Της υφυπουργού Ανάπτυξης ‘Αννας Μάνη – Παπαδημητρίου
Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων αποτελεί διαχρονικά έναν από τους πιο κρίσιμους τομείς για την επιχειρηματική κοινότητα. Ως Υπουργείο Ανάπτυξης επικεντρωθήκαμε στο να παρέχουμε ένα εργαλείο που θα εξαλείφει περιττές καθυστερήσεις και θα διευκολύνει σημαντικά τη λειτουργία των επιχειρήσεων, εξασφαλίζοντας ταχύτερες και πιο ευέλικτες διαδικασίες.
Με το πληροφοριακό σύστημα Open Business, το οποίο παρουσιάσαμε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και πολύ σύντομα θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία, η Ελλάδα περνάει σε μια νέα εποχή.
Πρόκειται για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση που δημιουργεί ένα ενιαίο, ψηφιακό περιβάλλον, όπου κάθε επιχείρηση μπορεί να διεκπεραιώνει τις διαδικασίες αδειοδότησης γρήγορα, με διαφάνεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία.
Το έργο αυτό εντάσσεται στον κεντρικό κυβερνητικό στόχο που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για περαιτέρω μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση των διαδικασιών κατά τουλάχιστον 25% εντός της επόμενης διετίας. Στόχος είναι να διευκολυνθούν οι δραστηριότητες των επιχειρήσεων και να ενισχυθεί η ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.
Μέσα από αυτή τη νέα πλατφόρμα, όλα τα στάδια της αδειοδότησης γίνονται πλέον ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία του επιχειρηματία. Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης μειώνει το διοικητικό βάρος για τις επιχειρήσεις, ενώ η διαλειτουργικότητα με άλλα συστήματα του Δημοσίου, όπως το TaxisNet και το ΓΕΜΗ, διευκολύνει τη ροή των πληροφοριών, επιτρέπει τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και διευκολύνει τον έλεγχο από την πλευρά της Δημόσιας Διοίκησης.
Ένα από τα πλέον καινοτόμα χαρακτηριστικά του συστήματος είναι το QR Code που ενσωματώνεται στη φόρμα γνωστοποίησης κάθε δραστηριότητας. Μέσω αυτού, οι εποπτικές αρχές μπορούν να ελέγχουν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο την κατάσταση μιας δραστηριότητας, γεγονός που ενισχύει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συστήματος.
Το Open Business, ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην υποβολή γνωστοποιήσεων, αλλά υποστηρίζει επίσης τη διαδικασία των εγκρίσεων και την ηλεκτρονική αρχειοθέτηση των απαραίτητων δικαιολογητικών. Η δυνατότητα αυτή μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για τη λήψη μιας άδειας, ενώ παράλληλα διασφαλίζει την ορθή τήρηση των κανονιστικών απαιτήσεων.
Παράλληλα, μέσω της λειτουργίας αναφορών και του επιχειρησιακού φακέλου, που τηρείται πλέον ηλεκτρονικά, αποκτούμε τη δυνατότητα συλλογής πολύτιμων δεδομένων για την άσκηση πολιτικών. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να σχεδιάζουμε στοχευμένα μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, βασισμένα σε πραγματικά στοιχεία και ανάγκες της αγοράς.
Με το Open Business, η χώρα μας κάνει ένα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία ενός ακόμη πιο σύγχρονου και εξωστρεφούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι σαφής: συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις για να μειώσουμε τα διοικητικά βάρη, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις και να καταστήσουμε την Ελλάδα έναν σταθερά ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις.
Το Open Business είναι μόνο ένας κρίκος της αλυσίδας. Η στρατηγική μας για τη δημιουργία ενός σύγχρονου παραγωγικού μοντέλου συνεχίζεται με έργα που ενισχύουν τη βιομηχανία, την καινοτομία και την ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της χώρας.
Η Ελλάδα μπορεί και θα συνεχίσει να πρωτοπορεί.
ΑΠΕ
Πηγή: tempo24.news