Αναθεματίζουν στα κατεχόμενα την ΕΕ, όχι όμως και τα ευρώ

481
Του Ανδρέα Πιμπίσιη 
 

Για τους Τουρκοκύπριους τα εκατομμύρια ευρώ που προσφέρονται από τις Βρυξέλλες είναι σημαντική οικονομική βοήθεια, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που η οικονομία της Τουρκίας πάει από το κακό στο χειρότερο, αλλά η ηγεσία τους φροντίζει σε κάθε περίπτωση να αναθεματίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Φαϊζ Σουτζούογλου (νέος ‘πρωθυπουργός’ του κατοχικού καθεστώτος) διαμήνυσε πως δεν τον ενδιαφέρουν οι νόμοι της ΕΕ. Την ίδια ώρα ο Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί ανακοίνωνε πως η ΕΕ θα παραχωρήσει 40 εκατομμύρια για ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στα κατεχόμενα. 

Σε συνέντευξή του στο ‘πρακτορείο’ ΤΑΚ (πηγή ΓΤΠ) ο Φαϊζ Σουτζούογλου ανέφερε πως «ο τουρκοκυπριακός λαός και η ΤΔΒΚ πάντοτε έζησαν τα μειονεκτήματα της μη αναγνώρισης. Πλέον είναι η ώρα να βιωθούν και τα πλεονεκτήματα της μη αναγνώρισης. Δεν με ενδιαφέρουν και πολύ οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως, μπορώ να ετοιμάσω τους δικούς μου νόμους, να διασφαλίσω πλεονεκτήματα για τη δική μου χώρα. Αυτό επιδιώκω. Υπάρχουν χώρες όπως η Σιγκαπούρη και η Ταϊβάν, που έχουν πολύ σοβαρό εισόδημα και ευημερούν, παρά το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζονται».

Επίσης μίλησε για «ζεστό χρήμα» που θα φέρει στη «χώρα» με ανοίγματα σε νέους τομείς. Είπε ότι οι εργασίες τους αυτές θα λάβουν την τελική μορφή στην «κυβέρνηση» που θα συσταθεί μετά τις «εκλογές» κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους και ότι θα διοργανώσουν ένα εργαστήρι με συμμετοχή των «αρμόδιων υπουργών», των «υφυπουργών», των οικονομικών οργανώσεων και κάποιων «πανεπιστημίων».

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις (πηγή ΓΤΠ) δημοσίευσε δηλώσεις του προέδρου της τουρκοκυπριακής ένωσης παραγωγών ζώων και κτηνοτρόφων, Μουσταφά Ναϊμογλουλαρί. Είπε ότι μετά την απόφαση για κατοχύρωση του χαλλουμιού υπήρξαν δύο θετικές εξελίξεις. Η μία από αυτές τις θετικές εξελίξεις είναι ότι θεωρήθηκε κατάλληλο να ελέγχει το χαλλούμι που παράγεται στα κατεχόμενα το γραφείο του οργανισμού Bureau Veritas που βρίσκεται στην Τουρκία, το οποίο αναμένεται να επισκεφτεί τα κατεχόμενα μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, να διεξαγάγει συναντήσεις με βιομήχανους και παραγωγούς και να παραλάβει αιτήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τ/κ δημοσκόπηση: 32,20% πιστεύει ότι η κατάσταση στο Κυπριακό θα παραμείνει ως έχει

Η δεύτερη θετική εξέλιξη, είπε, είναι το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραχωρήσει 40 εκατομμύρια ευρώ (10 εκατομμύρια ετησίως) για ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας στην κατεχόμενη Κύπρο στο πλαίσιο του σχεδίου αύξησης της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Στις δικές του δηλώσεις ο Σουτζούογλου πέραν των ζητημάτων της οικονομίας είχε σημειώσει πως υπάρχει επιθυμία για συνέχιση των εργασιών που άρχισαν στο θέμα της έλευσης ενέργειας με υποθαλάσσια καλώδια από την Τουρκία. Ο Σουτζούογλου εξέφρασε την άποψη ότι αυτό θα μειώσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και πρόσθεσε ότι πρέπει να συζητήσουν με ταχείς ρυθμούς το θέμα της ενέργειας, αφού έχει παλιώσει πολύ πλέον ο ηλεκτροπαραγωγός τους σταθμός.

