Του Κώστα Βενιζέλου
Ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, προχθές, πως «αυτή τη στιγμή στην ατζέντα μας δεν υπάρχει θέμα να γίνουν 25.000 άτομα ‘’υπήκοοι’’. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στην ατζέντα μας και δεν τίθεται θέμα προσεγγίσεων που θα τινάξουν στον αέρα με κάποιον τρόπο τις διαπραγματεύσεις».
Τόνισε στις δηλώσεις του πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή θέμα. Και το ανέφερε τούτο γνωρίζοντας πως όχι τώρα, αργότερα (ενδεχομένως όχι πολύ αργότερα), αυτό θα γίνει και μάλλον δεν θα αιφνιδιαστούν οι οπαδοί της όποιας λύσης. Ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν απευθείας κανάλια επικοινωνίας μαζί με τον κατοχικό ηγέτη.
Περαιτέρω, έσπευσε ο κ. Ακιντζί να διαχωρίσει σε δύο κατηγορίες τους έποικους. Αυτούς που πήραν ή θα πάρουν υπηκοότητα και σε εκείνους που ήλθαν και θα παραμείνουν για πάντα στα κατεχόμενα, έστω κι αν δεν εξασφαλίσουν την «ιθαγένεια» του ψευδοκράτους.
Το έχει, άλλωστε, ξεκαθαρίσει: Δεν θα σταλεί κανένας πίσω στην Τουρκία. «Εγώ κρατώ τον λόγο μου (τον «προεκλογικό») αλλά θα πρέπει να ξεχωρίσουμε δύο πράγματα. Άλλο το θέμα των υπηκοοτήτων και άλλο το θέμα των πλοίων», εννοώντας πως δεν θα τους φορτώσουν και να τους στείλουν στην Τουρκία.
Εάν ο Μουσταφά Ακιντζί έκλεινε μια για πάντα το θέμα των «υπηκοοτήτων», χωρίς ουρές και επεξηγήσεις, τότε θα δικαιολογούνταν οι πανηγυρισμοί. Εάν δεν ήταν γνωστή η θέση Ακιντζί για τους εποίκους, ακόμη και πριν να αναλάβει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος, τότε μιας ερμηνείας θα ήταν οι δημόσιες τοποθετήσεις του.
Είναι προφανές πως αυτή τη στιγμή, ο Ακιντζί και η Άγκυρα, που συζήτησαν το θέμα των νέων «υπηκόων», δεν προτίθενται να προβούν σε ενέργεια με την οποία να φορτωθούν ένα αδιέξοδο στο Κυπριακό ή σε κίνηση που θα τινάξει στον αέρα τις συνομιλίες.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως ο στόχος των 25.000 νέων «πολιτογραφήσεων» εγκαταλείπεται. Και τούτο δεν προκύπτει μόνο από τις δημόσιες τοποθετήσεις αλλά και από συζητήσεις που γίνονται στις κατ΄ ιδίαν επαφές. Δυστυχώς, ο Μουσταφά Ακιντζί ακολουθεί την πορεία των προκατόχων του.
Αντιμετωπίζουν τη διαχείριση του Κυπριακού στη βάση των στρατηγικών επιδιώξεων της Τουρκίας και δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και πολύ περισσότερο της Κύπρου συνολικά. Θέλει η Τουρκία να έχει εσαεί παρουσία στο νησί, μέσω των εγγυήσεων και των εποίκων, κι αυτά μεθοδεύουν οι εγκάθετοί της στις διαπραγματεύσεις.
Είναι δε τα θέματα αυτά και «κόκκινες γραμμές». Ακόμη και να κλείνουν όσοι θέλουν τα αφτιά, να θεωρούν τις τουρκικές εξάρσεις ως «διαπραγματευτική τακτική», η πραγματικότητα δεν μπορεί να πάρει ποτέ διαζύγιο από τα αληθινά δεδομένα. Αυτές είναι οι θέσεις και επιδιώξεις τους, με τις οποίες μπορούν να συναινέσουν οι οπαδοί της όποιας λύσης.
Πηγή: mignatiou.com