Της Ρούλας Σαλούρου
Τη σύσταση ενός μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων και εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων με την αγορά εργασίας προβλέπει διάταξη που θα περιληφθεί στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται -εφόσον εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση στα πύρινα μέτωπα που συγκλονίζουν τη χώρα- να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης επιχειρούν με τη συγκεκριμένη διάταξη να περιορίσουν τη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού με εξειδικευμένες δεξιότητες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι εγχώριες επιχειρήσεις, αλλά και το φαινόμενο του brain drain, της «διαρροής εγκεφάλων» προς το εξωτερικό.
Έτσι, εκτός από τις διατάξεις που θα αφορούν την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τους διαφανείς όρους στην αγορά εργασίας, μεταξύ των οποίων υπάρχουν και αυτές που ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, βρίσκεται και μια που προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων και εργαζόμενων υψηλών δεξιοτήτων με την εγχώρια αγορά εργασίας.
Πρόκειται στην πράξη για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας για την εύρεση εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Η πλατφόρμα αυτή θα αφορά επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης, για Έλληνες που ζουν στη χώρα μας αλλά και για αυτούς που έχουν φύγει και εργάζονται στο εξωτερικό.
Έχει διαπιστωθεί άλλωστε ότι το φαινόμενο του «Brain Drain» έχει εντείνει την έλλειψη από την ελληνική αγορά στελεχών με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες, καθώς σημαντικό ποσοστό των ατόμων που τις διαθέτουν, έλαβαν την απόφαση, κατά την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης, να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες.
Στο πλαίσιο αυτό και με στόχο αφενός τον επαναπατρισμό Ελλήνων επιστημόνων από το εξωτερικό, αφετέρου την κάλυψη των αναγκών που 7 στις 10 επιχειρήσεις δηλώνουν πως έχουν για εξειδικευμένα στελέχη, το υπουργείο Εργασίας προχωρά στη θέσπιση της ειδικής αυτής πλατφόρμας. Να σημειωθεί εδώ ότι τελευταία μελέτη του ΣΕΒ ανέδειξε την ανάγκη αυτή, καθώς η πλειονότητα των επιχειρήσεων (61%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν την πρόθεσή τους να αναζητήσουν εξειδικευμένα στελέχη από το εξωτερικό.
Έτσι, το σχέδιο νόμου ορίζει ότι η ψηφιακή πλατφόρμα θα δημιουργηθεί στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για την ανάπτυξη μηχανισμού διασύνδεσης επιστημόνων – εργαζομένων οι οποίοι διαμένουν εντός και εκτός Ελλάδος, με θέσεις εργασίας σε επαγγέλματα υψηλών δεξιοτήτων και εξειδίκευσης που ζητούνται από επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο ψηφιακό εργαλείο θα διασυνδέεται και θα διαλειτουργεί με τον Μηχανισμό Διάγνωσης Αναγκών για την Αγορά Εργασίας, το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, την ΑΑΔΕ, τον Ευρωπαϊκό κατάλογο ESCO (το πολύγλωσσο ευρωπαϊκό σύστημα ταξινόμησης δεξιοτήτων, ικανοτήτων, προσόντων και επαγγελμάτων που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, την εκπαίδευση και κατάρτιση της ΕΕ), καθώς και με οποιονδήποτε άλλο φορέα κρίνεται απαραίτητο για την αποτελεσματικότερη λειτουργία της Ψηφιακής Πλατφόρμας.
Οι λεπτομέρειες για το περιεχόμενο, τη δομή, τη διαδικασία οργάνωσης και λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας αλλά και τον τρόπο επιλογής των επαγγελμάτων και δεξιοτήτων που θα συμπεριληφθούν στην πλατφόρμα θα καθοριστούν σε δεύτερο χρόνο, με υπουργική απόφαση.
Με το ίδιο σχέδιο νόμου άλλωστε, στο υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα στη Γενική Διεύθυνση Εργασιακών Σχέσεων, Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία και Ένταξης στην Εργασία συστήνεται διεύθυνση ψηφιακής υποστήριξης της αγοράς εργασίας, στην οποία θα υπαχθούν το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ, η Κάρτα Εργασίας, το Σύστημα Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας και κάθε άλλο πληροφορικό σύστημα ή ψηφιακή πλατφόρμα ή ψηφιακή εφαρμογή υποστηρίζει την αγορά εργασίας, με αρμοδιότητα κυρίως τη λειτουργική υποστήριξή τους, τη διαλειτουργικότητά τους με άλλα πληροφοριακά συστήματα φορέων του Κράτους και την ευθύνη της παραγωγικής τους λειτουργίας καθώς και την εξαγωγή στοιχείων από αυτές που αφορούν την αγορά εργασίας.
Πηγή: euro2day.gr