Αν γίνονταν οι μεταρρυθμίσεις… Του Δημήτρη Στεργίου

227

Μία οικονομική πραγματικότητα σε μιαν Ελλάδα χωρίς υπερφορολόγηση, χωρίς ύφεση, χωρίς ανεργία, χωρίς ελλείμματα, χωρίς φτώχεια, χωρίς ανισότητες και χωρίς χρέος 350 δισ. ευρώ!

Του Δημήτρη Στεργίου

Ορθώς ο υπεύθυνος συντονισμού του κυβερνητικού έργου, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ένας από τους γνωστούς … 58 της σημερινής κυβέρνησης, έστειλε επιστολή προς τους υπουργούς με την οποία ζητά στην ουσία επίσπευση των … μεταρρυθμίσεων! Διότι, αφού δεν έγιναν, παρά τις γνωστές ηχηρές εξαγγελίες και υποσχέσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους δανειστές, επί … πενήντα χρόνια με το γνωστό “στρίβειν” ότι “λεφτά υπάρχουν” ή είναι “ανάλγητες” σε περίοδο “ισχυρής” τάχα Ελλάδος και “ισχυρής” τάχα” οικονομίας, πότε θα γίνουν; Δεν πρέπει να γίνουν, επιτέλους τώρα που έχει πλακώσει τη χώρα η “φοβέρα” της πανδημίας και της μόνιμης οικονομικής κρίσης και υπερχρέωσης;

Δεν χρειάζεται να αναφέρω την περιπέτεια της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων, τη λεηλασία των νοικοκυριών και τη συντριβή όλων των αρνητικών ρεκόρ σε βασικά οικονομικά μεγέθη μετά το 2010. Θα περιοριστώ στα σημερινά επίσημα στοιχεία συμφοράς που προκαλεί η πανδημία. Το πρώτο εξάμηνο του 2020 η κυβέρνηση προώθησε σειρά 62 παρεμβάσεων για αναχαίτιση της εξάπλωσης του ιού και για την οικονομική ενίσχυση πληττόμενων επιχειρήσεων, εργαζόμενων και κλάδων, ποσού 31,4 δισ. ευρώ από τα οποία 23,9 δισ. ευρώ διατέθηκαν το 2020 και τα υπόλοιπα 7,5 δισ. ευρώ το 2021.
Εννοείται ότι η πρόβλεψη αυτή είναι επισφαλέστατη μετά την ένταση και την επιμονή που δείχνει η πανδημία και, συνεπώς, θα χρειαστούν παρεμβάσεις για πολλαπλάσια ποσά! Έτσι, το 2020 το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά εννιά περίπου δισ. ευρώ και ανήλθε στα 340 δισ. ευρώ, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών, ενώ για το 2021 προβλέπεται να ανέλθει στα 343,2 δισ. ευρώ, δηλαδή θα αυξηθεί μόλις κατά 3,2 δισ. ευρώ, που μοιάζει για “ανέκδοτο” υπό τις παρούσες συνθήκες!

Περιττό να σημειωθεί ότι τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν όπως και δεν υπήρχαν πάντοτε κατά τα τελευταία πενήντα χρόνια. Και, λοιπόν; Αυτό το ερώτημα προκύπτει αυθόρμητα; Θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε και να αυξάνουμε συνεχώς το χρέος, το οποίο θα είναι υποχρεωμένη η σημερινή και η επόμενη γενιά έως το 2070 να αποπληρώνουν καταβάλλοντας ετήσια δόση πάνω από 5 δισ. ευρώ!
Φυσικά, η απάντηση είναι “’οχι’, αν προωθηθούν μόνο οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

Σπεύδω να διευκρινίσω ότι το υποθετικό “αν” δεν είναι δικό μου, ούτε του Κίπλινγκ,  ούτε του Καραγκιόζη. Το «αν» είναι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι οποίοι δεν θέλουν φυσικά το καλό των φοροφυγάδων, παραοικονομούντων και καλοβολεμένων. Το “αν” αυτό έχει την έννοια της πρότασης να λειτουργήσει η ελληνική οικονομία ως ευρωπαϊκή και να επιτύχει την προσέγγιση του μέσου όρου, τουλάχιστον, των αντίστοιχων  δεικτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Αναφέρω μερικά τέτοια “αν” και υπομειδιάστε:

  • Αν  η Ελλάδα πετύχαινε  τη μέση αποδοτικότητα των χωρών του ΟΟΣΑ, δηλαδή 0,71,  τότε θα είχε υψηλότερες ετήσιες εισπράξεις ΦΠΑ ύψους περίπου 9,8 δισ. ευρώ. Σημειώστε, λοιπόν: 9,8 δισ. ευρώ το χρόνο από το “αν” αυτό!
  • Από εμπειρικές μελέτες του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι, αν η Ελλάδα προωθούσε  τις μεταρρυθμίσεις που υπόσχονταν με τα Μνημόνια, σε βάθος δεκαετίας  η χώρα μας θα εξασφάλιζε αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 18% και μια σημαντική συνεισφορά στη μεταβολή του χρέους προς το ΑΕΠ γύρω στο 62% του ΑΕΠ. Σημειώστε κι αυτό: Τη δεκαετία 2010 το χρέος  αυξήθηκε κατά 78 εκατοστιαίες μονάδες και το ΑΕΠ συνετρίβη!
  • Αν η Ελλάδα  εφάρμοζε  με συνέπεια  το πρόγραμμα διαρθρωτικών  μεταρρυθμίσεων, εκτιμάτο ότι  μέχρι το 2020 το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα μπορούσε να αποκλιμακωθεί κατά τουλάχιστον 20 εκατοστιαίες μονάδες! Ξαναδιαβάστε την προηγούμενη σημείωση για να αγανακτήσετε ακόμα περισσότερο! Το 2020 το χρέος αντιπροσώπευε το 208,9% του ΑΕΠ, έναντι 129,7% το 2009!!!
  • Αν παραοικονομία στην Ελλάδα πλησίαζε εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή το 12,8% και όχι το 21% του ΑΕΠ, σε πείσμα της ψήφισης πάνω από 3.500 νόμους  από την ελληνική Βουλή και της έκδοσης πάνω από 115.000 υπουργικές αποφάσεις μετά το 1975, το ελληνικό Δημόσιο θα εξασφάλιζε επίπρόσθετα 16 δισ. ευρώ. Σημειώστε κι αυτό: Πάνω από 16 δις. ευρώ το χρόνο από την παραοικονομία!

Άλλα λόγια είναι περιττά… Απλώς κάνετε μία … πρόσθεση…