Το Βασίλειο με τους ψεύτες!

83

 Του ΜΑΝΟΥ ΚΑΛΛΙΓΕΡΟΥ*

Από αρχαιοτάτων χρόνων το ψέμα το θεωρούσαν οι άνθρωποι ότι ταιριάζει πολύ στην εξουσία. Βασιλιάδες, ιερείς κάθε θρησκείας και άλλοι ηγήτορες το είχαν πάντα κάτω από τη γλώσσα τους, αν  αυτό εξυπηρετούσε τους σκοπούς τους. Αργότερα έγινε ίδιον των πολιτικών, οι οποίοι το μετέτρεψαν σε απαραίτητο εργαλείο τους. Σήμερα η τέχνη του ψέματος έγινε επιστήμη, την οποία υπηρετούν με ιδιαίτερο ζήλο και ιεραποστολικό πάθος και οι νυν κυβερνώντες με σκοπό την παραμονή τους στην εξουσία αντί παντός τιμήματος.
Όχι γιατί την αγαπούν τόσο, ούτε γιατί είχαν τόσα χρόνια να την δουν και φαίνεται τους φάνηκε πολύ γλυκιά. Την θέλουν κυρίως για το καλό μας. Όπως οι ιεραπόστολοι και οι παρόντες άρχοντες της εξουσίας θεωρούν ότι έχουν κάποια ιερή και θεία αποστολή. Να φέρουν την ισότητα στον κόσμο, στον οποίο ο καπιταλισμός είχε εγκαταστήσει την αδικία.
Κι επειδή δεν μπορούν να φέρουν την ισότητα προς τα πάνω (δανεικών ένεκα…) φροντίζουν για το εύκολο. Θα φέρουν τη ισότητα προς τα κάτω. Δεν τους πολυνοιάζει που θα κάνουν τον κόσμο ίσο στην ανέχεια. Τους αρκεί το πρώτο. Κάτι σαν αυτό που έλεγε ο Τσώτσιλ: «Το εγγενές ελάττωμα του καπιταλισμού είναι η άνιση κατανομή της ευλογίας του. Η εγγενής αρετή του σοσιαλισμού είναι η ίση κατανομή της μιζέριας του». Πώς όμως θα περάσουν στον κόσμο όλη αυτή την ιστορία, αφού του είχαν τάξει τα πάντα;
Βρήκαν αμέσως λύση, καθώς είναι όλοι πολυμήχανοι, καίτοι οι περισσότεροι ανεπάγγελτοι (ίσως και γι’  αυτό…) θα πολιτευτούν με το ψέμα,  για το οποίο συνηθίζει να λέει ο πρωθυπουργός μας ότι έχει κοντά ποδάρια. Για να λαμβάνει καθημερινά την απάντηση από δύο ειδήμονες περί αυτού σχολιαστές στο ραδιόφωνο, που χρησιμοποιούν όλα τα προεκλογικά του σλόγκαν, τα οποία είχαν τη διεστραμμένη ιδέα να ανασύρουν από το αρχείο τους. (Για τους Βουλαρίνο-Οικονόμου ο λόγος).
Όμως, πολύ πρόσφατα έπεσε στα χέρια μας ένα βιβλίο, ενός ανθρώπου, του οποίου τις γνώσεις θαύμαζα κι εγώ στο Γυμνάσιο που έτυχε να τον έχω καθηγητή. Για το πόνημα του Γ. Γιατρομανωλάκη «Το βασίλειο της Κρήτης» ο λόγος. Στην εξαίρετη αλληγορία του βρίσκει κανείς ένα κεφάλαιο με τίτλο «Το χωριό των αληθινών ψευτών». Ειλικρινά δεν γνωρίζω ποίους είχε στο νου του, καθώς ο παλαιός εκείνος συμπατριώτης του, ο Επιμενίδης,  είχε εκφωνήσει το περίφημο «Πας Κρης ψεύτης», το οποίο και έγινε γνωστό κυρίως για το γνωστό φαύλο κύκλο, αφού και αυτός ήταν Κρης άρα έλεγε ψέματα.
Έτσι οι Κρητικοί έλεγαν αλήθεια κοκ. Παρά το γεγονός ότι το σχετικό κεφάλαιο είναι πολύ μικρό, θα επιχειρήσουμε να αναφέρουμε λίγα μόνο αποσπάσματα από αυτό. Κάθε ομοιότητα με σημερινές καταστάσεις και πραγματικότητες δεν φαίνεται να είναι καθόλου συμπτωματική, όμως στις αλληγορίες ποτέ κανείς δεν μπορεί να ξέρει και ο καθένας δίνει όποια ερμηνεία θέλει. Το γεγονός παραμένει, πάντως, ότι γέμισε ο τόπος …ψεύτες. Ας δούμε τι γράφει ο Γιατρομανωλάκης:
