Άκυρο το τουρκολιβυκό μνημόνιο για τη διεθνή κοινότητα – Εκνευρισμός της Άγκυρας

342

Χωρίς αντίκρισμα στη διεθνή κοινότητα καθίσταται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα.

Μετά τη σαφή αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη συμφωνία, έρχεται το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να δώσει ένα ακόμη ράπισμα στην Άγκυρα.

Και δεν είναι το μοναδικό ράπισμα προς την Τουρκία, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ιδιαίτερο εκνευρισμό στην Άγκυρα η εμπλοκή στην πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ, καθώς και η αλλαγή στάσης από κρίσιμους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, όπως είναι η Γερμανία.

Ως αποτέλεσμα, η Τουρκία εξαπολύει νέες απειλές κατά της χώρας μας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα, Τετάρτη (02/11) ότι η Άγκυρα δεν θα επιτρέψει «ούτε ένα μίλι επέκτασης των χωρικών υδάτων» καθώς μια τέτοια εξέλιξη συνιστά «απειλή για την Τουρκία».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του στο τουρκικό think tank SETA, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε, επίσης, προκλητικά ότι η Ελλάδα δεν είναι ειλικρινής στα θέματα που αφορούν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως υποστήριξε, μια επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα έξι μίλια θα αποτελεί «απειλή για την Τουρκία».

Την ίδια ώρα επανήλθε στα περί στρατιωτικοποίησης 16 εκ των 23 νησιών του Αιγαίου, αμφισβητώντας, παράλληλα, την κυριαρχία των νησιών και των βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη.

«Η Αθήνα μπλοκάρει το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη» τόνισε επίσης ο ίδιος. Και συμπλήρωσε:

 

«Η Αθήνα γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να αντιτίθεται στην Άγκυρα».

Ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τους τόνους, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε:

«Οι ισχυρισμοί ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιτεθεί στην Τουρκία δείχνουν ότι η Αθήνα έχει χάσει το μέτρο».

Ψύχραιμη στάση της Αθήνας

Στον εκνευρισμό που προκάλεσε στην Άγκυρα η τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το τουρκολιβυκό «μνημόνιο», απέδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τις νέες επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αντιλαμβάνομαι τον τουρκικό εκνευρισμό, η τελευταία τοποθέτηση των Ηνωμένων Εθνών αλλά και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσον αφορά το τουρκολιβυκό “μνημόνιο” και την εγκυρότητα του είναι προφανές ότι έχει δημιουργήσει έντονη νευρικότητα στην τουρκική πλευρά», τόνισε ο κ. Δένδιας απαντώντας από τον Νίγηρα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις δηλώσεις του Τούρκου αξιωματούχου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν δικαιούται να υπογράφει συμφωνίες

Η νέα τουρκική επίθεση εναντίον της Αθήνας ήρθε μερικές ώρες μετά από τη σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρμεντ αναφορικά με την υπογραφή του παράνομου τουρκολιβυκού «μνημονίου».

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κινείται, όπως φαίνεται, στην ίδια γραμμή με το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όσον αφορά τις δύο συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την αντίθεσή του στα τουρκολιβυκά μνημόνια, αναφέρθηκε στο άρθρο 6 του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), το οποίο δεν επιτρέπει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης οφείλει, με βάση τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις για αυτή.

«Σημειώνουμε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συνομιλιών. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας τη θέση που έχουν διατυπώσει πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στον απόηχο της επιτυχημένης αμερικανικής διαμεσολάβησης που έγινε για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ του Ισραήλ και του Λιβάνου.

Όπως τόνισε:

«H μακροχρόνια πεποίθησή μας είναι ότι η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή».

«Άκυρο» και από ΟΗΕ

Την έμμεση αλλά σαφή αντίθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στα μνημόνια που έχει υπογράψει η Τουρκία με την προσωρινή κυβέρνηση της Τρίπολης, υποδηλώνει το κείμενο που ανανεώνει για ένα χρόνο την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη. Στο κείμενο, το οποίο ομοφώνως ενέκριναν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Σ.Α. ΟΗΕ (ΗΠΑ, Ρωσίας, Κίνας, Βρετανίας και Γαλλίας) γίνεται παραπομπή στο άρθρο 6 του Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου της Λιβύης (Libyan Political Dialogue Forum) όπου γίνεται σαφές ότι η προσωρινή κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να συνάπτει συμφωνίες που μακροπρόθεσμα δεσμεύουν τη χώρα.

Στο συγκεκριμένο άρθρο αναφέρεται, επί λέξει, ότι «η εκτελεστική αρχή θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική του λιβυκού κράτους με τρόπο που να διατηρεί φιλικές και ειρηνικές σχέσεις με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους σε συμφωνία με τους κανόνες της καλής γειτονίας και των αμοιβαίων συμφερόντων. Κατά την προπαρασκευαστική φάση, αυτή η εκτελεστική αρχή δεν θα εξετάσει νέες ή προηγούμενες συμφωνίες ή αποφάσεις που να βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή να επιβάλουν σε αυτό μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις σε αυτό».

Πηγή: cnn.gr