Αδιέξοδο στη διαμάχη Λιβάνου-Ισραήλ για την ΑΟΖ

111

Καθώς ο απεσταλμένος των ΗΠΑ David Satterfield, εγκατέλειψε τη Βηρυτό την Παρασκευή για τη Γενεύη, χωρίς να σημειώσει καμία πρόοδο στην θαλάσσια συνοριακή διαμάχη μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ, ο Πρόεδρος Michel Aoun προειδοποίησε το εβραϊκό κράτος για «τραγικές συνέπειες» εάν παραβιάσει τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα του Λιβάνου.

Ο βοηθός γραμματέας των ΗΠΑ, συζήτησε την Τετάρτη με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου Gebran Bassil, ανέφερε το Reuters, λιγότερο από μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση μαζί του την προηγούμενη Παρασκευή.

Μετά από συνάντηση της περασμένης εβδομάδας, ο πρόεδρος του Λιβανέζικου Κοινοβουλίου, Nabih Berri ανακοίνωσε την απόρριψη μιας πρότασης των ΗΠΑ που θα έδινε στο Λίβανο περίπου τα δύο τρίτα και το Ισραήλ το ένα τρίτο μιας αμφισβητούμενης θαλάσσιας περιοχής στη Μεσόγειο, πλούσιας σε ενεργειακά αποθέματα, φυσικού αερίου.

Η πρόταση φαίνεται να είναι ένα αντίγραφο ενός από τα δύο σχέδια που εκπονήθηκαν από τον αμερικανό διπλωμάτη, Frederic Hof το 2012 και τα οποία η Ουάσιγκτον κρίνει ως επωφελέστερα για το Λίβανο.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Τετάρτης, ο Satterfield αποκάλυψε πως ο Λίβανος μπορεί να συνεχίσει να εξερευνά την περιοχή και πως δεν πρόκειται οι ΗΠΑ να αποτρέψουν την συνέχιση των ερευνητικών γεωτρήσεων – ωστόσο έφυγε χωρίς να κάνει δημόσια σχόλια.

Η αμερικανική πρεσβεία στο Λίβανο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι ο Λίβανος θα μπορέσει να αναπτύξει τους πόρους του, σε συμφωνία με τους γείτονές του.

Νωρίτερα, τον Φεβρουάριο, ο Λίβανος υπέγραψε συμβάσεις εξερεύνησης ανοικτής θάλασσας με εταιρία της Γαλλίας, την ιταλική EΝΙ και τη Novatek της Ρωσίας. Ένα από τα δύο θαλάσσια οικόπεδα βάσει της συμφωνίας αυτή ανήκει στα ύδατα που διεκδικεί το Ισραήλ.

Η Ανατολική Μεσόγειος έχει δει μια αναταραχή των ανακαλύψεων του αέριου αερίου κατά τους τελευταίους μήνες και χρόνια καθώς η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν επίσης ανακαλύψει μεγάλα πεδία φυσικού αερίου στα ύδατά τους μετά την Αίγυπτο.

Παρέμβαση για το ζήτημα αυτό πραγματοποίησε εκ μέρους της Χετζμπολά, ο ηγέτης της Nasrallah, που δήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο ζήτημα των ενεργειακών πόρων σε συνεργασία με το Ισραήλ καθώς αυτό είναι μέρος της γενικότερης αντιπαράθεσης ανάμεσα στο Λίβανο και το Ισραήλ.

Πηγή : simeioseisexpol.com