Ανάλυση CΤ: Ημικρανία… στην Τουρκία για την άσκηση «Αγαπήνωρ»-Ψάχνουν τρόπο να αντιδράσουν, χωρίς να θίξουν το Ισραήλ

302

Άλυτος γρίφος η τουρκική αντίδραση για την επικείμενη μεγάλη στρατιωτική άσκηση της Κύπρου με το Ισραήλ – Εκνευρισμός και προβληματισμός για την επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό – Θέλουν να αντιδράσουν ακραία, φοβούνται να το πράξουν – Τους… χάλασε τη ροή των απειλών και προκλήσεων

Ο Βασιλιάς της Πάφου Αγαπήνωρας έφτασε στην Κύπρο τυχαία, όταν επιστρέφοντας από τον Τρωικό Πόλεμο στην πατρίδα του το καράβι του ναυάγησε κοντά στις ακτές του νησιού. Καθόλου τυχαία δεν είναι όμως η ομώνυμη διακρατική άσκηση της χώρας μας με το Ισραήλ, η οποία προκαλεί την εντονότατη ενόχληση της Τουρκίας.

Η «ΤΑΜΣ Αγαπήνωρ 2022» αρχίζει αύριο και θα διαρκέσει πέντε μερόνυχτα με επίκεντρο την Επαρχία Πάφου. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας άσκηση, τη -μέχρι στιγμής- μεγαλύτερη στην ιστορία της στρατιωτικής συνεργασίας της Κύπρου με το Ισραήλ. Χιλιάδες καταδρομείς, εξοπλισμός, πτητικά και πλωτά μέσα έχουν ήδη φτάσει από τη γειτονική χώρα στο νησί μας για τις ανάγκες της άσκησης.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλές τέτοιες διακρατικές ασκήσεις της Κύπρου με το Ισραήλ και όλες είχαν προκαλέσει δυσφορία στην Άγκυρα. Όμως για την Τουρκία αυτή η φορά είναι διαφορετική, εξαιτίας των συγκυρίων και περιφερειακών εξελίξεων των τελευταίων μηνών.

Καταρχάς το γεγονός ότι η άσκηση διεξάγεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να τα βρει με το Ισραήλ κάνει την Άγκυρα να αισθάνεται πιο άβολα. Ενδεικτική η συμπεριφορά του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στις συναντήσεις που είχε στην Ιερουσαλήμ μέσα στην εβδομάδα. Όπως έγινε γνωστό ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήγειρε το θέμα στον Ισραηλινό ομόλογό του, ζητώντας εξηγήσεις. Εκείνος φέρεται να απάντησε πως πρόκειται για μια προγραμματισμένη άσκηση, επαναλαμβάνοντας πως η συζήτηση για αποκατάσταση των πολιτικών σχέσεων ανάμεσα στις χώρες τους δεν επηρεάζει τις αγαστές διμερείς σχέσεις που έχει το Ισραήλ με γειτονικά κράτη. Δηλαδή την Κύπρο και την Ελλάδα.

Έπειτα η άσκηση γίνεται σε μια περίοδο μεγάλης έντασης, την οποία καλλιεργεί η Τουρκία σε όλα τα επίπεδα στον απόηχο της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον. Όπως είδαμε τις προηγούμενες μέρες, η Άγκυρα επέστρεψε στο δρόμο των ακραίων προκλήσεων με φραστικές επιθέσεις, απειλές και παραβιάσεις εναντίον τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας.

Όσα δεν είπαν το τελευταίο δίμηνο Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι αξιωματούχοι, τα είπαν μαζεμένα αυτή την εβδομάδα σε συνεντεύξεις και δηλώσεις τους. Θεωρούν τα έκτροπα στα Βαρώσια απολύτως νόμιμα και λένε πως δεν θα λογοδοτήσουν σε κανένα για αυτά. Επαναφέρουν στο προσκήνιο την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, υποστηρίζοντας πως σχεδόν ολόκληρη η θαλάσσια περιοχή γύρω από το νησί είναι… τουρκική. Αντιδρούν στη γεώτρηση των ENI και TOTAL στο Οικόπεδο 6. Απορρίπτουν κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών και ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Δεν αποδέχονται τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εξαιτίας αυτής της γενικευμένης άρνησης, πάγωσαν οι διπλωματικές προσπάθειες για επίλυση των διμερών διαφορών και περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι προσπαθούν τώρα ξανά να προβάλουν στο εσωτερικό της χώρας τους πως η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί τους. Πως αυτή η πλευρά δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη συνεργασίας με όλους τους υπόλοιπους γείτονες.

Κι όμως οι εχθροί τους με τους επίδοξους εταίρους τους κάνουν μαζί στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτός είναι ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στην Τουρκία, η οποία δεν ξέρει αυτή τη φορά πως να αντιδράσει. Πως να μιλήσει για «απαράδεκτες προκλήσεις των ελληνοκυπρίων», χωρίς να θίξει το Ισραήλ. Τη λύση αυτού του πολύπλοκου γρίφου προσπαθούν να βρουν πολιτικοί, διπλωμάτες και τεχνοκράτες που εργάζονται για την τουρκική κυβέρνηση. Θα τα καταφέρουν;

Πηγή: cyprustimes.com