Μια ημέρα του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου… Του Αντώνη Βενέτη

35

Του Αντώνη Βενέτη

Σε πρόσφατα δημοσιεύματα της «Κ» γίνεται αναφορά στον φαναριώτη πολιτικό Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο (+1865), ο οποίος τόσον επιτυχώς συνέβαλε με τους ευφυείς χειρισμούς του στη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Έτσι, λοιπόν, μεταφέρω προς δημοσίευση εις την «Κ» μια σημαντική ημέρα για τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο, όπως αποτυπώθηκε σε ρεπορτάζ της αθηναϊκής εφημερίδος «Αθηνά», κατά το οποίο:

Αθηνά, 3.5.1841- “Εν Λονδίνω την 24.4.1841. Μόλις ηκούσθη ενταύθα η μετακάλεσις του κ. Αλ. Μαυροκορδάτου εις την Ελλάδα πάρα του Σεβαστού ημών Βασιλέως, και άπαντες οι εν Λονδίνω παροικούντες Έλληνες απεφάσισαν παμψηφεί εις κοινήν συνέλευσιν να αποδοθή προς αυτόν έν δώρον, τεκμήριον της ευγνωμοσύνης των διά τας προς την πατρίδα εκδουλεύσεις του, και να του αναγνωσθή μία αναφορά εκφραστική των αισθημάτων εις την παρούσαν περίστασιν. Την 17ην του ενεστώτος μηνός εξετελέσθησαν όλα  ταύτα εις την οικίαν του ενταύθα Γενικού Προξένου, παρευρισκομένων όλων των ομογενών. Ιδού ποίον είναι το περιεχόμενον της αναφοράς των εν Λονδίνω Ελλήνων.

Προς τον Εξοχώτατον κ. Αλέξανδρον Μαυροκορδάτον

 

Κύριε,

Οι ενταύθα ομογενείς, άμα εκοινοποιήθη επισήμως, ότι μετακαλείσθε εις την πατρίδα παρά της Α.Μ του Σεβ. ημών Βασιλέως διά να σας επιφορτίση με υψηλά καθήκοντα προς καλόν της Ελλάδος, εξέφρασαν άπαντες ομοφώνως επί κοινή συνελεύσει την επιθυμίαν να σας παραστήσωσι πανδήμως την ευγνωμοσύνην αυτών δια τας υπηρεσίας σας προς την πατρίδα, την λύπην διά την αναχώρησίν σας (…).

– Εν Λονδίνω τη 17η Απριλίου 1841

Μ. Γαμβάκος, Δημήτριος Σπάρταλης, (…), Π.Ι.Καβάφης…,Ματθαίος Σκυλίτζης.

Εις την αναφοράν ταύτην απήντησε ο κ. Μαυροκορδάτος δόσας κοινήν ευχαρίστησιν και πολλάκις διακόψας τον λόγον του από τας χειροκροτήσεις των ομογενών.

– Το δώρον συνίσταται εις έν αργυρούν σκεύος…επί της μεσαίας (βάσεως), εχαράχθη η εξής επιγραφή.

Αλεξάνδρω Μαυροκορδάτω

            την πατρίδα

   τα μέγιστα ωφελήσαντα

   οι εν Αγγλία Έλληνες 1841

 

(…) το αργυρούν σκεύος είναι αξίας λιρών στερλινών εκατόν εξήκοντα, τας οποίας συνεισέφερον οι εν Αγγλία ομογενείς ως εξής: Παντιάς Σ. Ράλλης λίρας στερλ. 12 ” (…) – -Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Π.Ι.Καβάφης πατέρας του Κωνσταντίνου Καβάφη.