Δικτατόρων Τιμωρία… Του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη

58

Του Γεωργίου Κ. Στεφανάκη

Ι. Το ίδρυμα Κ. Καραμανλή οργάνωσε εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

● Ιστορικός, δόκιμος, υποστήριξε ότι η αποκατάσταση έγινε χωρίς έκτακτα μέτρα, μάλιστα προς τιμωρίας των δικτατόρων.

ΙΙ. Η αντίληψη παραγνωρίζει την ουσία της επταετίας. Κατά την διάρκειά της πρυτάνευσε το δόγμα πως καθεστώς επιβληθέν, παράγει δίκαιο. Έτσι λειτούργησε το κράτος και η απονομή της δικαιοσύνης.

ΙΙΙ. Για να καταστεί δυνατή η επιβολή κυρώσεων θεσπίσθηκε το Δ’ ψήφισμα της 18.1.1975 αυτό διακήρυξε ότι …«…Το στασιαστικόν κίνημα της 21ης Απριλίου 1967, έργον ομάδος αξιωματικών και η εκ τούτου προελθούσα κατάστασις μέχρι της 23ης Ιουλίου 1974, απετέλεσαν πραξικόπημα, δι’ ου εσκοπείτο ο σφετερισμός της εξουσίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Λαού. Αι εξ αυτών απορρεύσασαι Κυβερνήσεις ήσαν Κυβερνήσεις βίας…»…

●●● Έπειτα, κρίθηκε από την Ολομέλεια του ΑΠ, δια της υπ’ αριθμ. 683/75 απόφασής της ότι : Εκέκτητο πρωτογενή – συντακτική εξουσία η εκδούσα το Δ’ ψήφισμα Βουλή (!!!).

●●● Ήδη, δε, προς αποσαφήνιση, η άνω απόφαση διέλαβε και ότι : …«…Αι επί επταετίας αντίθετοι απόφασεις του Αρείου Πάγου εστηρίχθησαν επί αντιθέτου απόψεως…»…(!!!).

●●● Έτσι -μόνον έτσι- έγινε δυνατή η τιμωρία των πρωταιτιών της δικτατορίας.

IV. Ακόμη, ο όρος «πρωταίτιοι» ανήκει στον Ελ. Βενιζέλο. Αυτός στην Αθήνα την 14η Ιουνίου 1917, όταν είχε φύγει ο Κωνσταντίνος, απευθύνθηκε στον λαό από τον εξώστη του ξενοδοχείου Μ. Βρετανία. Αναφερόμενος στον Διχασμό είπε …«…μόνον δια της τιμωρίας των πρωταιτίων αλλά και της συγνώμης προς τους λοιπούς, θα κατορθωθεί… να αποκατασταθεί… η ψυχική ενότης της Ελλάδος…»…

●●● Πενήντα επτά χρόνια αργότερα, ο εγγονός της αδελφής του Αικατερίνης (Κατίγκως), Κων. Στεφανάκης, πρώτος κοινοβουλευτικός υπουργός Δικαιοσύνης, εισηγήθηκε το άνω Δ’ ψήφισμα τιμώρησης των πρωταιτίων της δικτατορίας.