Σημειώνοντας ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ανακήρυξη του καθεστώτος στις 15 Νοεμβρίου, ο Σουτζούογλου ανέφερε ότι ο Οκτάι επιθυμεί την εφαρμογή των σχεδίων και των «πρωτοκόλλων» για να μπορέσει η βόρεια κατεχόμενη Κύπρος να σταθεί στα δικά της πόδια από οικονομικής άποψης. Είπε ότι σύντομα θα μεταβεί στην Άγκυρα και ότι εκεί θα συζητήσουν πιο λεπτομερώς αυτά τα θέματα.

ΤΟ 25% ΒΛΕΠΕΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ 

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Ντετάι (πηγή ΓΤΠ) αναφέρεται πρωτοσέλιδα στο δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης που διενήργησε τον Οκτώβριο του 2021 στα κατεχόμενα και επικεντρώνεται στο Κυπριακό και στις απόψεις που εκφράζουν οι Τουρκοκύπριοι όσον αφορά στο πιθανό μοντέλο μιας ενδεχόμενης λύσης.

Στην ερώτηση «Ποιο μοντέλο λύσης θεωρείτε το επικρατέστερο σε μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού;», οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ως εξής: 32,20% εξέφρασε την άποψη ότι η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει, 25,10% έδωσε ως απάντηση το μοντέλο λύσης στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, το 24,80% απάντησε λύση δύο κρατών, το 4,40% απάντησε την προσάρτηση με την Τουρκία, το 2,90% απάντησε ότι η λύση θα επέλθει σταδιακά με βάση το δίκαιο, το 1,20% απάντησε συνομοσπονδία και το 9,40% δεν εξέφρασε γνώμη ή δεν απάντησε.

Στην ερώτηση «Πού θα κατατάσσεται τον εαυτό σας;» [Σημείωση μεταφραστή: Γίνεται αναφορά στην εθνότητα], το 49% των συμμετεχόντων έδωσαν ως απάντηση ότι θεωρούν τον εαυτό τους ότι είναι Τουρκοκύπριοι, το 31% Κύπριοι, το 18% Τούρκοι και το 2% έδωσαν άλλη απάντηση.

Στην ερώτηση «Αν γίνονταν γενικές εκλογές στη χώρα αυτή την Κυριακή, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση απάντησαν ως εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP): 39,53%, Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP): 25,26%, Κόμμα του Λαού (HP): 9,36%, Κόμμα Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας (TDP): 8,77%, Κόμμα της Αναγέννησης (YDP): 6,84%, Δημοκρατικό Κόμμα (DP): 6,24% και Εθνικό Κόμμα (MP): 2,67%.

Ονειρεύεται οθωμανική κυριαρχία 

Το όνειρο του Ερσίν Τατάρ δεν είναι η λύση του Κυπριακού αλλά μια νέα οθωμανική κυριαρχία στο νησί. Μιλώντας στα κατεχόμενα (πηγή Γκιουνές/ΓΤΠ) ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι οι ρίζες των Τουρκοκυπρίων πηγαίνουν μέχρι το 1571, ότι είχαν 80 χιλιάδες πεσόντες και ότι ο Οθωμανικός στόλος κατέλαβε την Κύπρο μετά από πολιορκία ενός χρόνου. Ανέφερε επίσης ότι όπως έμαθαν από τους προγόνους τους, η φυλή τους κατάγεται από το Ικόνιο, το Καράμαν και το Άκσεχιρ.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι «έκλεισε πλέον το δεφτέρι της ομοσπονδίας», ο Τατάρ είπε ότι φωνάζει αυτή την νέα πολιτική προς τη διεθνή κοινότητα με τη στήριξη της Τουρκίας και υποστήριξε: «Πήραν την νότια Κύπρο στην ΕΕ χωρίς να ρωτήσουν κανέναν. Τι ανομία είναι αυτή!»

1