«Οι αληθινοί ψεύτες στην αρχέγονη γλώσσα του Βασιλείου της Κρήτης λέγονται ψωματάρηδες. Αρχικά οι αληθινοί ψεύτες του Βασιλείου δεν είχαν δικό τους χωριό: κατοικούσαν σε όλα τα άλλα χωριά. Μια μέρα όμως ο μέγας Ζήνας(Ζευς) διέταξε να χτιστεί στο Βασίλειο της Κρήτης και το χωριό των ψωματάρηδων. Ο λόγος απλός: Οι ψεύτες (σκέφτηκε) είναι και αυτοί άνθρωποι με όλα τα δικαιώματά τους.
Ως εκ τούτου πρέπει να βρεθεί ένας τόπος δικός τους. Να μένουν εκεί. Να δουλεύουν εκεί. Να λένε τα ψέματά τους εκεί. Ούτε να ενοχλούν ούτε να ενοχλούνται. Κάλεσε λοιπόν τους ανθρώπους της Φυλής των ψωματάρηδων: «Φυλή των ψευτών, φυλή των αληθινών ψωματάρηδων» είπε. «Ιδού! Πηγαίνετε να χτίσετε το δικό σας χωριό. Εκεί να μένετε. Εκεί να λέτε τα ψέματά σας. Μην ενοχλείτε τους υπόλοιπους ανθρώπους του Βασιλείου μου. Πορευτείτε βόρεια δύο ημέρες. Μετά πορευτείτε ανατολικά ημέρες δύο………………………[ η διήγηση συνεχίζεται και οι ψεύτες διασκορπίζονται τελικά σε πολλά χωριά]
«……..Ο πρόεδρος των ψευτών είπε: «Ευχαριστούμε πολύ. Θα μείνουν εδώ μερικές οικογένειες. Οι υπόλοιποι θα πάμε σε άλλο χωριό»……….. Με τον τρόπο αυτό η φυλή των ψευτών διασκορπίστηκε σε όλα τα χωριά του Βασιλείου……… Ο Ζήνας διάβασε τον κατάλογο των χωριών του Βασιλείου και είπε: «Δεν βλέπω το χωριό των αληθινών ψευτών. Πού είναι το χωριό τους; Τους έδωσα οδηγίες πού να πάνε και τι να κάνουν».  
Ο Μίνως  έκανε βαθιά υπόκλιση και είπε: «Ω μέγα Ζήνα. Στο Βασίλειο της Κρήτης δεν υπάρχει χωριό ψευτών. Δεν υπάρχουν ψωματάρηδες. Στο Βασίλειο της Κρήτης όλοι λέμε αλήθεια». Ο Ζήνας είπε: «Περίεργο! Θυμάμαι καλά την περιπλανώμενη φυλή των ψευτών….… μάλλον χάθηκαν. Δεν πειράζει. Θα δημιουργήσω μια νέα φυλή ψευτών»
Είπε ο Ζήνας και ευθύς έπλασε μια νέα φυλή ψευτών………………….»
Αυτά γράφει ο Γιατρομανωλάκης. Μένει όμως σε όλους η απορία. Τι έγιναν οι ψεύτες; Δεν απλώθηκαν πάλι σε όλα τα χωριά του Βασιλείου; Μία ματιά γύρω μας. Ένα άνοιγμα της τηλεοράσεως, μία στροφή στις πολιτικές ατάκες της καθημερινότητας, ίσως να δίνουν μία απάντηση για την αλληγορία. Δυστυχώς ο μέγας Ζήνας γέμισε πάλι τον τόπο ψεύτες. Πού θα πάει ο τόπος; Τι θα γίνουν στο τέλος όλοι αυτοί οι ψεύτες; Τι θα γίνουμε όλοι μας, που έχουμε αναμιχθεί με τους ψεύτες σε ένα κουβάρι και τους …συνηθίσαμε;
Τι έλεγαν μερικές παλιές ταινίες; Κάθε ομοιότητα με πρόσωπα και καταστάσεις είναι εντελώς συμπτωματική. Είναι κι εδώ; Μόνο ο συγγραφέας μπορεί να ξέρει σίγουρα. Και ο ….μέγας Ζήνας!
*Εκδότης-Αρθρογράφος Εφημερίδας ΚΥΘΗΡΑΪΚΑ