Α. Δημητριάδης: Δεν έχει χαθεί το παιγνίδι με τις περιουσίες

192

Την πεποίθηση ότι πρέπει να συμπλέουμε με την Ευρώπη ως μικροί και ευέλικτοι εξέφρασε μιλώντας στον «Φ» ο νομικός Αχιλλέας Δημητριάδης. Αν καταφέρουμε εξήγησε να βάλουμε τα δικά μας συμφέροντα να συμπλέουν με τα ευρωπαϊκά, τότε θα απολαμβάνουμε την ασφάλεια και την ασπίδα της Ευρώπης και μόνο τότε θα μπορέσουμε να διαπραγματευτούμε εξελικτικά τη λύση του Κυπριακού και μια θετική ατζέντα για την Τουρκία. 

«Αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε στην Ευρώπη και να μην τους λέμε ότι θέλουμε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, πάνω στα 6 σημεία του πλαισίου Γκουτέρες με πολιτική ισότητα και δεν εξηγούμε τι θέλουμε, άρα δηλαδή χάνουμε την αξιοπιστία μας, αυτό δεν βοηθά».

Το Βαρώσι είναι ο φάρος της λύσης 

Η αναξιοπιστία μας στην Ευρώπη όσον αφορά την πρόθεση μας για λύση και όσον αφορά την πραγματική εμπιστοσύνη στους εταίρους είναι τα δύο προβλήματα πέραν της τουρκικής αδιαλλαξίας η οποία είναι δεδομένη. Τώρα αναμένουμε αποσβολωμένοι τον Ερντογάν να έρθει.

Το Βαρώσι θα λυθεί στο πλαίσιο της συνολικής λύσης του Κυπριακού ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, σημειώνοντας ότι, αν χάσουμε το Βαρώσι, χάνουμε την πορεία μας στο να λύσουμε το Κυπριακό και πέφτουμε στα βράχια της διχοτόμησης.

Είναι σοβαρά τα πράγματα πρόσθεσε και για το Βαρώσι ο ίδιος, δεν δέχεται τη θεωρία ότι για να διεκδικήσει ένας Βαρωσιώτης την περιουσία του θα πρέπει να εγκατασταθεί στο Βαρώσι. «Αυτό είναι ένα ψευτοδίλημμα, ενώ τα πράγματα είναι καθαρά. Αν θέλουν οι Βαρωσιώτες να διεκδικήσουν επιστροφή της περιουσίας τους, ενόσω αυτές δεν έχουν δοθεί σε Τούρκους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης, πράγμα το οποίο με μαθηματική ακρίβεια θα γίνει, αν δεν βρουν το δικηγόρο τους να τους συμβουλεύσει να κάνουν αίτηση στην επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας, απλώς θα χάσουν το δικαίωμα να επιστρέψουν στην περιουσία τους, κάτι το οποίο διακυβεύεται αυτή τη στιγμή».

 Έχουμε νομική ευκαιρία και συγκριτικό πλεονέκτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο 

Μέχρι τώρα κερδίζουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξηγεί ο Αχιλλέας Δημητριάδης, συμπληρώνοντας ότι τώρα δικάζεται το θέμα του ΕΦΚΑΒ στο ΕΔΑΔ. Αν ο κόσμος θέλει να διεκδικήσει σημείωσε, είναι να μαζέψει τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας, να βρει το δικηγόρο του και να κάνει την προσφυγή για να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής.

«Επιτέλους, θα πρέπει να ξυπνήσει το κράτος και να βοηθήσει τους Κυπρίους που πολεμούν στο Στρασβούργο, όπως βοηθούσαν οι μακαριστοί Τριανταφυλλίδης και Μαρκίδης Κύπριους αιτητές στο ΕΔΑΔ εναντίον της Τουρκίας και κερδίζαμε υποθέσεις. Τώρα έχουμε την υπόθεση του ΕΦΚΑΒ για την οποία μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να καταχωρήσουμε τις θέσεις μας και η Κυπριακή Δημοκρατία στη μία μας έβαλε σημείωμα δυόμισι σελίδες, μια υποτονική παρουσία, και στην άλλη της Τύμπου δεν έβαλε καμία απαίτηση».

Ο συντονισμός είναι αναγκαίος, υπέδειξε ο κ. Δημητριάδης και κάλεσε την κυβέρνηση να μην προφασίζεται περίεργες και δήθεν, όπως υποστήριξε, μυστικές γνωματεύσεις τις οποίες δεν είδε κανείς.

Νομικό ή πολιτικό ζήτημα η λύση του Κυπριακού;

Η λύση του Κυπριακού είναι πολιτική εξηγεί ο νομικός και διευκρινίζει ότι οι Ε/Κ  έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα, τα νομικά για τις περιουσίες. Άρα είναι συνδυασμός και πρέπει να αξιοποιηθεί αφού 32 χρόνια πάμε καλά όπως αναφέρει.

«Η διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο περιουσιακό, είναι κάτι το οποίο ο καθένας Αμμοχωστιανός πρέπει να κάνει, μέσω της επιτροπής ακίνητης ιδιοκτησίας. Ήδη 344 έχουν κάνει προσφυγή για το Βαρώσι και αυτοί θα πάρουν τις περιουσίες τους πίσω όταν προχωρήσει η διαδικασία. Το βέβαιο είναι ότι, αν έχεις περιουσία και δεν κάνεις προσφυγή, οι Τούρκοι δεν θα τη δώσουν πίσω και το πιθανότερο είναι να τη δώσουν σε ένα Τούρκο επιχειρηματία ανάπτυξης γης κι εσύ θα βλέπεις».

