ΕΥΡΩΠΗ: Με… λαίλαπα μοιάζουν οι εξελίξεις στην ταλαίπωρη Γηραιά Ηπειρο, που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε υπάκουα την υπερατλαντική γραμμή των Δημοκρατικών, με πρωτομάστορα την τότε -και τώρα- πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Οι τιμές φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα που είχαμε να δούμε δύο χρόνια, συμπαρασύροντας τις τιμές του ηλεκτρισμού. Η Ευρώπη βρίσκεται (ξανά) στα πρόθυρα ενεργειακής κρίσης, καθώς στο πλαίσιο ενός κανονικού χειμώνα, όχι τόσο ζεστού όσο πέρσι και πρόπερσι, τα αποθέματα φυσικού αερίου πέφτουν με ταχείς ρυθμούς και όλοι ψάχνουν για φορτία LNG. Οπότε έπεσε πάλι στο τραπέζι το θέμα του πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, που όμως κανένας δεν πιστεύει ότι θα δώσει λύση.
Την ίδια ώρα διαπιστώνεται πλέον… φωναχτά, από ηγετικές φυσιογνωμίες των επιχειρήσεων της Ευρώπης, ότι εάν δεν σταματήσει το «κόλλημα» που επέβαλε η Ούρσουλα με τις ρυθμίσεις περί πράσινης ανάπτυξης, η ευρωπαϊκή βιομηχανία δεν πρόκειται να γίνει ανταγωνιστική.
Δεν το λέμε εμείς, ούτε μόνο ο «Έλληνας» Μυτιληναίος. Το είπε χθες ξεκάθαρα, μεταξύ αρκετών άλλων, και το αφεντικό της Siemens Energy, εξίσου… Γερμανός με την κα Ούρσουλα.
ΕΥΡΩΠΗ ΙΙ: Τα βάσανα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Αφού οι λεβέντες της Κομισιόν μάς… μπούκωσαν με τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που θα επενδυθούν (θεωρητικά πάντα) σε καινοτομία, πράσινη ανάπτυξη και άμυνα, από προχθές άρχισε να κυκλοφορεί ότι υπάρχει πρόβλημα με τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς το 2028 λήγουν τα δάνεια για το μεγάλο «κοινό» πρόγραμμα RescEU, ύψους 300 δισ. ευρώ. Περισσότερα εδώ, στο politico.eu.
Μια λύση που έχει σκεφτεί η γραφειοκρατία των Βρυξελλών είναι να βάλουν πανευρωπαϊκούς φόρους, που θα πληρώνουν οι πολίτες (πέρα από όσους ήδη πληρώνουν) υπέρ του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού! Το πιθανότερο είναι, όμως, να μεταθέσουν την πληρωμή αυτών των δανείων. Σε λίγο, όπως πάει, θα υπερχρεωθεί και η Ευρώπη συνολικά!
Κερασάκι στην τούρτα, βέβαια, ήταν η χθεσινή ψυχρολουσία που ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, ο οποίος επισκέπτεται την Ευρώπη. Ο Πιτ Χέγκσεθ, επιγραμματικά, είπε τα εξής:
Η Ουκρανία δεν θα μπει στο ΝΑΤΟ, ειρηνευτική δύναμη εμείς δεν θα στείλουμε, εσείς οι Ευρωπαίοι πρέπει να πληρώνετε τη μερίδα του λέοντος για την ενίσχυση της Ουκρανίας, αλλά και να ανεβάσετε τις αμυντικές δαπάνες στο 5% γιατί εμείς δεν μπορούμε να διασφαλίζουμε τη συμβατική άμυνα της Ευρώπης. Εχουμε να κοιτάξουμε τον βασικό αντίπαλο, δηλαδή την Κίνα.
