Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε τη Δευτέρα (26/05) την άποψη ότι το ευρώ θα μπορούσε να αποτελέσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι του δολαρίου, θεωρώντας «ευκαιρία» τις ασταθείς πολιτικές του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίες έχουν στρέψει πολλούς επενδυτές προς τον χρυσό.
Μιλώντας στο Βερολίνο, η Λαγκάρντ επισήμανε ότι, εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά χρόνιες αδυναμίες που περιορίζουν την οικονομική δυναμική της ΕΕ, μπορούν να προσδοκούν σε χαμηλότερο κόστος δανεισμού και μεγαλύτερη προστασία από συναλλαγματικές διακυμάνσεις και οικονομικές κυρώσεις.
«Οι εξελίξεις δημιουργούν την ευκαιρία για μια ‘παγκόσμια στιγμή του ευρώ’», δήλωσε τη Δευτέρα. «Αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για την Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της μοίρας της. Αλλά δεν πρόκειται για προνόμιο που θα μας δοθεί απλώς, πρέπει να το κερδίσουμε».
Για τον σκοπό αυτό, η Ευρώπη χρειάζεται μια βαθύτερη, πιο ρευστή κεφαλαιαγορά, πρέπει να ενισχύσει τα νομικά της θεμέλια και πρέπει να στηρίξει τη δέσμευσή της για ανοιχτό εμπόριο με δυνατότητες ασφαλείας, υποστήριξε η Λαγκάρντ.
«Οποιοσδήποτε ενισχυμένος ρόλος του ευρώ πρέπει να συμπέσει με μεγαλύτερη στρατιωτική ισχύ που μπορεί να στηρίξει τις εταιρικές σχέσεις», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.
«Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές – και ιδίως οι επίσημοι επενδυτές – αναζητούν γεωπολιτική διασφάλιση και με άλλη μορφή: επενδύουν στα περιουσιακά στοιχεία περιοχών που είναι αξιόπιστοι εταίροι σε θέματα ασφάλειας και μπορούν να τιμήσουν τις συμμαχίες με σκληρή ισχύ», δήλωσε η Λαγκάρντ σε διάλεξη στη Σχολή Hertie.
Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να καταστήσει το ευρώ το νόμισμα επιλογής για τις επιχειρήσεις που τιμολογούν το διεθνές εμπόριο, είπε. Αυτό θα μπορούσε να υποστηριχθεί με τη σφυρηλάτηση νέων εμπορικών συμφωνιών, με ενισχυμένες διασυνοριακές πληρωμές και με συμφωνίες ρευστότητας με την ΕΚΤ.
«Η οικονομική λογική μας λέει ότι τα δημόσια αγαθά πρέπει να χρηματοδοτούνται από κοινού. Και αυτή η από κοινού χρηματοδότηση θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για να αυξήσει σταδιακά η Ευρώπη την προσφορά ασφαλών περιουσιακών στοιχείων», υποστήριξε.
Ο κοινός δανεισμός αποτελούσε ταμπού για ορισμένα βασικά μέλη της Ευρωζώνης, ιδίως για τη Γερμανία, η οποία φοβάται ότι οι δικοί της φορολογούμενοι θα μπορούσαν να καταλήξουν να πληρώνουν για τη δημοσιονομική ανευθυνότητα άλλων.
Ωστόσο η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι εάν η Ευρώπη το πετύχει, τα οφέλη θα είναι μεγάλα. «Η εισροή επενδύσεων θα επέτρεπε στους εγχώριους παίκτες να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος, θα απομόνωνε το μπλοκ από τις μεταβολές των συναλλαγματικών ισοτιμιών και θα το προστάτευε από διεθνείς κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή: lykavitos.gr