Ενεργειακή μετάβαση και ορυκτοί πόροι… Του Κ. Σταμπολή

114

Του Κ. Σταμπολή*

Ο κύριος Σταμπολής στο πρώτο μέρος της ομιλίας επισημαίνει τον κομβικό ρόλο των ορυκτών καυσίμων και των ορυκτών μεταλλευμάτων γενικότερα στην λειτουργία του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος και της οικονομικής ανάπτυξης. Παρουσίασε στοιχεία αναφορικά με την τρέχουσα ενεργειακή ζήτηση και κατανάλωση και πώς αυτή έχει αναπτυχθεί ιστορικά, ενώ ακολουθεί συνοπτική αναφορά σε διαφορά σενάρια για την μελλοντική διαμόρφωση της ενεργειακής ζήτησης σε συνάρτηση με την επάρκεια των ορυκτών πόρων. Έκανε αναφορά στους υπερ φιλόδοξους στόχους της ΕΕ και του NetZero50 και των σοβαρών δυσκολιών επίτευξής των.

Στη συνέχεια περιέγραψε την ενεργειακή μετάβαση σε ανανεώσιμα και καθαρά καύσιμα και τις δυσκολίες που συναντώνται στον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος. Με τα ορυκτά καύσιμα να συμμετέχουν σχεδόν κατά 83% στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα, έχοντας απωλέσει μόνο το 6% προς όφελος των λεγόμενων καθαρών μορφών τα τελευταία 50 χρόνια, παρά τα τρισεκατομμύρια $ επενδύσεων, είναι φανερό ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα δεν θα συμβεί σύντομα. Τόσο στο υφιστάμενο ενεργειακό σύστημα, που κυριαρχείται από τα ορυκτά καύσιμα, όσο και στο μελλοντικό που θα βασίζεται σε καθαρές μορφές ενέργειας(ΑΠΕ, υδρογόνο, πυρηνική ενέργεια) ο ρόλος των ορυκτών πόρων είναι κάτι παραπάνω από ουσιαστικός. Είναι καθοριστικός αφού οι νέες «καθαρές» τεχνολογίες βασίζονται απόλυτα στα μέταλλα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τεράστια καθυστέρηση ανακάλυψε το πόσο εξαρτημένη είναι η περίφημη ενεργειακή μετάβαση από την επάρκεια μετάλλων και πολύ πρόσφατα κατάρτισε κατάλογο με τα 40 κρίσιμα ορυκτά υλικά, τα Critical Raw Materials ( CRM), συμπεριλαμβανομένων και των σπανίων γαιών. Ένας χώρος όπου ως γνωστό τις εξελίξεις στην προμήθεια τις καθορίζει η κυβέρνηση και οι κρατικές εταιρείες της Κίνας οι οποίες μεταξύ τους ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των διακινούμενων ποσοτήτων διεθνώς. Χωρίς στρατηγική και ουσιαστική οικονομική στήριξη προς τις ευρωπαϊκές εταιρείες μετάλλων η ΕΕ φαίνεται να πελαγοδρομεί στην χάραξη μιας βιομηχανικής πολιτικής που θα βοηθήσει στην μείωση της εξάρτησης από την Κίνα ενισχύοντας την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

Στο δύσκολο και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον CRM’s οι Ελληνικές μεταλλευτικές εταιρείες καλούνται να χαράξουν την δική τους δύσκολη πορεία, ώστε όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά να καταστούν ισχυρές σε οικονομικό και τεχνολογικό επίπεδο. Με την μεγάλη παράδοση και ιστορική διαδρομή του κλάδου, που σήμερα εορτάζουμε, πρέπει να παραμένουμε αισιόδοξοι ότι ο κλάδος θα ανταπεξέλθει τις οποίες προκλήσεις και πολύ σύντομα θα μπορέσει να συνεισφέρει επάξια στο νέο διεθνές περιβάλλον που τώρα δημιουργείται.

————————————————–

Η ομιλία του κ Σταμπολή έγινε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων στη Θεσσαλονίκη.

*Προέδρου & Εκτελεστικού Διευθυντή στο Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ)

Πηγή: sme.gr