Ακίνητα: Πού αυξήθηκαν τιμές – ενοίκια πέρυσι, πού πάνε φέτος… Της Ελένης Στεργίου

283

Της Ελένης Στεργίου

Μια χρονιά – αίνιγμα διανύει η αγορά ακινήτων καθώς οι αναλυτές βλέπουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η κτηματαγορά να φρενάρει το 2023 λόγω των αυξήσεων στα επιτόκια και εξαιτίας της ακρίβειας. Τα στοιχεία για τις τιμές σε ενοίκια και πωλήσεις ακινήτων δείχνουν πάντως μια αδιάλειπτη άνοδο των τιμών, με τη μεγαλύτερη άνοδο να καταγράφεται στην Αττική. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022 έκλεισε με τις τιμές, ειδικά στα ενοίκια, να «καίνε» και να διατηρούν μια σταθερά ανοδική πορεία. Ο μέσος όρος αύξησης, σε επίπεδο έτους, στις τιμές πώλησης ανήλθε στο 8% και στις τιμές ενοικίασης στο 5%.

Για το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που αποτυπώνονται στον SPI, τον δείκτη τιμών του Spitogatos, σε όλη την επικράτεια η ετήσια αύξηση σε μέσες ζητούμενες τιμές πώλησης σε σχέση με το 2021 κινήθηκε στο +7,2%, με τις μεγαλύτερες μεταβολές να παρατηρούνται στην Αττική, και συγκεκριμένα στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας και στα προάστια του Πειραιά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εισροές ξένων κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα στο 9μηνο του 2022 ανήλθαν σε 1,277 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 60,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Η αύξηση σε μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης σε σχέση με το 2021 κινήθηκε στο +6,7%, με τις υψηλότερες μεταβολές να εντοπίζονται σε Βάρη – Βάρκιζα (+23%), Φιλοθέη (+21%), Υμηττό (+18%), Κηφισιά (+15%), Πειραϊκή (+14%), Κολωνάκι (+13%), Αγία Παρασκευή (+12%) και Παγκράτι (+11%).

Λόγω της διεθνούς συγκυρίας αλλά και των προσεχών εκλογών, οι επενδυτές μπορεί να κρατήσουν στάση αναμονής. Η Ενδιάμεση Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ καταγράφει τις αβεβαιότητες για το 2023, τονίζοντας ότι η συμπίεση των καθαρών αποδόσεων των επενδύσεων και των προσδοκώμενων υπεραξιών από τα ακίνητα, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων και της αβεβαιότητας, εκτιμάται ότι σταδιακά οδηγεί μέρος των επενδυτών σε στάση αναμονής.

Οι πρωταθλητές

Οι περιοχές των νότιων προαστίων συγκεντρώνουν τόσο ιδιωτικό όσο και επενδυτικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με το Spitogatos, η ανάπτυξη των περιοχών αυτών στο πλαίσιο των έργων της Αθηναϊκής Ριβιέρας φαίνεται ότι τους έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση. Ενδεικτικά, ένα διαμέρισμα στη Βουλιαγμένη για το 2022 είχε μέση τιμή αγοράς 5.933 ευρώ/τ.μ., αύξηση της τάξης του 19% σε σχέση με το 2021. Στο κέντρο της Αθήνας, οι περιοχές του Ιστορικού Κέντρου και του Κολωνακίου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τις υψηλότερες τιμές.

Παράλληλα, οι αστικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο των έργων του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και τα επερχόμενα έργα ανάπλασης και επέκτασης των σταθμών του μετρό στις γύρω περιοχές συνέβαλαν σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο στις μέσες ζητούμενες τιμές ακινήτων. Σε σχέση με το 2021, σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση στις τιμές πώλησης ακινήτων σε Μετς (+22%), Ιλίσια (+21%) και Γουδή (+20%). Υψηλές τιμές καταγράφηκαν και στο κέντρο του Πειραιά και στα προάστιά του. Στο κέντρο – λιμάνι του Πειραιά παρατηρήθηκε αύξηση +10% στις τιμές πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021. Στη Θεσσαλονίκη «πρωταθλητές» αναδεικνύονται οι Σαράντα Εκκλησιές, ο Αγιος Παύλος και η Τούμπα, με αυξήσεις της μέσης τιμής πώλησης ακινήτων σε σχέση με το 2021 κατά +39%, +24% και +20% αντίστοιχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Πηγή: ot.gr