Περισσότερα για το θέμα αυτό, που αλλάζει ριζικά όλη τη γεωμετρία της ευρωπαϊκής άμυνας (και το σκηνικό με τον πόλεμο στην Ουκρανία), μπορείτε να διαβάσετε στο ειδικό θέμα του Euro2day.gr. Σημειώστε πάντως ότι το 5% που ζητούν τώρα οι Αμερικανοί, αν ισχύσει, θα σημαίνει δραματικές περικοπές σε άλλους τομείς κρατικών δαπανών, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Υ.Γ.: Οι περισσότεροι θα θυμάστε, υποθέτουμε, την Ούρσουλα να βγάζει πύρινους λόγους υπέρ του πολέμου στην Ουκρανία και της μεγάλης νίκης (που θα ερχόταν) κατά της Ρωσίας, την οικονομία της οποίας θα… τσάκιζε με τις κυρώσεις. Υπάρχουν και σε βίντεο.
Τελικά, μάλλον τσακίσαμε την ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά δεν βαριέστε, η Ούρσουλα να ‘ναι καλά και οι λοιποί ισχυροί Ευρωπαίοι ηγέτες που σιγοντάριζαν αμέριμνα. Αυτοί βέβαια, ένας ένας, πάνε (ή θα πάνε σύντομα) σπίτι τους. Η Ούρσουλα, που επανεξελέγη πρόσφατα, θα μείνει να συνεχίσει το σερί των μεγάλων… αποτυχιών;
ΡΕΥΜΑ: Τρίτη ακριβότερη αγορά στη χονδρική ξανά σήμερα η Ελλάδα. Το κοντέρ χτύπησε τα 204 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για το βράδυ δείχνει 360 ευρώ.
Τα ίδια σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σλοβακία και Σλοβενία. Γνωστοί οι λόγοι που παίρνουν πάλι φωτιά οι τιμές στο ρεύμα. Το ράλι στο φυσικό αέριο, που, όπως συμβαίνει συχνά μετά από μια έντονη ανοδική κίνηση, υποχώρησε χθες στα 56 ευρώ, και οι χαμηλές θερμοκρασίες που συνεπάγονται ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής δουλεύουν περισσότερο.
Στην αγορά, τη συζήτηση μονοπώλησε χθες το δημοσίευμα των FT ότι η Κομισιόν εξετάζει πλαφόν στην τιμή του αερίου, αλλά και οι συνεχείς ενδείξεις για το αυξανόμενο πλήγμα από το ράλι στη βιομηχανία. Οπως γράφει ο αναλυτής του Bloomberg Javier Blas, ο ευρωπαϊκός γίγαντας των λιπασμάτων Yara σκέφτεται να «παγώσει» ή και να αναβάλει οριστικά τη μεγάλη επένδυση σε μονάδα αμμωνίας στη βόρεια Αγγλία (Hull).
Ακόμη ένα παράδειγμα του αντικτύπου στη βιομηχανία από την κούρσα του αερίου.
ΔΕΝΔΙΑΣ: Νέες αιχμές κατά της Τουρκίας άφησε χθες ο υπουργός Άμυνας, προσερχόμενος στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε η Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας.
«Το ΝΑΤΟ είναι πάντα μια συμμαχία αξιών και όλες οι νατοϊκές ασκήσεις σχεδιάζονται με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών μελών. Άλλος τρόπος και άλλη προσέγγιση δεν υπάρχει και δεν συγχωρείται», δήλωσε, μια μέρα μετά τη νέα παρενόχληση των δύο ερευνητικών πλοίων από τουρκική κορβέτα βόρεια της Κρήτης.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δένδιας χρησιμοποιεί υψηλούς τόνους κατά της Άγκυρας, η οποία από την πλευρά της δείχνει να αναζητά τετελεσμένα στο Αιγαίο.
Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει διατάραξη των «ήρεμων νερών» του…
CVC-PURE HEALTH: Εξαιρετικούς όρους ακούγεται ότι πέτυχαν CVC και Σπυρίδης για τη μελλοντική μεταβίβαση στην Pure Health του ποσοστού μειοψηφίας που διατηρούν στη Hellenic Healthcare Group (HHG).
