Από τη Βασιλειάδα στην Αναστασιάδα… Του Λαυρέντιου Γ. Δελλασούδα

169

Του Λαυρέντιου Γ. Δελλασούδα*

Προ ημερών χαιρετίζοντας μία εορταστική εκδήλωση (βασιλόπιτα 2025) με κεντρικό μήνυμα την “ομαδικότητα” είχα την ευκαιρία να αναφερθώ στην αξιακή αρχή τής ‘’αναλογικής συμπληρωματικότητας’’, η οποία αποτελεί την sine qua non προϋπόθεση λειτουργίας και προαγωγής της.

Τελειώνοντας δεν παρέλειψα να αναφέρω και τα εξής:

Ας μην ξεχνούμε ότι ο M. Βασίλειος -σε ενέργειες του οποίου αναφέρεται το έθιμο της Βασιλόπιτας- αν και έζησε μόνο 49 χρόνια (330- 31.12.379)- συνέδεσε «“την κοινωνίαν τής πίστεως’’ με την εντυπωσιακή ανάπτυξη τού ΄΄συνδέσμου της αγάπης΄΄ και της κοινωνικής μέριμνας όχι μόνο για τους χριστιανούς, αλλά και για τους μη χριστιανούς πολίτες τής περιοχής του. […] ίδρυσε το περίφημο συγκρότημα ευαγών ιδρυμάτων (Βασιλειάδα) για την οργάνωση της κοινωνικής μέριμνας της Εκκλησίας υπέρ των ασθενών, των ορφανών, των γερόντων, των ξένων, των πτωχών και όλων των ατόμων με ειδικές ανάγκες (PG 3, 592. 36, 577)» (Φειδάς Βλ., Εκκλησία και άτομα με ειδικές ανάγκες. Πρακτικά Α΄ εκδήλωσης τού ερευνητικού προγράμματος ΄΄Θρησκευτική Αγωγή Και Κοινωνική Ένταξη Α.Μ.Ε.Α. Έκδ. Αποστολικής Διακονίας τής Εκκλησίας της Ελλάδος, Αθήνα 1999).

Έτσι τώρα που το χριστεπώνυμο πλήρωμα προπέμπει τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Αναστάσιο ψάλλοντας το “Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως” και “Μακάριος ον εξελέξω και προσελάβου, Κύριε. Και το μνημόσυνον αυτού εις γενεάν και γενεάν”, η σκέψη μου μετάγεται στη σύγχρονη Βασιλειάδα, την ‘’Αναστασιάδα΄΄, την οποια δημιούργησε κατά την επί γης επί ένα σχεδόν αιώνα ζωή του.

*Ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ
Ειδικός Γραμματέας Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός