Μολδαβία: “Ο φιλορώσος μεγιστάνας Σορ διοχέτευσε 39 εκατ. δολάρια για να χρηματίσει ψηφοφόρους”

13

Η αστυνομία της Μολδαβίας ανακοίνωσε ότι ο φιλορώσος φυγάς επιχειρηματίας Ίλαν Σορ είχε μεταφέρει 39 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο σε ένα σχήμα χρηματισμού των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές και στο δημοψήφισμα για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθησαν την περασμένη Κυριακή.

Οι μολδαβικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η εκλογική εκστρατεία επισκιάσθηκε από μαζική παρέμβαση της Ρωσίας στην εκλογική διαδικασία που είχε στόχο να ηττηθεί η φιλοευρωπαϊκή πλευρά.

Η αστυνομία νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον Σορ για μια απόπειρα να χρηματίσει 130.000 ψηφοφόρους. Ο ίδιος αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξη και το Κρεμλίνο αρνήθηκε την όποια παρέμβαση στην ψηφοφορία.

Ο αρχηγός της αστυνομίας της χώρας Βιορέλ Τσερναουτεάνου δήλωσε σήμερα κατά την διάρκεια ενημέρωσης, ότι ο Σορ χρησιμοποίησε την Promsvyazbank για να μεταφέρει 24 εκατομμύρια δολάρια τον Οκτώβριο και επιπλέον 14 εκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβριο για να χρηματίσει ψηφοφόρους.

Η φιλοευρωπαία εν ενεργεία πρόεδρος Μάγια Σάντου κέρδισε στις εκλογές της Κυριακής αλλά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει το 50% των ψήφων και τώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη στον δεύτερο γύρο με τον πρώην γενικό εισαγγελέα Αλεξάντρ Στογιάνογκλο, που υποστηρίζεται από ένα παραδοσιακά φιλορωσικό κόμμα. Στο δημοψήφισμα μια ισχνή πλειοψηφία του 50,46% των ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στην ΕΕ.

Κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας , ο Σορ είχε δηλώσει ανοιχτά ότι θα πληρώσει ψηφοφόρους για να πείσουν άλλους να ψηφίσουν “όχι” στο δημοψήφισμα και να υποστηρίξουν έναν ξεχωριστό υποψήφιο, το όνομα του οποίου δεν ανακοίνωσε. Ανέπτυξε μάλιστα έναν αυτοματοποιημένο λογαριασμό (bot) στην πλατφόρμα ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram για το σκοπό αυτό.

Ο Τσερναουτενάου δήλωσε ότι η αστυνομία μπλόκαρε 97 διαλογικά ρομπότ, με τα οποία οι χρήστες πραγματοποιούν διαδικτυακές συνομιλίες (chat-bots), πριν από την ψηφοφορία που εξηγούσαν στον κόσμο πώς να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της τράπεζας Promsvyazbank για να πάρουν τα χρήματα.

Την Δευτέρα η Σάντου χαρακτήρισε την εκστρατεία “άδικη μάχη” και υποστήριξε τη νίκη στο δημοψήφισμα που αποσκοπεί στην κατοχύρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Μολδαβίας στο σύνταγμα. Είπε ότι υπήρχαν “σαφείς αποδείξεις” ότι εγκληματικές ομάδες που υποστηρίζονταν από “ξένες δυνάμεις εχθρικές προς τα εθνικά μας συμφέροντα” είχαν στόχο να εξαγοράσουν 300.000 ψήφους.

Η Μόσχα κατήγγειλε την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στη Μολδαβία ως μη ελεύθερη και αμφισβήτησε την ισχνή πλειοψηφία του “ναι” στο δημοψήφισμα. Χθες Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν αναμειχθεί στην προεκλογική εκστρατεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, capital.gr