Ανασχηματισμός χωρίς πυξίδα … Του Νίκου Ανδρουλάκη

286

Του Νίκου Ανδρουλάκη

Το 2021 ξεκίνησε για την Κυβέρνηση με έναν προαναγγελθέντα ανασχηματισμό. Συνήθως, ένας ανασχηματισμός γίνεται από τον εκάστοτε πρωθυπουργό με σκοπό να διορθωθούν οι όποιες αρρυθμίες έχουν παρουσιαστεί στο Κυβερνητικό σχήμα και να δοθεί ένα έναυσμα για μια νέα αρχή.

Με μια γρήγορη ανάγνωση, το μόνο σίγουρο συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρξε διάθεση διορθωτικών κινήσεων. Μένουν αμετακίνητοι Υπουργοί οι οποίοι φάνηκαν εμφανώς κατώτεροι των περιστάσεων το πρώτο αυτό διάστημα διακυβέρνησης, με μόνο σκοπό να παρουσιαστεί ότι όλα πήγαν δήθεν καλά κατά τη διαχείριση της πανδημίας. Από την άλλη, είδαμε την περεταίρω διεύρυνση της Κυβέρνησης που πλέον αριθμεί 58 μέλη• Υπουργούς, Αναπληρωτές -θεσμό του οποίου την χρησιμότητα αμφισβητούσε προεκλογικά και δεσμευόταν ότι δε θα χρησιμοποιήσει- και Υφυπουργούς, αναιρώντας στην πράξη μία από τις εξαγγελίες του ίδιου του πρωθυπουργού για «μικρό και ευέλικτο» σχήμα. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα έχει 20 μέλη περισσότερα ακόμα και από προηγούμενες τρικομματικές κυβερνήσεις.

Επομένως, προχωράμε με ένα βαρύ σχήμα και την πυξίδα σταθερά προσανατολισμένη στη κατεύθυνση του «βλέποντας και κάνοντας».

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα και την έναρξη των εμβολιασμών, η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης είναι ακόμα μακρινός στόχος. Η αδιανόητη χαλαρότητα που επικράτησε κατά τη διάρκεια των γιορτών οδήγησε στο ξαφνικό κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων. Τόσο ξαφνικά, που αιφνιδίασε ακόμα και τον αρμόδιο Υπουργό, που λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση των νέων μέτρων, παρουσίαζε το σχέδιό του για περεταίρω άνοιγμα των καταστημάτων. Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι χειρισμοί της κυβέρνησης θα χαρακτηρίζονταν από μπρος-πίσω στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας. Η απουσία ελέγχου στην τήρηση των μέτρων, αποφάσεις που λαμβάνονται αλλά δεν εφαρμόζονται μπροστά στις αντιδράσεις -όπως έγινε και στα Θεοφάνεια-, αλλά και καθυστερήσεις όπως τον περασμένο Οκτώβριο που έφεραν στα όριά του το Εθνικό Σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι λίγες μόνο από τις αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα.

Δυο μήνες μετά την έναρξη της καραντίνας, ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συμπολιτών μας που χάνουν τη ζωή τους παραμένει τραγικά υψηλός. Η πιθανότητα ενός τρίτου κύματος μέχρι την ολοκλήρωση των εμβολιασμών δεν πρέπει να υποτιμηθεί εκ νέου.

Εκτός του υγειονομικού πεδίου, όμως, έχουμε μπροστά μας την οικονομία η οποία συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση, όπως στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Είναι, λοιπόν, ζωτικής σημασίας η ολοκλήρωση και η κατάθεση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, καθώς η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συνοδεύεται από την εκταμίευση της πρώτης δόσης, άνω των τριών δις ευρώ. Αυτή η ανάσα ρευστότητας είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της αγοράς που φυτοζωεί. Επίσης, ζωτική σημασίας είναι η προετοιμασία του ασφαλούς ανοίγματος του Ελληνικού τουρισμού, αξιοποιώντας την περσινή εμπειρία. Όμως, σαν να μην έφταναν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, προστέθηκε και ως παρεπόμενο των επιλογών του πρωθυπουργού και η εκλογολογία. Όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, η συζήτηση για πρόωρες εκλογές αλλάζει τις προτεραιότητες, κάνοντας τα κυβερνητικά στελέχη να προτιμούν να είναι ευχάριστα από χρήσιμα. Είναι ευθύνη του πρωθυπουργού να κλείσει άμεσα αυτό το ζήτημα, γιατί ενδιαμέσου αυτής της πρωτοφανούς περιπέτειας, δεύτερες σκέψεις και τακτισμοί θα έχουν ολέθρια αποτελέσματα.