Αμερικανικές απειλές για ρωσικούς αγωγούς

102
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo δήλωσε ότι οι επενδυτές σε δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κυρώσεις σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό της οικονομικής επιρροής της Μόσχας στην Ευρώπη και την Τουρκία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν τον Νόμο για την προστασία της Αμερικής μέσω των κυρώσεων, για να τιμωρήσουν τους συμμετέχοντες στο Nord Stream 2 και ένα υποκατάστατο του South Stream. του αγωγού TurkStream, ανέφερε το Reuters επικαλούμενο δήλωση του Pompeo πριν λίγες ημέρες . Αυτός ο αγωγός σχεδιάζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Ευρώπη και την Τουρκία.
«Είναι μια σαφής προειδοποίηση για τις εταιρείες που βοηθούν τα σχέδια κακής επιρροής της Ρωσίας που πλέον δεν θα γίνονται ανεκτά. Εγκαταλείψτε τώρα τις συμφωνίες ή διακινδυνεύστε τις συνέπειες », δήλωσε ο Pompeo, σύμφωνα με το Reuters.
Η Ρωσία απάντησε στις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ, λέγοντας ότι σχεδιάστηκαν για να ασκήσουν πίεση στους εμπλεκόμενους παράγοντες. «Αυτή είναι η χρήση πολιτικής πίεσης για αθέμιτο ανταγωνισμό», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zaharova. «Είναι ένας δείκτης της αδυναμίας του αμερικανικού συστήματος. Εκτός από απειλές, δεν διαθέτουν αποτελεσματικά εργαλεία. “
Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2, από τη Ρωσία στην κεντρική Ευρώπη, έχει ήδη ανασταλεί μετά την αποχώρηση της Allseas, μιας ελβετο-ολλανδικής εταιρείας. Δύο ρωσικά πλοία τοποθέτησης σωληνώσεων ενδέχεται να ολοκληρώσουν τα υπόλοιπα 160 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου αγωγού για το έργο, με επικεφαλής τη ρωσική κρατική εταιρεία Gazprom, ανέφερε το Reuters. Το έργο, το οποίο διέρχεται τη Βαλτική, αξίζει 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ (10,5 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ο Turk Stream είναι ένας αγωγός φυσικού αερίου που τρέχει από τη Ρωσία στην Τουρκία. Ξεκινά κοντά στο Anapa στην περιοχή Krasnodar της Ρωσίας και διασχίζει στο βυθό τη Μαύρη Θάλασσα προς το Kıyıköy στη βόρεια Τουρκία. Η κατασκευή ξεκίνησε τον Μάιο του 2017 και οι παραδόσεις στη Βουλγαρία ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Από τη Βουλγαρία, το αέριο σχεδιάζεται να παραδοθεί σε χώρες της Κεντρικής Ευρώπης.
Στις αμερικανικές απειλές η Γερμανία έχει απαντήσει επίσημα απορρίπτοντας τες και απειλώντας πως τυχόν κυρώσεις θα προκαλέσουν αντίποινα από την πλευρά της κι ενδεχομένως από την ΕΕ (που όμως υπάρχουν διαφορετικά στρατόπεδα), ενώ η Τουρκία ως τώρα σιωπά τόσο σαν κυβέρνησης όσο και σε επίπεδο Υπ. Εξωτερικών καθώς είναι δεσμευμένη με σωρεία συμφωνιών με την Μόσχα, πράγμα που την εμποδίζει να συγκρουστεί μαζί της ανοικτά.