Η νέα μεγάλη γεωπολιτική αντάρα, ο φόβος ανεξέλεγκτων ανατροπών και ο… Μερτς… Του Λουκά Γεωργιάδη

37

Ολοένα και πιο περίπλοκη γίνεται η κατάσταση στο παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον, επιδεινώνοντας την επενδυτική ψυχολογία, η οποία, από τη μέρα ανάληψης των καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, πάει από το κακό στο χειρότερο!

Η κόντρα μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν μετά από πολλές δεκαετίες ησυχίας, με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε στις 22 Απριλίου και στοίχισε τη ζωή σε 26 τουρίστες στο ινδικό Κασμίρ, τείνει να εξελιχθεί σε κάτι εντελώς ανεξέλεγκτο. 

Γράφει ο Λουκάς Γεωργιάδης

Ινδία και Πακιστάν βρίσκονται σε κατάσταση πολέμου στα σύνορα τους, εδώ και αρκετές μέρες. Η ένταση κλιμακώνεται, καθώς τα τελευταία 24ωρα εκτοξεύονται πύραυλοι από την Ινδία, ενώ το Πακιστάν κάνει χρήση βαρέων όπλων. Πρόκειται για δύο πυρηνικές δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να βάλουν ολόκληρο τον πλανήτη σε τεράστιες περιπέτειες.

Η κυβέρνηση της Ινδίας απειλεί το Πακιστάν με διακοπή νερού από τους ποταμούς που βρίσκονται στο έδαφος της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη, αλλά η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ απειλεί με δυναμικά αντίποινα, καθώς θεωρεί απαράδεκτη μια τέτοια ενέργεια. Η κλιμάκωση της έντασης προκάλεσε την παρέμβαση Τραμπ, ο οποίος ευχήθηκε να τερματιστούν οι μάχες, ενώ ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογράμμισε ότι ο πλανήτης δεν θα άντεχε μια σύγκρουση μεταξύ Ινδίας-Πακιστάν…

Την ίδια στιγμή, στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ προχωρά στην πλήρη ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να αναγκαστούν σε εκτοπισμό οι Παλαιστίνιοι και να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τον πλήρη έλεγχο της παραλιακής ζώνης από το Τελ Αβίβ. Οριστικά, οι Ισραηλινοί, θέλοντας να παίξουν κρίσιμο ρόλο στους δρόμους της ενέργειας, αλλάζουν τον χάρτη στη Λωρίδα της Γάζας και σε επόμενο στάδιο είναι αποφασισμένοι για γενικό ξεκαθάρισμα και στη Δυτική Όχθη. Το δόγμα Νετανιάχου είναι… κρυστάλλινο και αποβλέπει στην πλήρη διάλυση των Παλαιστινίων για να μην κινδυνεύσουν οι επόμενες γενιές…

Στο παζλ πρέπει να εντάξουμε και την Τουρκία, η οποία θέλει να παίξει ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και μάλιστα χθες, λίγο έλειψε να σημειωθεί… ατύχημα μεταξύ ισραηλινών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών. Ο πανούργος Ερντογάν θέλει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη Βόρεια Κύπρο, έχει δέσει τον… γάιδαρο με τον Αλ Σαράα στη Συρία και θεωρεί ότι μπορεί να γίνει ο… χωροφύλακας της περιοχής, για να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα γεωπολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η επίθεση των Ισραηλινών κατά της Υεμένης, με βομβαρδισμούς σε στρατηγική σημεία, ώστε να αποδυναμωθούν οι Χούθι. Ο Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ σταματούν τους βομβαρδισμούς, αλλά οι Χούθι δεν το βάζουν κάτω. Μάλλον, θέλουν να πιούν το… πικρό ποτήρι της συντριβής έως το τέλος! Αν δεν ελεγχθεί και αυτή η ευαίσθητη περιοχή, τότε τα εμπορικά πλοία θα συνεχίσουν να κάνουν τον γύρο του… μισού πλανήτη, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τις τιμές των διακινούμενων προϊόντων από την Ασία προς την Ευρώπη.

Φυσικά, η παγκόσμια γεωπολιτική… αντάρα εξακολουθεί να τροφοδοτείται από τη συνεχιζόμενη ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Ο Τραμπ έστειλε το μήνυμα στον Πούτιν ότι δεν πρέπει να έχει στο μυαλό του σχέδια για κατάληψη της υπόλοιπης Ουκρανίας, οπότε, σε αυτό το επίπεδο, ίσως δούμε να δημιουργείται νέα ένταση μέσα στο προσεχές διάστημα. Είναι προφανές ότι ο Πούτιν δεν υπακούει σε κελεύσματα και θέλει να κάνει το δικό του.

“Κερασάκι στην τούρτα” της… ανασφάλειας αποτελεί η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ και η επιβολή δασμών σε δεκάδες χώρες. Η κατάσταση στις αγορές εξακολουθεί να παραμένει προβληματική, ενώ χθες η Bank of America προειδοποίησε τους επενδυτές ότι οι αγορές δεν έχουν καταλάβει και πολλά από όσα θα συμβούν ως αποτέλεσμα της πολιτικής του Τραμπ. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης περιμένει και τις σημερινές ανακοινώσεις από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, καθώς θα διαφανεί μέχρι πού μπορεί να φτάσει η κόντρα μεταξύ του Τραμπ και του επικεφαλής της, Τζερόμ Πάουελ.

Στο παγκόσμιο παζλ προστίθεται και η νέα εποχή Μερτς στη Γερμανία και στην Ευρώπη, η οποία όμως, δεν άρχισε και με τους καλύτερους οιωνούς. Ο νέος Καγκελάριος δεν εξελέγη από την πρώτη ψηφοφορία, κάτι που είναι πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας εδώ και επτά δεκαετίες και ίσως δεν αποτελεί καλό οιωνό σχετικά με τη μακροημέρευση του συνασπισμού των Χριστιανοδημοκρατών και των Σοσιαλδημοκρατών.

Από δω και πέρα αρχίζει και μετράει ο χρόνος σε πολιτικό, γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ο νέος Καγκελάριος καλείται να καθορίσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ του Τραμπ και τη Ρωσία του Πούτιν. Το σημαντικότερο είναι ότι η νέα κυβέρνηση Μερτς δεν έχει το δικαίωμα στην αποτυχία. Τα χρηματιστήρια μετά την αρχική ψυχρολουσία για το “μαύρο” στην πρώτη ψηφοφορία, επανήλθαν σε θετική τροχιά, βάζοντας την… καρδιά στη θέση της! Μια αποτυχία της Γερμανίας αποτελεί αποτυχία ολόκληρης της Ευρώπης, ιδίως σε μια εποχή, όπου δεν υπάρχει χρόνος για σπατάλη, αλλά ούτε και το δικαίωμα στο λάθος…

Οι εξελίξεις ίσως είναι ραγδαίες μέσα στο προσεχές διάστημα, ανεβάζοντας το επίπεδο κινδύνου. Οι πιθανότητες για αποκλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα είναι μάλλον πολύ μικρές. ΗΠΑ, Ευρώπη, Ρωσία, Ισραήλ, Ινδία, Πακιστάν, Συρία, Παλαιστίνη, Υεμένη και Τουρκία αποτελούν αυτή τη στιγμή τη λίστα… παρακολούθησης σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Ας ελπίσουμε ότι οι αγορές δεν θα… πονέσουν και η ένταση θα αποκλιμακωθεί. Αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, καλό είναι να προετοιμαστούμε για επικίνδυνες καταστάσεις και απροσδόκητες εξελίξεις…

Πηγή: lykavitos.gr