Η απραξία της κυβέρνησης συγκαλύπτει το γεγονός ότι, δεν έχει σχέδιο δράσης, δηλώνει εμφαντικά ο νομικός, συνεχίζοντας ότι, περιμένουν να ακούσουν τις επόμενες κινήσεις της Τουρκίας στην Αμμόχωστο. Διερωτήθηκε γιατί δεν ασκήθηκε βέτο στο Συμβούλιο.

Σύμπλευση με την Ευρώπη και θετική ατζέντα για την Τουρκία, είναι ένα βήμα

Η Τουρκία δεν υπέστη κάποιο πλήγμα μέχρι τώρα, τα τρία δισ. ευρώ, θα τα πάρει για το μεταναστευτικό, σε αντίθεση με εμάς, σημειώνει ο κ. Δημητριάδης, λέγοντας ότι μαγκιά είναι να συμπλεύσεις με την Τουρκία, να δηλώσεις θετική ατζέντα για την Τουρκία, να μη φέρεις ένσταση στη χρηματοδότηση, αλλά να ζητήσεις σαν αντάλλαγμα την αρχή της συζήτησης για τη συνολική λύση, με έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Στο ΕΔΑΔ έχουμε πετύχει πολλά, το κράτος δικαίου είναι ένας από τους πυλώνες της ΕΕ, θα μπορούσαμε να το είχαμε προτάξει και να πούμε στην ΕΕ ότι στην τέταρτη διακρατική προσφυγή που χρωστά η Τουρκία €30 εκατ. για τους αγνοούμενους και €60 εκατ. για τους εγκλωβισμένους, να τα αφαιρέσουν από τα τρία δισ. ευρώ για να τα πάρουν οι Κύπριοι πολίτες. Δεν είναι επιστημονική φαντασία, είναι απλά πράγματα. Έφθασε ο κόμπος στο χτένι».

«Έχω συνομιλήσει- προσθέτει- με πολλούς οι οποίοι συμμερίζονται το θυμό μου με την απραξία και ταυτόχρονα την ανάγκη να γίνει κάτι προς την επίλυση του Κυπριακού και βεβαίως να ανοίξει και ο δρόμος για το περιουσιακό, επιτυγχάνοντας κάτι καλό για τη χώρα μας».

Οι Βαρωσιώτες χρειάζονται καθοδήγηση για να πάρουν τις περιουσίες τους

Κληθείς να προτείνει λύσεις ή σχέδιο δράσης για το θέμα των περιουσιών στην Αμμόχωστο, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι θα έπρεπε η κυβέρνηση ή και το δημαρχείο, να βοηθήσουν τους Βαρωσιώτες να επικαιροποιήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας σπιτιών και επιχειρήσεων και να γίνουν κατά κύματα προσφυγές για να προστατεύσουν την περιουσία τους. «Δυστυχώς», τονίζει, «η επιτυχία δεν είναι μεγάλη. 344 αιτητές σε έξι χιλιάδες τεμάχια δεν είναι ικανοποιητικά, ιδίως όταν υπάρχει ένα παραλιακό μέτωπο από το Κωνστάντια μέχρι το Golden Sands και το Μοναστηράκι στο Βαρώσι, που δεν έχουν διεκδικήσει. Οι περιουσίες ανήκουν σε αυτούς που το όνομα φαίνεται στους τίτλους ιδιοκτησίας που εκδίδει η κυπριακή κυβέρνηση και οι ίδιοι θα πρέπει να αποφασίσουν».

Δικηγόροι Αμμοχωστιανοί να συμβάλουν εθελοντικά και το κράτος να σταθεί αρωγός

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης εκφράζει την πεποίθηση ότι για την περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου η οποία αποτελείται από 6.082 τεμάχια, θα έπρεπε να γίνουν τρία κύματα προσφυγών: Για το παραλιακό μέτωπο, τις οικονομικές μονάδες και όλα τα υπόλοιπα. Αυτό, σημειώνει, έπρεπε να γίνει πριν από χρόνια. Δεν χάθηκε το παιγνίδι, στο ΕΔΑΔ είμαστε ακόμα ισχυροί και κερδίζουμε υποθέσεις, διεκδικούμε τώρα νίκη για τρίτη φορά με το ΕΒΚΑΦ, αλλά, υπογραμμίζει, αν αυτοί που θέλουν να επωφεληθούν από το προηγούμενο, δεν έχουν κάνει αίτηση στην επιτροπή, πύρρειος θα είναι η νίκη για εκείνους.

Ο νομικός, καλεί τον Δήμο Αμμοχώστου να οργανώσει Βαρωσιώτες δικηγόρους, εκτιμητές και εθελοντές, να κάνουν αυτή την προσπάθεια διεκδίκησης των περιουσιών. «Είναι κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία όλοι πρέπει να συμβάλουμε. Μπορούμε να πετύχουμε σε ένα συνολικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού».

Άντρη Δανιήλ  

Πηγή: www.philenews.com