Το ποσοστό των καισαρικών επί του συνόλου των γεννήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 56,8% πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. «Bιομηχανία καισαρικών» στην Ελλάδα αποκαλύπτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Το ποσοστό των καισαρικών επί του συνόλου των γεννήσεων στην Ελλάδα ανέρχεται σε 56,8% πολύ πάνω από τα αποδεκτά επίπεδα σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο. Το ποσοστό αυτό σε αριθμούς μεταφράζεται ως εξής: έξι στις δέκα ελληνίδες φέρνουν στον κόσμο το παιδί τους με καισαρική και όχι με φυσιολογικό τοκετό.
Το πόρισμα του ελληνικού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δημοσιοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός τη Δευτέρα. Κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το φυσιολογικό ποσοστό καισαρικών τομών, είναι το 15%. Οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερβαίνουν το φυσιολογικό ποσοστό αυτό κατά το διπλάσιο, φθάνοντας το 30% σε καισαρικές, στο σύνολο των τοκετών. Τα ιδιωτικά μαιευτήρια/κλινικές έρχονται πρώτα και με διαφορά στις προτιμήσεις των πολιτών, παρά το γεγονός ότι το κόστος της οικονομικής επιβάρυνσης είναι τεράστιο φτάνοντας έως και τις 12.300 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για την περίοδο Ιανουάριος 2013-Αύγουστος 2015, στην πρώτη δεκάδα των παρόχων υγείας όπου σημειώθηκαν γεννήσεις 9 είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και μόνο 1 δημόσια.
Τα κίνητρα της καισαρικής και οι βολικές μέρες
Μια προγραμματισμένη καισαρική τομή ολοκληρώνεται σε τρεις ώρες σε αντίθεση με τον φυσιολογικό τοκετό που μπορεί να διαρκέσει και 12 ώρες. Το πόρισμα της ΠΟΥ επικαλείται παλαιότερη έρευνα σύμφωνα με την οποία στα ιδιωτικά νοσοκομεία της Ελλάδας σπάνια γίνονται καισαρικές τομές την Κυριακή. Οι περισσότερες γίνονταιΤρίτη, Παρασκευή και Σάββατο! Μάλιστα το 70% των καισαρικών γίνονται στο… βολικό ωράριο 8 π.μ με 4 μ.μ. Το προφανές κίνητρο είναι το οικονομικό. Οι ιδιωτικές αμοιβές τω γυναικλόγων είναι μεγαλύτερες όταν πρόκειται για καισαρική τομή ενώ τα έξοδα νοσηλείας στα ιδιωτικά μαιευτήρια είναι έως και 66% υψηλότερα έναντι του φυσιολογικού τοκετού.
Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στη Βουλή, το γεγονός πως στην Ελλάδα η συχνότητα των καισαρικών τομών βρίσκεται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, εκθέτει την χώρα μας και την επιστημονική κοινότητα, εκθέτει τις επίτοκες σε αυξημένο κίνδυνο (λόγω της χειρουργικής πράξης που υφίστανται) και επιβαρύνει το Σύστημα Υγείας (καθώς η αποζημίωση για χειρουργική πράξη καισαρικής είναι κατά 66% υψηλότερη από τον φυσιολογικό τοκετό). Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Δημαρά για το θέμα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στο προσεχές διάστημα θα προχωρήσουν πολιτικές παρέμβασης και προς τον επιστημονικό κόσμο και προς την κοινωνία, καθώς και καμπάνια ενημέρωσης. «Αποδείχθηκε ότι όπου τηρούνται οι οδηγίες και υπάρχει και εμπειρία, το ποσοστό των καισαρικών πέφτει», ανέφερε ο κ. Ξανθός και επικαλέστηκε το Μαιευτήριο Αλεξάνδρα, στο οποίο το ποσοστό των γεννήσεων με καισαρική είναι μειωμένο κατά 10%.