Στο 11% ο δείκτης προσλήψεων στην Πληροφορική στην Ελλάδα το 1ο τρίμηνο του 2025

48

Ισχυρός παραμένει ο δείκτης προσλήψεων στην ελληνική αγορά πληροφορικής, υποδεικνύοντας τη σταθερή ζήτηση για επαγγελματίες στον ψηφιακό τομέα. Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup για το 1ο τρίμηνο 2025, ο δείκτης προσλήψεων στον κλάδο της πληροφορικής διαμορφώνεται στο 11%.

Με δείκτη προσλήψεων στο 11%, η πληροφορική συνεχίζει να αποτελεί βασικό τομέα ανάπτυξης στην Ελλάδα, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αυξημένη ζήτηση για ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια, την ανάπτυξη λογισμικού και τις λύσεις cloud διατηρούν την αγορά ενεργή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν στην αναβάθμιση των ψηφιακών τους υποδομών, παρά τις γενικότερες προκλήσεις στην οικονομία.

Με δείκτη προσλήψεων στο 11%, η πληροφορική συνεχίζει να αποτελεί βασικό τομέα ανάπτυξης της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα

Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να επενδύει στην ψηφιακή καινοτομία και στις υποδομές, η ζήτηση για ειδικούς στους τομείς της τεχνολογίας και της επικοινωνίας αναμένεται να παραμείνει ισχυρή. Η διατήρηση διψήφιων ποσοστών στις προσλήψεις υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις αναγνωρίζουν τη σημασία της ενίσχυσης των ομάδων τους για να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του 2025.

Συνολικά, η ελληνική αγορά εργασίας διατηρεί θετικές προοπτικές προσλήψεων για το 1ο τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup, παρά τη μείωση των συνολικών προσδοκιών από 19% σε 12%.

Κλάδοι σε άνοδο

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 525 εργοδότες, αναφέρει ότι το 29% των εταιρειών σχεδιάζει να αυξήσει τις προσλήψεις, ενώ το 20% προβλέπει μείωση. Οι υπόλοιποι εργοδότες είτε αναμένουν σταθερότητα (48%), είτε δηλώνουν αναποφάσιστοι (3%).

Συνολικά, η Ελλάδα κατατάσσεται 19η στον παγκόσμιο δείκτη προσδοκιών απασχόλησης, 13 μονάδες κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί σταθερά διψήφια ποσοστά στις προσλήψεις.

Ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας ξεχωρίζει για τις ισχυρές προοπτικές των προσλήψεων με δείκτη 35%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στην 3η θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα. Ακολουθεί η Βιομηχανία και οι Κατασκευές με 21%, καθώς και ο τομέας των Χρηματοοικονομικών και του Real Estate με 18%. Αυτοί οι κλάδοι επωφελούνται από τις επενδύσεις σε υποδομές, την αύξηση των ανακαινίσεων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών.

Διεθνείς Τάσεις

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι προσδοκίες για την απασχόληση παραμένουν σταθερές στο 25%. Η Ινδία καταγράφει τις υψηλότερες προοπτικές με δείκτη 40%, ενώ η Βόρεια Αμερική και η Ασία-Ειρηνικός παρουσιάζουν, επίσης, ισχυρή ανάπτυξη με 32% και 27%, αντίστοιχα. Στην Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (EMEA), οι προοπτικές μειώθηκαν στο 19%, με την Ελλάδα να ξεχωρίζει χάρη στη δυναμική των επιμέρους κλάδων της.

Η ευρωπαϊκή οικονομική στασιμότητα και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τις επιχειρήσεις. Παρά τις δυσκολίες, οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, την καινοτομία και τις υποδομές προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης.

“Παρά τις προκλήσεις, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα συνεχίζουν να επενδύουν σε στρατηγικούς τομείς, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Οι Υπηρεσίες Επικοινωνίας και η Πληροφορική ξεχωρίζουν για τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του μέλλοντος της αγοράς εργασίας”, αναφέρει η ManpowerGroup Ελλάδας.

Πηγή: sepe.gr