Bloomberg: Η Ελλάδα πλησιάζει σε επανάληψη του δράματος του 2015

106

H Ελλάδα θα χάσει άλλη μία προθεσμία για την αποδέσμευση κεφαλαίων διάσωσης αυτή την εβδομάδα και θα οδηγηθεί έτσι πιο κοντά σε επανάληψη του δράματος του 2015, «που οδήγησε την πιο χρεωμένη χώρα της Ευρώπης στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης», επισημαίνει το πρακτορείο Bloomberg. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες θα επαναλάβουν ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμη υλοποιήσει τους όρους και τα συμφωνηθέντα στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, τονίζει επίσης το Bloomberg.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμη ότι η  Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με άλλη μια κρίση όσο οι διαφωνίες με τους πιστωτές παραμένουν και τονίζεται ότι ενώ ο Τσίπρας είχε υποσχεθεί πως η αξιολόγηση -που ήδη έχει καθυστερήσει πολύ- θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου, Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η επίτευξη συμφωνίας ακόμη και τον Απρίλιο θεωρείται πλέον δύσκολος στόχος. Οι διαφορές των δύο πλευρών εξακολουθούν να είναι πολύ μεγάλες σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στα ενεργειακά και στα εργασιακά, τονίζεται και σημειώνεται το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση ανθίσταται σε επιπλέον περικοπές στις συντάξεις.

Και ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε e-mail που έστειλε την περασμένη Παρασκευή επισημαίνει ότι το πρόβλημα στα εργασιακά δεν μπορεί να επιλυθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Το Bloomberg προειδοποιεί, ακόμη, ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία πριν από το καλοκαίρι, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή χρέους που έχει στα μέσα Ιουλίου. Σημειώνει, μάλιστα, ότι ακόμη και το γεγονός πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν καλύτερες επιδόσεις οφείλεται στην προσδοκία ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση. Tέλος, το πρακτορείο κάνει αναφορά στην αβεβαιότητα, η οποία έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα, αυξάνοντας τον κίνδυνο ότι μπορεί να χρειαστεί επιπλέον διάσωση. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η ανεργία αυξήθηκε στο τελευταίο τρίμηνο του 2016, η οικονομία συρρικνώθηκε απροσδόκητα και ξεκίνησε εκ νέου η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες. Ο Ν. Οικονομίδης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Stern στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως «η ελληνική ανάκαμψη για άλλη μία φορά καθυστερεί σημαντικά λόγω πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας θα υποχωρήσει κάποια στιγμή, το ερώτημα είναι πότε».

Στις 4 μ.μ. το Eurogroup, επιδιώκει τετραμερή ο Τσακαλώτος

Με διαφορετική οπτική γωνία προσέρχονται Αθήνα και δανειστές στο σημερινό Εurogroup, στις 4 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, με τους δεύτερους να επιδιώκουν καταγραφή προόδου και συμφωνία για επιστροφή των θεσμών στη χώρα και την κυβέρνηση να επιμένει για άμεση πολιτική λύση. Τα μέτωπα γνωστά, παρά τις τηλεδιασκέψεις της περασμένης εβδομάδας: Εργασιακά, ενεργειακό, αντίμετρα και το θέμα που αφορά στις περικοπές των συντάξεων (τις οποίες το ΔΝΤ επιθυμεί να γίνουν μια κι έξω, ενώ η Αθήνα επιδιώκει έστω σταδιακή εφαρμογή τους) παραμένουν ανοικτά. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης θα επιδιώξουν να υπάρξει τετραμερής συνάντηση πριν από το Eurogroup με την παρουσία του Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί από την Κομισιόν και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ. Σημειώνεται ότι στις Βρυξέλλες, στο πλευρό του κ. Τσακαλώτου, βρίσκεται και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

«Πάγος» από τον Ντάισελμπλουμ

Εκτός από τον Ευρωπαίο εξιωματούχο που επικαλείται το Bloomberg, ο πρόεδρος του Eurogroup, ευθέως, με συνέντευξή του στη FAZ, χθες, έστειλε τα δικά του μηνύματα, βάζοντας στον «πάγο» την Αθήνα. «Οι θεσμοί δεν θα ολοκληρώσουν την αξιολόγηση πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Μάλτα τον Απρίλιο», είπε χαρακτηριστικά. Tην ίδια ώρα, άνοιξε παράθυρο για μετατροπή της Τρόικα σε Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «αλά ΔΝΤ», πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι, προετοιμάζοντας έτσι το έδαφος για το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ αλλά και της ΕΚΤ από το ελληνικό πρόγραμμα.