Αφήνουμε τη ζούγκλα ή προστατεύουμε την εργασία;… Της Μαρίας Συρεγγέλα

278

Της Μαρίας Συρεγγέλα*

Για πολλούς εργαζομένους στη χώρα μας η δουλειά τους δεν είναι πηγή χαράς, ολοκλήρωσης, δημιουργίας: είναι μια ρουτίνα κούρασης και εκμετάλλευσης. Πολλοί μισθωτοί δουλεύουν πολύ, πληρώνονται λίγα, κάνουν υπερωρίες αδήλωτες, απλήρωτες και ανασφάλιστες και νιώθουν αβοήθητοι: η απειλή της απόλυσης κραδαίνεται πάνω από κάθε σκέψη τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ο νόμος για την προστασία της εργασίας λαμβάνει πολύ συγκεκριμένα μέτρα, για να αλλάξει αυτή η κατάσταση: επαναφέρει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, για να μην μπορεί να κρύβεται η απασχόληση του εργαζομένου, ενισχύει θεσμικά και ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας και απαγορεύει την απόλυση ενός εργαζομένου, επειδή διεκδίκησε τα δικαιώματά του. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να αποδεικνύουν πόσο χρόνο απασχολήθηκαν και πόσες υπερωρίες δικαιούνται να πληρωθούν, θα μπορούν να διεκδικούν τις αμοιβές τους πολύ πιο εύκολα μέσω μιας διαταγής πληρωμής που θα εκδίδεται μετά από διαδικασία στην Επιθεώρηση Εργασίας και, αν ο εργοδότης τους απολύσει επειδή ζήτησαν τα δεδουλευμένα, αυτός είναι που θα πρέπει στο Δικαστήριο να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για λόγους άλλους, και όχι για λόγους εκδικητικότητας.

Με τον νόμο αυτό λαμβάνονται και άλλα μέτρα για τους εργαζομένους: τους δίνεται η δυνατότητα να διευθετούν το ωράριό τους κατά τρόπο που είναι σύμφωνος με τις ανάγκες τους (εάν υπάρχει και αντίστοιχη βούληση του εργοδότη), μπορούν να λείψουν από την εργασία τους εάν υπάρχει ανάγκη να φροντίσουν το παιδί τους ή ένα οικείο τους πρόσωπο. Σύγχρονες μορφές εργασίας όπως οι πλατφόρμες και η τηλεργασία ρυθμίζονται με τρόπο που διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι επιλέγουν τον τρόπο, με τον οποίο θα παρέχουν την εργασία ή τις υπηρεσίες τους, χωρίς όμως έκπτωση σε ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας και χωρίς παραίτηση από τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα. Επίσης, αντιμετωπίζεται νομοθετικά η βία και η παρενόχληση στην εργασία, με την καθιέρωση διαδικασιών που επιτρέπουν στα θύματα όχι απλώς να καταγγέλλουν, αλλά και να αναμένουν ότι η καταγγελία τους θα διερευνηθεί ουσιαστικά και ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη.

Τα μόνα στοιχεία αυτού του νομοσχεδίου που είναι αντεργατικά είναι όσα βρίσκονται στις συκοφαντίες και τα fake news που έχουν εκτοξευθεί εις βάρος του. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζομένου χαρακτηρίζεται κατάργηση του οκταώρου: αν διαβάσει κάποιος τη νομοθεσία για τη διευθέτηση θα δει ότι, αντίθετα με το ψέμα που διακινείται, εάν ο εργοδότης ζητήσει από τον εργαζόμενο να παραμείνει εκτάκτως στη δουλειά του για περισσότερη ώρα, η παραπάνω αυτή εργασία αμείβεται αποκλειστικά ως υπερεργασία και υπερωρία. Και η καθιέρωση λίστας περιπτώσεων, στις οποίες η απόλυση είναι άκυρη, μεταξύ των οποίων και η περίπτωση της απόλυσης επειδή ο εργαζόμενος ζήτησε να ασκήσει νόμιμο δικαίωμά του, χαρακτηρίζεται απελευθέρωση των απολύσεων, μολονότι για πρώτη φορά, στις δίκες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, ο εργοδότης είναι αυτός που καλείται να αποδείξει ότι η απόλυση είναι νόμιμη. Κάθε δικηγόρος που ασχολείται με υποθέσεις εργατικού δικαίου θα βεβαιώσει πόσο βελτιώνεται η θέση του εργαζομένου με αυτή τη ρύθμιση.

Επομένως: προστασία της εργασίας, ενδυνάμωση του εργαζομένου. Όχι εξαγγελίες, αλλά νομοθετικές πράξεις. Η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι είναι ένα πραγματικά λαϊκό κόμμα, ότι η ουσιαστική μέριμνα των εργαζομένων είναι στο DNA της.

* H κα Μαρία Συρεγγέλα είναι υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων 

Πηγή: capital.gr