Mήνυμα σε κυβέρνηση και τράπεζες να επισπεύσουν την διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων έστειλε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) Ντανιέλ Νουί μετά τις επαφές που είχε τόσο με την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και με τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών.
Οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων δεν πρόκειται να αλλάξουν ήταν το μήνυμα της σιδηράς κυρίας του SSM στους τραπεζίτες η οποία επανέλαβε τις αυστηρές συστάσεις των εποπτικών αρχών για δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Η κ, Νουί συναντήθηκε χθες το απόγευμα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, αλλά και τους διευθύνοντες συμβούλους των ομίλων όπου συζητήθηκε μεταξύ άλλων και η εταιρική διακυβέρνηση. Η ίδια παρακολουθούσε με προσοχή τις τοποθετήσεις και παρουσιάσεις των τραπεζικών στελεχών και το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στην ανάγκη των βημάτων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργή και αποδοτική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι τραπεζίτες εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλες οι εκκρεμότητες θα ψηφισθούν από την Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η επικεφαλής του SSM έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και επισήμανε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης, αλλά παραμένει η μείζων πρόκληση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ.Νουί “οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί”.
Για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, οι τράπεζες συμφώνησαν με τις εποπτικές αρχές στο τέλος Σεπτεμβρίου 2016, με χρονικό ορίζοντα τριών ετών στη μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38%, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019 από 106,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου 2016.