Καταδικάζει η κυβέρνηση της Γερμανίας την προκλητικότητα της Τουρκίας, μιλώντας για αντιπαραγωγικές κινήσεις, όπως οι υπερπτήσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης κάλεσε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση έναντι της Ελλάδας, καθώς η ένταση έχει κλιμακωθεί.
«Ο καγκελάριος έχει την άποψη ότι, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις μεταξύ τους», είπε ο εκπρόσωπος σε τακτική συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Μήνυμα Γερμανίας σε Τουρκία: Δεν είναι αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας χωρών-μελών της ΕΕ
Μιλώντας πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Όλαφ Σολτς είπε:
«Η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες, είναι αντιπαραγωγικές και ενάντια στο πνεύμα της συμμαχίας».
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι δεσμευμένη στην επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μέσω διάλογου και στη βάση του διεθνούς δικαίου.
«Είναι προς το συμφέρον όλων μας να συμπεριφερόμαστε μεταξύ μας στη Συμμαχία με σεβασμό και να φροντίζουμε για καλές και ανθεκτικές σχέσεις. Για αυτό το θέμα πρέπει να επιδιώκονται από κοινού λύσεις για ανοιχτά ζητήματα μέσω διαλόγου και στο πνεύμα της καλής γειτονίας», είπε.
«Αναβάθμιση» της ρητορικής του Βερολίνου κατά της τουρκικής προκλητικότητας
Η εν λόγω τοποθέτηση αποτελεί «αναβάθμιση» της γερμανικής ρητορικής για τις προκλήσεις της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, ενώ έρχεται μία ημέρα μετά το τετ α τετ Μητσοτάκη–Σολτς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής. Σημειώνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», προκαλώντας εκνευρισμό στην Τουρκία.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι προ δύο ημερών το Βερολίνο είχε προβεί σε μια δήλωση που αποτύπωνε «ίσες αποστάσεις», καθώς είχε αναφέρει ότι «παρακολουθεί με προσοχή» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και «απευθύνει έκκληση να υπάρξει συνεννόηση με διάλογο» μεταξύ των δύο πλευρών.
Είχε τονίσει, δε, ότι «η συνεργασία στο ΝΑΤΟ είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή τη στιγμή» και είχε απευθύνει έκκληση «προς τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, να τα βρουν».
Πηγή: www.iefimerida.gr