Η φορολογία το πιο σκληρό μέτωπο της σύγκρουσης Χάρις-Τραμπ… Του Τάκη Μίχα

107

Του Τάκη Μίχα

Πέρα από τις προσωπικές επιθέσεις που εξαπολύουν οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ -που τόσο συγκινούν τα ΜΜΕ- υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ τους όπως φαίνεται από τις απόψεις τους για την φορολογία.

Ντόναλντ Tράμπ έχει προτείνει τις πιο ριζοσπαστικές προτάσεις. Υπόσχεται ότι θα διατηρήσει επ’ άπειρον τις μειώσεις των φόρων πού έγιναν το 2017 και επρόκειτο να λήξουν τα 2025. Οι μειώσεις αυτές ευνοούν ιδιαίτερα τα υψηλά εισοδήματα και περιλαμβάνουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, μεγάλες φοροαπαλλαγές για τα παιδιά και μεγάλη μείωση του φόρου κληρονομιάς.

Επιπλέον προτείνει τη μη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων των εργαζομένων στα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία, των υπερωριών και των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση. Επίσης προτείνει την έκπτωση των τόκων των δανείων για αγορά αυτοκινήτων από το φορολογητέο εισόδημα και την επαναφορά της φοροαπαλλαγής για τους πολιτειακούς και δημοτικούς φόρους που πληρώνει ο πολίτης.

Ακόμα εισηγείται τον τερματισμό της φορολόγησης των Αμερικανών πολιτών πού ζουν στο εξωτερικό και τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων που παράγουν τα προϊόντα τους στις ΗΠΑ από 21% σε 15%. Από την άλλη πλευρά, προτείνει την κατάργηση των κινήτρων για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πού περιείχε ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού γνωστός ως IRΑ.

Από την πλευρά της η Κάμαλα Χάρις θέλει να επεκτείνει χρονικά τη μείωση των φόρων του 2017 μόνο για τα νοικοκυριά πού κερδίζουν λιγότερα από 400 χιλιάδες δολάρια ετησίως κάτι που σημαίνει μία αύξηση των φόρων για τα υψηλότερα εισοδήματα. Ταυτόχρονα προτείνει μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για φτωχές οικογένειες με παιδιά.

Η υποψήφια των Δημοκρατικών επιθυμεί να επιβάλλει ένα φόρο στους πολυεκατομμυριούχους για τις μη υλοποιημένες υπεραξίες και να αυξήσει από 20% σε 28% τον φόρο επί των μακροπροθέσμων κεφαλαιακών κερδών εκείνων πού κερδίζουν πάνω από 1 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Επίσης προγραμματίζει να αυξήσει τον φόρο των επιχειρήσεων από 21% σε 28%, να τετραπλασιάσει τον φόρο του 1% πού επιβάλλεται στις επιχειρήσεις για την επαναγορά των μετοχών τους και να αυξήσει τους φόρους στα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων πού δραστηριοποιούνται έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά προτείνει την αύξηση των φοροαπαλλαγών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων από 5 σε 50 χιλιάδες δολάρια. Τέλος υιοθετεί και αυτή την πρόταση του Τράμπ για τη μη φορολόγηση των φιλοδωρημάτων.

Ο Τράμπ χαρακτηρίζει τις προτάσεις της αντιπάλου του ως «κομμουνιστικές» επειδή θέλει να αυξήσει τους φόρους, ενώ η Χάρις από την πλευρά της τον κατηγορεί ότι θέλει να ευνοήσει τους πλουτοκράτες φίλους του. Ομως πέρα από τις υπερβολές οι φορολογικές προτάσεις των δύο υποψηφίων αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό δύο διαφορετικές κοσμοθεωρίες. Η μία που προσβλέπει σε μείωση των φόρων ως μέσου για την επανεκκίνηση των αμερικανικών επιχειρήσεων και την επιστροφή του «Αμερικανικού Ονείρου» Η άλλη που βλέπει τη φορολογία ως το μέσο για την αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών και την μείωση των ανισοτήτων.

Κανείς φυσικά δεν ξέρει ποια από τις δύο φιλοσοφίες θα επικρατήσει εκλογικά και θα κατευθύνει τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Όμως εκεί που συμφωνούν πολλοί αναλυτές είναι ότι αν επικρατήσει ο Τράμπ οι μετοχές στην Wall Street θα πάνε στον… Θεό!

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

Πηγή: euro2day.gr