Ραγδαίες εξελίξεις τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της κόντρας μεταξύ Τουρκίας και Ολλανδίας, με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές να κλιμακώνουν συνεχώς την ένταση που έφτασε στο κόκκινο το βράδυ του Σαββάτου, όταν οι ολλανδικές αρχές απέλασαν την υπουργό Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά.
Ο «πόλεμος» ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική άδεια του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σκόπευε να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση, με στόχο να πείσει τους Τούρκους της Ολλανδίας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό προκάλεσε την έκρηξη του Τούρκου προέδρου, ο οποίος, κατά τη διάρκεια ομιλίας, στην Κωνσταντινούπολη, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, έστρεψε τα πυρά του προς τους Ολλανδούς αποκαλώντας τους «απογόνους των ναζί και φασίστες». «Είναι φυσικά ένα τρελό σχόλιο» δήλωσε ο Ρούτε, ο οποίος έχει το βλέμμα του στραμμένο και στις εκλογές της 15ης Μαρτίου στην Ολλανδία. «Καταλαβαίνω ότι είναι θυμωμένοι, αλλά αυτό φυσικά ήταν εντελώς απαράδεκτο».
Η απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων
Με αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε στα σύνορα της Ολλανδίας με την Γερμανία η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, καθώς οι ολλανδικές αρχές της είχαν απαγορέψει να απευθυνθεί προς ένα πλήθος υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος της ολλανδικής πόλης.
Η Τουρκάλα υπουργός ταξίδεψε νωρίτερα χθες οδικώς από την Γερμανία προς το Ρότερνταμ, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ. Οι ολλανδικές αρχές– έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας – κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση.
«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία (…) Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε η ολλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της. Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες Σάββατο βράδυ, όμως οι ολλανδικές αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης. «Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο». Έπειτα από διαβουλεύσεις που είχε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε με τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Μπερτ Κέντερς, αποφάσισαν «ότι η κυρία Καγιά θα λάβει την εντολή να εγκαταλείψει τη χώρα μέσω των γερμανικών συνόρων», συνέχιζε η ανακοίνωση της κυβέρνησης. Ο δήμαρχος του Ρότερνταμ Άχμεντ Αμπουτάλεμπ δήλωσε τη νύχτα ότι η Τουρκάλα υπουργός «βρίσκεται στον δρόμο μεταξύ του Ρότερνταμ και της Γερμανίας» και οδηγείται στα γερμανικά σύνορα από την ολλανδική αστυνομία. «Απελάθηκε στη χώρα από την οποία είχε έρθει», εξήγησε ο Αμπουτάλεμπ, προσθέτοντας ότι έπειτα από πολλές ώρες διαπραγματεύσεων απεδείχθη «αδύνατο να βρεθεί λύση».
Θα υπάρξουν αντίποινα
Η Τουρκία προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν αντίποινα “με τους πιο σκληρούς τρόπους” στις ενέργειες της Ολλανδίας, η οποία απαγόρευσε την προσγείωση του αεροπλάνου που μετέφερε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών και να εμπόδισε την υπουργο Οικογενειακών Υποθέσεων να εισέλθει στο τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντρίμ. “Έχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά”, τόνισε ο Γιλντιρίμ σε ανακοίνωσή του.
Αντιδράσεις στην Άγκυρα
Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ολλανδίας έπειτα από την ακύρωση της πτήσης του Τούρκου ΥΠΕΞ. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, στη συνέχεια, ανακοίνωσε ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή, στην Άγκυρα, του Ολλανδού πρέσβη, που αυτήν την περίοδο βρίσκεται σε άδεια, «για κάποιο χρονικό διάστημα». Στην Τουρκία οι αντιδράσεις είναι μεγάλες, ακόμη και από την αντιπολίτευση. Η ολλανδική πρεσβεία, το ολλανδικό προξενείο στην Άγκυρα, αλλά και οι κατοικίες του Ολλανδού πρεσβευτή, του Ολλανδού επιτετραμμένου και του γενικού προξένου αποκλείστηκαν για λόγους ασφαλείας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανέφερε ότι «δεν είναι σε καμία περίπτωση σωστό, αυτοί που υπερασπίζονται τη δημοκρατία δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο». Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Νουμάν Κουρτουλμούς, κάλεσε τους Ολλανδούς πολιτικούς να συμπεριφέρονται με σύνεση. «Η απόφαση που έλαβαν είναι παράλογη» είπε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, η Ολλανδία, πάντως, πριν ακυρώσει την πτήση, πρότεινε στον Τσαβούσογλου η ομιλία να γίνει σε πολύ στενό κύκλο, μέχρι 50 ατόμων, τα ονόματα των οποίων δεν θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στις ολλανδικές αρχές. Ωστόσο, η Άγκυρα την απέρριψε.