Του Γιώργου Λαμπίρη
Βασική προτεραιότητα για τον Γιώργο Προκοπίου αποτελεί η ανάπτυξη εκπαιδευτικού συγκροτήματος εντός του Ελληνικού στο πλαίσιο της επένδυσης που πραγματοποιεί ο εφοπλιστής μετά και την υπογραφή οριστικής συμφωνίας για την απόκτηση έκτασης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού με δυνατότητα μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 85.658 τετραγωνικών μέτρων.
Στον σχεδιασμό του Γιώργου Προκοπίου είναι να δημιουργήσει εκπαιδευτικό φορέα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ο Γ. Προκοπίου προέβη στη συγκεκριμένη επένδυση, υπογράφοντας συμβόλαιο αγοραπωλησίας μέσω της εταιρείας Skiti Enterprises Company Limited. Στον σχεδιασμό, εκτός από τη δημιουργία ακαδημαϊκού φορέα που θα αναπτυχθεί με συνολική επιφάνεια 20.000, θα αναπτύξει και χώρους γραφείων 35.658 τετραγωνικών μέτρων αλλά και κατοικίες, οι οποίες θα προορίζονται προς μίσθωση με συνολική επιφάνεια δόμησης περίπου 30.000 τετραγωνικών μέτρων.
Θυμίζουμε ότι μέσω άλλης εταιρείας συμφερόντων του, με την ονομασία Litti Enterprises, ο Γιώργος Προκοπίου συμμετέχει στο επενδυτικό σχήμα που έχει αναλάβει την ανάπλαση της Β’ Πλαζ Βούλας μαζί με το όμιλο ΤΕΜΕΣ (όμιλος Κωνσταντακόπουλου – όμιλος Olayan) και τον Ντίνο Κόκκαλη.
Ο εφοπλιστής αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στην Ελλάδα στον τομέα των ακινήτων. Θρυλείται ότι διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του περισσότερα από 2.000 ακίνητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και η περιουσία του, σύμφωνα με το Forbes, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 2,6 δισ. δολάρια.
Κύρια προτεραιότητα οι εκπαιδευτικές μονάδες για τις ανάγκες των κατοίκων του Ελληνικού
Η δημιουργία εκπαιδευτικών εγκαταστάσεων εντός του Ελληνικού αποτελεί μεταξύ των κύριων προτεραιοτήτων από πλευράς ανάπτυξης υποδομών, δεδομένης της ευρείας οικιστικής ανάπτυξης που έχει ήδη ξεκινήσει να υλοποιείται, η οποία θα προσελκύσει χιλιάδες νέους κατοίκους στο σημείο τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι το μέσο τίμημα της συναλλαγής του εκπαιδευτικού φορέα που θα δημιουργήσει η εταιρεία του Γιώργου Προκοπίου ανέρχεται στα 850 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Πρόκειται για οικόπεδα που βρίσκονται ακριβώς απέναντι από το Γκολφ της Γλυφάδας και ουσιαστικά έρχονται να υλοποιήσουν το όραμα του εφοπλιστή για μία συνολική ανάπτυξη με εκτεταμένες επενδύσεις από πλευράς του εντός του Ελληνικού.
Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία του Γ. Προκοπίου με τη Lamda, εκτός από το κόστος δημιουργίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος, η αγοράστρια εταιρεία αναλαμβάνει και το κόστος των προβλεπόμενων έργων υποδομών εντός των οικοπέδων που απέκτησε, τα οποία εκτιμώνται σε 150 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Η αξία των οικοπέδων στα βιβλία της Lamda Development στις 30 Ιουνίου του 2024 ανερχόταν στα 37 εκατομμύρια ευρώ και η Lamda αναμένεται να αναγνωρίσει λογιστικό κέρδος προ φόρων ποσού περίπου 82 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων συναλλαγής, ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία και την ρευστότητα του έργου στο Ελληνικό.
Η προηγούμενη συμφωνία για εκπαιδευτικό ίδρυμα μεταξύ Lamda – Prodea – Costeas Geitonas School
Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια του 2022 η Lamda Development μέσω της θυγατρικής της Ελληνικό Μ.Α.Ε., η PRODEA Investments και το Costeas-Geitonas School είχαν ανακοινώσει τη σύναψη Μνημονίου Συνεργασίας (M.o.U.) με σκοπό την ίδρυση ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού οργανισμού πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Ελληνικό με την ονομασία «CGS Ellinikon». Ωστόσο στη συνέχεια το ενδιαφέρον της Prodea ατόνησε, με την ίδια να εκδηλώνει την πρόθεση να αποχωρήσει από το εν λόγω επενδυτικό σχήμα. Η έναρξη λειτουργίας του CGS Ellinikon αναμένεται πάντως τον Σεπτέμβριο 2027.
Στην Ελλάδα ο κλάδος της εκπαίδευσης προσφέρει ευρείες προοπτικές το τελευταίο διάστημα, όπου σε συνδυασμό με την ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη και τις ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται, αυξάνονται οι ανάγκες για τη δημιουργία σύγχρονων εκπαιδευτικών υποδομών.
Σειρά εξαγορών και επενδύσεων στον εκπαιδευτικό κλάδο στην Ελλάδα
Πρόσφατα η Σχολή Μωραΐτη εξαγοράστηκε κατά 100% από το Inspired Education Group, που αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς εκπαιδευτικούς ομίλου στον τομέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης παγκοσμίως. Τον περασμένο Απρίλιο το CVC έκανε γνωστό ότι ιδρύει την πρώτη ιατρική σχολή ιδιωτικού χαρακτήρα στην Ελλάδα μαζί με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Επιπλέον, στη διάρκεια του Αυγούστου που πέρασε πραγματοποιήθηκε η απόκτηση του 89% των εκπαιδευτηρίων Κωστέα – Γείτονα από την Olympus Επενδυτική Α.Ε, εταιρεία ελεγχόμενη από τον πλοιοκτήτη Βασίλη Λαλιώτη. Η εξαγορά πραγματοποιήθηκε μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ύψους 20,2 εκατ. ευρώ.
O τομέας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ενισχύεται διαρκώς, προσελκύοντας νέες επενδύσεις. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που προέρχονται από την τριμηνιαία έρευνα «Η Ελλάς σε αριθμούς» και αφορούν στην περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2024, καταδεικνύουν ότι η μέση μηνιαία δαπάνη των νοικοκυριών αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας από 47,23 ευρώ το 2018 σε 54,73 ευρώ το 2022.
Ο αριθμός των μαθητών σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, από 15.982 την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019, αυξήθηκε σε 24.264 μαθητές κατά τη σχολική περίοδο 2021-2022. Ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά δημοτικά σχολεία αυξήθηκε από 38.027 το 2018-2019 σε 40.634 το 2021-2022, στα γυμνάσια από 16.098 σε 20.335 και στα λύκεια από 14.615 σε 16.871. Αντίστοιχα ο αριθμός των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από 649 την ακαδημαϊκή περίοδο 2018-2019 αυξήθηκε σε 817 την περίοδο των ετών 2021-2022, των ιδιωτικών δημοτικών από 159 παρέμεινε σταθερός στα 159, των ιδιωτικών γυμνασίων από 99 ανήλθε σε 109 και ο αριθμός των ιδιωτικών λυκείων αυξήθηκε από 92 σε 103.
Πηγή: noupou.gr