Τουρισμός: Σχέδια για αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης… Του Λάμπρου Καραγεώργου

41

Του Λάμπρου Καραγεώργου

Τον φάκελο «τουριστική εκπαίδευση» άνοιξε χθες μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη. Η Υπουργός «έριξε τον σπόρο» όπως είπε για συνεργασία του δημόσιο και ιδιωτικού τομέα στην τουριστική εκπαίδευση, χωρίς να μπει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η αναγκαιότητα της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα και με δεδομένο ότι η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις δέκα μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του κόσμου με περισσότερους από 34 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο -τρεις φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της- και τον κλάδο να αποτελεί το 13% του ΑΕΠ. Ο τουρισμός συνιστά ένα σημαντικό στήριγμα της ελληνικής οικονομίας και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών είναι μια αναγκαιότητα για να διατηρήσει το ρόλο του και ο στόχος αυτός συνδέεται και με σχολές υψηλού κύρους.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν ο ΣΕΤΕ είχε προτείνει στους αρμόδιους υπουργούς να επιλεγεί μια από τις υφιστάμενες σχολές να αναβαθμισθεί να λειτουργήσει ως αγγλόφωνη διεθνή σχολή με αναβαθμισμένα μαθήματα υπό την εποπτεία του ΣΕΤΕ. Ωστόσο το σχέδιο δεν προχώρησε. Όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες δεν είναι πάντως δυνατόν η χώρα μας, μια τόσο ισχυρή τουριστική αγορά, να μην έχει σχολές διεθνούς κύρους.

Στο πλαίσιο αυτό η κα. Κεφαλογιάννη «έριξε τον σπόρο» όπως είπε σημειώνοντας χαρακτηριστικά, «Σε ό,τι αφορά την τουριστική εκπαίδευση θα ήθελα σήμερα να ρίξω έναν σπόρο για τη δυνατότητα συνεργασίας της πολιτείας και του ιδιωτικού τομέα με ΣΔΙΤ για νέες σχολές τουρισμού». Η κα. Κεφαλογιάννη συμπλήρωσε ότι κεντρικός άξονας της στρατηγικής του Υπουργείου είναι η ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την ίδια το Υπουργείο επιδιώκει να δοθούν «κίνητρα και προοπτική ειδικά στους νέους ανθρώπους να ακολουθήσουν μια καριέρα στον τουρισμό» και ταυτόχρονα να αναβαθμίσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών μας. Για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας δώσαμε με διάταξη νόμου τη δυνατότητα να μπορούν να κατασκευάζονται κτίρια για τη στέγαση των εργαζομένων στα ξενοδοχειακά καταλύματα.

Η Υπουργός Τουρισμού στην εισαγωγή της, υπογράμμισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή του τουρισμού. Από τη διαχείριση των προορισμών, την ανάπτυξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού και την προβολή τους η στρατηγική είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

Η αναγκαιότητα της αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης είναι το ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια στη χώρα

Στη συνέχεια αφού επεσήμανε ότι τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα είναι το νέος έτος αναφοράς, ενώ τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε ότι οι υψηλές επιδόσεις καταδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του τουριστικού κλάδου, που όχι μόνο συνεισφέρει άμεσα στο εισόδημα και την απασχόληση, αλλά και στηρίζει σημαντικούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, και το εμπόριο.

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που, όπως είπε, καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού στη χώρα μας και περιλαμβάνουν:

– Χρηματοδότηση έργων υποδομών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού

– Αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών

– Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις

– Αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

– Θεσμικές παρεμβάσεις που υπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους.

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός στις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με τη θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας φιλοξενίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ.

Επίσης, παρουσίασε το καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, το οποίο το οποίο επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Μάλιστα πρότεινε στον παριστάμενο Επίτροπο Τουρισμού και Μεταφορών Απόστολο Τζιτζικώστα να υιοθετηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις δέκα μεγαλύτερες τουριστικές αγορές του κόσμου με περισσότερους από 34 εκατ. τουρίστες κάθε χρόνο τρείς φορές περισσότερους από τον πληθυσμό της, και τον κλάδο να αποτελεί το 13% του ΑΕΠ

Ο νέος Επίτροπος

Ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος Μεταφορών και Τουρισμού κ. Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία τόνισε μεταξύ άλλων ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προστέθηκε ο Τουρισμός στο χαρτοφυλάκιο ενός Επιτρόπου γεγονός που καταδεικνύει τη σημασία που δίνει η Ευρώπη στον κλάδο.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι ο Τουρισμός αποτελεί ίσως τον πιο σημαντικό παραγωγικό τομέα στην Ελλάδα, καθώς δεν έρχεται σε σύγκρουση με άλλους κλάδους της οικονομίας αλλά αποτελεί το πιο ίσως πετυχημένο και ανθεκτικό πεδίο επιχειρηματικής δράσης μαζί με τη ναυτιλία στην Ελλάδα.  Ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι αυτή την περίοδο σχεδιάζεται για πρώτη φορά μία ενιαία βιώσιμη ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό.

Ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε την πρωτοβουλία για το νέο εθνικό σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων με κριτήρια βιωσιμότητας, αλλά την πρωτοβουλία αυτορρύθμισης του τομέα που ανέλαβε ο ΣΕΤΕ.

Καταλήγοντας εστίασε σε 3 σημαντικές πρωτοβουλίες που προτίθεται να αναλάβει. Η πρώτη αφορά τα ενιαία εισιτήρια για διασυνοριακά ταξίδια, η δεύτερη αφορά την ενίσχυση των δικαιωμάτων των επιβατών και η τρίτη αφορά την απλοποίηση των διαδικασιών για την ενοικίαση αυτοκινήτων και την παράδοσή τους πέρα από τα σύνορα. τουρισμός

Οι προτεραιότητες του ΣΕΤΕ

Νωρίτερα το πρωί ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης είχε αναφερθεί στις προτεραιότητες του Συνδέσμου, οι οποίες είναι η χωροταξία, η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, το ζήτημα της φορολογίας και η πρόσβαση των τουριστικών επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και αναπτυξιακά προγράμματα

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφερόμενος στη συμβολή του τουρισμού στην εθνική οικονομία εστίασε ιδιαίτερα στις τουριστικές επενδύσεις, οι οποίες το 2023 ήταν διπλάσιες του 2019 με 5,1 δισ. ευρώ, και συμβάλλουν στην μείωση του επενδυτικού κενού το οποίο παραμένει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Παράσχης στάθηκε ιδιαίτερα στην συνδρομή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, λέγοντας πως η άμεση συμβολή αφορά στο 13% του ΑΕΠ, ενώ η έμμεση φτάνει το 30% και πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις καλύπτουν το 63.8% του ελλειμματικού ισοζυγίου αγαθών, και αυτό ένα διαχρονικό πρόβλημα της οικονομίας μας.

Όσον αφορά στις ευρύτερες τάσεις που διαμορφώνονται, ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι οι μήνες εκτός αιχμής δείχνουν σημάδια σημαντικής βελτίωσης σε αφίξεις αλλά και εισπράξεις, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό για την προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν και πρόσθεσε ότι η ευαισθησία και άμεση απόκριση των καταναλωτών στη σχέση value for money του τουριστικού προϊόντος αυξάνεται συνεχώς.

Πηγή: ot.gr