Σύμφωνα με όσα πληροφορείται ο Χαμαιλέων, η CVC θα πουλήσει το 35% της HHG και o Σπυρίδης το 5%, με τίμημα που θα αντιστοιχεί σε 5 φορές τα επενδυμένα κεφάλαια. Αν ισχύει η πληροφορία, ο παραπάνω όρος αποτέλεσε τη χρυσή τομή της συμφωνίας, καθώς οι δύο πλευρές διαφωνούσαν επί μήνες ως προς τη δίκαιη αποτίμηση του ομίλου HHG.
Προφανώς το προαναφερθέν τίμημα θα καταβληθεί εφόσον επιτευχθούν προκαθορισμένοι στόχοι, που λογικά θα ορίζονται στη συμφωνία μετόχων.
ΛΙΜΑΝΙΑ: Το ενδιαφέρον του ομίλου Adani να αποκτήσει «πάτημα» σε ελληνικό λιμάνι επιβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του σε ινδική εφημερίδα.
Όπως είπε ο υπουργός, η Ελλάδα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με ινδικούς ομίλους για λιμάνια που θα εξυπηρετήσουν εμπορικές ροές, ενώ οι πληροφορίες των Ινδών κάνουν λόγο για συζητήσεις που αφορούν εξαγορά terminal είτε στον Βόλο είτε στην Καβάλα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο επικεφαλής του ομίλου Gautam Adani, δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ενδιαφέρεται κυρίως για το λιμάνι της Καβάλας και δευτερευόντως για του Βόλου.
Στη συνέντευξη, ο υπουργός δηλώνει ότι «η Ελλάδα καλωσορίζει το ενδιαφέρον ινδικών εταιρειών για επενδύσεις σε ελληνικά λιμάνια, καθώς αναμένουμε ότι θα οδηγήσει σε εκσυγχρονισμό και επέκταση των λιμενικών μας υποδομών».
«Κάποια από τα λιμάνια μας είναι ήδη κέντρα logistics, στοχεύουμε να βελτιώσουμε τη χωρητικότητά τους, αυξάνοντας τη συνδεσιμότητα και προωθώντας περαιτέρω τις υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών», δήλωσε ο υπουργός.
Σε μια τέτοια εξέλιξη, τα ελληνικά περιφερειακά λιμάνια λογικά θα… ανέβουν πίστα.
PALIRIA-ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ: Ούτε ο Κώστας Σουλιώτης ούτε ο Βασίλης Κάτσος έχουν διαψεύσει ότι η βιομηχανία που τυλίγει ντολμαδάκια κάποια στιγμή θα πουληθεί. Φυσικά, όλα έχουν να κάνουν με το τίμημα.
Και ποιο είναι δίκαιο; Σύμφωνα με πηγές κοντά στους μετόχους, αυτό που κινείται πάνω από 13 φορές τα EBITDA. Πρακτικά, δηλαδή, αποτίμηση πάνω από 300 εκατ. ευρώ.
Πέρυσι τα ντολμαδάκια της εταιρείας -σ.σ. έχει μονάδες σε Ελλάδα, Βουλγαρία, Κίνα και Ιορδανία- έκαναν EBITDA 24 εκατ. ευρώ και τζίρο 113 εκατ. ευρώ.
Φέτος, πάει για πωλήσεις πάνω από 125 εκατ. ευρώ.
ΟΜΗΡΟΣ: Όχι ο αρχαίος Έλληνας ποιητής, αλλά η βιομηχανία από τον κάμπο που χθες ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της πέρυσι έπιασαν τα 100 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις της τα 10 εκατ. ευρώ.
Για φέτος ο πήχης έχει τεθεί ψηλά. Στοχεύει σε ανάπτυξη 25% και επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Τρίκαλα, με νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της και έμφαση στην εξωστρέφεια.
