Της Νατάσας Φραγκούλη
Τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) φιλοδοξεί να συνδιαμορφώσει η Ελλάδα, προωθώντας πρωτοβουλίες και λύσεις, που ενισχύουν την αποτελεσματικότητα του κράτους και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Αυτό κατέστησαν σαφές στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής για την τεχνητή νοημοσύνη, που γίνεται στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, οι οποίοι παρουσίασαν στο “AI Action Summit” τα έργα και τις καινοτομίες, που τοποθετούν τη χώρα μας στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων.
Το ελληνικό ΑΙ Factory – Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος και το case study του Κτηματολογίου
Η εθνική στρατηγική για το ΑΙ περιλαμβάνει μια σειρά από κομβικές πρωτοβουλίες, με την Ελλάδα να είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες, που ανέπτυξαν συνεκτική εθνική στρατηγική για την ΤΝ. Ένα από τα βασικά ορόσημα είναι η δημιουργία του ελληνικού εργοστασίου ΤΝ, του “ΦΑΡΟΥ”, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει ως υπολογιστικό πυρήνα τον “ΔΑΙΔΑΛΟ”, έναν από τους μεγαλύτερους υπερυπολογιστές παγκοσμίως.
Ο “ΦΑΡΟΣ” υποστηρίζει την ανάπτυξη καινοτομίας και προωθεί την υπεύθυνη χρήση της ΤΝ, προσφέροντας στη χώρα σημαντική ανταγωνιστική θέση στον ευρωπαϊκό και διεθνή χάρτη. Ένα από τα έργα, που προκάλεσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, είναι και το “Kids Wallet”.
Αυτή η εφαρμογή, στα πρότυπα του “Gov.gr Wallet”, θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη, παρέχοντας δυνατότητες γονικού ελέγχου και επιβεβαίωσης ηλικίας. Με αυτήν την πρωτοβουλία, η Ελλάδα πρωτοστατεί στην προστασία των παιδιών από τον αλγοριθμικό εθισμό, αναδεικνύοντας τη σημασία της τεχνολογίας ως μέσο ασφάλειας και εκπαίδευσης.
Το παράδειγμα του Κτηματολογίου
Στο μεταξύ, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, που ξεκίνησε χθες, η Microsoft ανέδειξε το Ελληνικό Κτηματολόγιο ως διεθνές case study ψηφιακού μετασχηματισμού, χάρη στην υιοθέτηση προηγμένων τεχνολογιών ΤΝ, μέσω της οποίας το 90% των συναλλαγών πραγματοποιείται πλέον ψηφιακά.
Με την εισαγωγή ΑΙ στο ελληνικό κτηματολόγιο, η Ελλάδα πετυχαίνει την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, αφού η αξιολόγηση συμβολαίων μειώθηκε από τρεις ώρες σε λιγότερο από δέκα λεπτά, τη μείωση κόστους με το κόστος αξιολόγησης κάθε συμβολαίου να περιορίζεται από τα €15 σε €0,14, αλλά και αυξημένη παραγωγικότητα, αφού – από τον Σεπτέμβριο του 2024 – οι πράξεις ανά εβδομάδα υπερδιπλασιάστηκαν, ενώ ο χρόνος διεκπεραίωσης μειώθηκε έως και 90%.
Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα καινοτομεί και στη χρήση ψηφιακών βοηθών. Ο “mAigov” έχει διαχειριστεί περισσότερους από 1,6 εκατ. διαλόγους με πολίτες, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες. Ο “mAiGreece”, από την άλλη, προσφέρει στους επισκέπτες της χώρας εξατομικευμένες ταξιδιωτικές πληροφορίες, προωθώντας τον τουρισμό με σύγχρονα τεχνολογικά μέσα.
Ο πρωθυπουργός για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Κατά τη διάρκεια της συνόδου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της αξιοποίησης της ΤΝ για την “επανάσταση παραγωγικότητας” στη χώρα, αλλά και την ανάγκη περιορισμού των αρνητικών της επιπτώσεων, ειδικά στην ψυχική υγεία των παιδιών. Σε συνάντησή του με τον Νομπελίστα Demis Hassabis (Deepmind), συζητήθηκε η ηθική διάσταση της ΤΝ και η ανθρωποκεντρική της εφαρμογή.
“Είμαστε μία από τις πρώτες χώρες, που έχει καταρτίσει μία συνεκτική εθνική στρατηγική για την τεχνητή νοημοσύνη. Είμαστε μία από τις επτά ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες απονεμήθηκε το “AI Factory”, μια σημαντική ευρωπαϊκή χρηματοδοτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκές χώρες. Είμαστε μια χώρα, η οποία έχει εξαιρετικά πλούσιο επιστημονικό ταλέντο, που δραστηριοποιείται στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Είμαστε μια χώρα στην οποία πολλές μεγάλες ξένες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ήδη επενδύσει, δημιουργώντας μεγάλα κέντρα επεξεργασίας δεδομένων, μεγάλα data centers”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός από το Παρίσι.
“Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναμφίβολα θα επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας σε τέτοιο βαθμό, που σε ορισμένους κλάδους θα μιλάμε για την εποχή “προ και μετά” Τεχνητής Νοημοσύνης. Ζητούμενο για την Κυβέρνηση αποτελεί η αξιοποίηση των αναδυόμενων τεχνολογιών αιχμής, με στόχο ένα κράτος ακόμα πιο σύγχρονο, ακόμα πιο αποτελεσματικό, ένα κράτος που κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, γιατί βελτιώνει διαρκώς την καθημερινότητά τους”, ανέφερε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.
Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος για το Κτηματολόγιο, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, τόνισε: “Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειωθεί ο χρόνος και το κόστος διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση. Είμαστε περήφανοι που η Ελλάδα έχει αποδείξει στην πράξη, εδώ και μήνες, ότι εφαρμόζει πολύ νωρίτερα από άλλες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις την τεχνητή νοημοσύνη για να λύσει πραγματικά προβλήματα”.
Πηγή: sepe.gr