Σε ό,τι αφορά το τελευταίο, η στήλη πληροφορείται ότι η τρικαλινή βιομηχανία ενδιαφέρεται να αποκτήσει παραγωγική βάση στο εξωτερικό. Μάλιστα, βρέθηκε πολύ κοντά στην εξαγορά της κυπριακής θυγατρικής της «Δωδώνη», που παράγει χαλούμι. Το deal όμως πάγωσε, αν και κάποιοι που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα δεν αποκλείουν τελικά η κυπριακή μονάδα να περάσει στα χέρια της Όμηρος.
Σ’ αυτή την περίπτωση, θα γίνουν οι δεύτεροι βιομήχανοι του θεσσαλικού κάμπου που θα έχουν μονάδα παραγωγής στην Κύπρο.
ALTER EGO: Στο +1,84% έκλεισε η μετοχή, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 4,45 ευρώ, σταθερά σε επίπεδα άνω του 10% σε σχέση με την τιμή της δημόσιας προσφοράς.
Χρηματιστηριακές πηγές σχολιάζουν ότι η προσφορά που προέκυψε κατά τις πρώτες τρεις εβδομάδες διαπραγμάτευσης, περίπου 7 εκατ. μετοχές ή 50% της ελεύθερης διασποράς, αφορούσε βραχυπρόθεσμα κεφάλαια που είχαν τοποθετηθεί κατά τη δημόσια προσφορά καθώς και traders, απορροφήθηκε με χαρακτηριστική άνεση.
Το γεγονός αυτό, λένε στην αγορά, δείχνει πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μάλιστα από επενδυτές που τοποθετούνται με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Πρόκειται, σημειώνουν, για τα μεγάλα πορτοφόλια που αναγνωρίζουν τις προοπτικές και τους αναπτυξιακούς ρυθμούς της εταιρείας.
Λαμβάνουν υπόψη και το σημαντικό discount με το οποίο διαπραγματεύεται σε σχέση με τις ομοειδείς εταιρείες του κλάδου διεθνώς.
METLΕN: Πέντε ανοδικές συνεδριάσεις συμπλήρωσε χθες η μετοχή, με κλείσιμο στα 35,3 ευρώ και σωρευτικά κέρδη 6,3%.
Το τελευταίο διάστημα ο τίτλος είναι στο στόχαστρο των αναλυτών. Σήμερα ήταν η σειρά της Morgan Stanley να του δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, θέτοντας την τιμή-στόχο στα 48 ευρώ. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα η Bank of America, η οποία σε έκθεσή της έβαλε τον πήχη στα 45 ευρώ.
Σημειώστε και κάτι ουσιαστικό: Με κεφαλαιοποίηση που πλέον έχει περάσει τα 5 δισ. ευρώ, ανοίγει οριστικά ο δρόμος για τον FTSE 100.
ΤΙΤΑΝ: Σε διαφορετική πορεία η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας, η οποία σε τρεις πτωτικές συνεδριάσεις μετρά απώλειες σχεδόν 7% από τα ιστορικά υψηλά που είχε κατακτήσει.
Χθες έκλεισε στα 42,6 ευρώ (-1,27%), με συναλλαγές σχεδόν 15 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική εισηγμένη στη Wall Street, στις πρώτες μέρες διαπραγμάτευσης κινείται οριακά πάνω από τα 16 δολάρια που ήταν η τιμή εισαγωγής την περασμένη Παρασκευή.
AVAX: Αέρα στα πανιά της μετοχής έδωσε η Euroxx με την έκθεσή της, καθώς βλέπει ανοδικό περιθώριο 70% από τα τρέχοντα επίπεδα, βάζοντας τον πήχη στα 3,4 ευρώ.
Ο τίτλος της κατασκευαστικής εταιρείας έσπασε το φράγμα των 2 ευρώ, κλείνοντας στα 2,05 ευρώ ή 4,59% υψηλότερα.
Η απόδοση από την αρχή της χρονιάς έφτασε, πλέον, το 34,5%.
Πηγή: euro2day.gr