Αναζητούν Βαρωσιώτες που πήγαν στην «Επιτροπή»

428

Τους Ελληνοκύπριους, με περιουσία στο Βαρώσι, που έχουν καταχωρήσει αίτηση στην «επιτροπή» ακίνητης ιδιοκτησίας ψάχνει το κατοχικό καθεστώς, προετοιμαζόμενο για την επόμενη του κίνηση σε σχέση με την κατεχόμενη πόλη. Αναζητούνται οι αιτήσεις ατόμων των οποίων οι περιουσίες  βρίσκονται εντός της περιοχής που έχει αποχαρακτηριστεί και δεν θεωρείται στρατιωτική ζώνη. Οι κινήσεις του κατοχικού καθεστώτος στο Βαρώσι φαίνεται πως πιάνουν τόπο, αφού καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αιτήσεις στην «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» στα κατεχόμενα. 

Η «επιτροπή» συστάθηκε μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σύμφωνα με την οποία η Τουρκία υποχρεώθηκε να δημιουργήσει ένα εσωτερικό ένδικο μέσο, στο οποίο να προσφεύγουν οι Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα. Παρά το γεγονός ότι το ΕΔΑΔ θεωρεί την Τουρκία υπεύθυνη για ό,τι συμβαίνει στα κατεχόμενα και για τις δραστηριότητες της «επιτροπής», εντούτοις η Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς προσπαθούν να δημιουργήσουν μια διαφορετική εικόνα. Ότι δηλαδή η «επιτροπή» είναι ένα «νομικά κατοχυρωμένο όργανο» του ψευδοκράτους, και ότι ως τέτοιο θα μπορεί να προσφέρει θεραπείες σε θέματα ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα.

Το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί από το 2006 να εκμεταλλευθεί πολιτικά την ύπαρξη της «επιτροπής». Κάτι που επαναλαμβάνει τους τελευταίους μήνες μετά την απόφαση για το άνοιγμα ενός τμήματος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Η «επιτροπή» έχει εδώ και καιρό ξεκινήσει έρευνα για να εντοπίσει εκείνες τις αιτήσεις Βαρωσιωτών που σχετίζονται με την περιοχή που έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη και για την οποία τόσο το κατοχικό καθεστώς όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν πως θα επιστραφούν στους ιδιοκτήτες τους.

Η πρόεδρος της «επιτροπής» Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί, είχε δηλώσει πρόσφατα (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) πως έχει ξεκινήσει ένα ψάξιμο για 405 αιτήσεις οι οποίες σχετίζονται με το Βαρώσι. Αυτό που ψάχνει η «επιτροπή» είναι εκείνες τις περιουσίες που σχετίζονται με την περιοχή που έχει αποχαρακτηριστεί για να τις προωθήσει προς εξέταση και λήψη απόφασης.

Όπως η ίδια ανέφερε, η «επιτροπή» θέλει να δει πόσες από αυτές τις 405 αιτήσεις αφορούν το 3,5% της περίκλειστης περιοχής που έχει αποχαρακτηριστεί από στρατιωτική ζώνη, σύμφωνα με την απόφαση της 12ης Ιουλίου 2021. Ο Ερσάν Σανέρ (τέως «πρωθυπουργός» του κατοχικού καθεστώτος) είχε αναφέρει πως 36 αιτήσεις αφορούν το συγκεκριμένο τμήμα των Βαρωσίων. Κάτι που η Βετζχί δεν θέλησε να επιβεβαιώσει, εν αναμονή της έρευνας που διεξάγει η «επιτροπή».

Η Βετζχί ανέφερε πως «υπάρχουν 405 αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι με αίτημα για επιστροφή περιουσίας». Στηριζόμενη στο πώς συμπεριφέρθηκαν οι αιτητές στο παρελθόν, η Βετζχί είπε πως «οι αιτητές μπορεί να έρθουν με αίτημα την επιστροφή, αλλά αργότερα μπορεί να τροποποιήσουν την αίτησή τους και να ζητήσουν αποζημίωση ή ανταλλαγή».

Από το 2006 που λειτουργεί η «επιτροπή» μόλις σε δέκα περιπτώσεις λήφθηκε απόφαση για αποκατάσταση περιουσίας, δηλαδή να επιστραφεί το ακίνητο στον Ελληνοκύπριο ιδιοκτήτη του. Στις τρεις περιπτώσεις εξ αυτών αποφασίστηκε αποκατάσταση και σε εφτά αποκατάσταση και αποζημίωση. Ενώ κάπου 1.300 αποφάσεις έχουν να κάνουν με καταβολή αποζημιώσεων. Η «επιτροπή» έχει επιδικάσει μέχρι στιγμής αποζημιώσεις που ανέρχονται στα 326 εκατομμύρια στερλίνες.

Με αυτό το δεδομένο υπόψη της η Βετζχί έχει κάθε λόγο να προαγγέλλει πως και οι πλείστες των άλλων αιτήσεων που βρίσκονται ενώπιον της «επιτροπής» θα έχουν την ίδια τύχη, δηλαδή να αποφασιστεί αποζημίωση.

Η όλη διαδικασία, σε αντίθεση με την εικόνα που δόθηκε στην αρχή, αναμένεται να κρατήσει για αρκετό διάστημα. Όταν η Βετζχί ρωτήθηκε για πότε θα προβεί σε αξιολόγηση των 405 αιτήσεων που αφορούν την περιοχή των Βαρωσίων η ίδια ανέφερε πως δεν έχει τεθεί ως στόχος κάποια ημερομηνία. Και υπέδειξε πως πριν προβούν στις όποιες διαπιστώσεις θα πρέπει πρώτα να προβούν σε επί τόπου εξέταση και να γίνει μια αντιπαραβολή των φακέλων. Δηλαδή να διαπιστωθεί εάν οι αιτήσεις που έχει ενώπιον της η «επιτροπή» ανιστοιχούν με τα ακίνητα που βρίσκονται στην εν λόγω περιοχή των Βαρωσίων.

Ο θόρυβος βοήθησε

Φαίνεται πως ο θόρυβος που προκλήθηκε στο θέμα των Βαρωσίων και οι εξαγγελίες του κατοχικού καθεστώτος περί «ανοίγματος της πόλης» ώθησε αρκετούς Ελληνοκύπριους να προχωρήσουν σε καταχώρηση αιτήσεων για ακίνητα στα κατεχόμενα. Χωρίς αυτές να αφορούν αποκλειστικά την περιοχή των Βαρωσίων.  Αυτό φαίνεται μέσα από τα στατιστικά που δημοσιοποιεί η ίδια η «επιτροπή» και τα οποία δείχνουν μια αύξηση των αιτήσεων κατά τον τρέχον έτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μέχρι και την εβδομάδα αυτή εντός του 2021 είχαν καταχωρηθεί 205 αιτήσεις στην «επιτροπή» ενώ πέρσι οι καταχωρήσεις ήταν 131, το 2019 έφτασαν της 148 και το 2018 τις 117. Τη διετία 2017 και 2018 είχαν καταχωρηθεί 50 και 81 αιτήσεις αντίστοιχα. Δύο χρονιές που είχαν κινηθεί πολύ χαμηλά οι αιτήσεις και αυτό δεν ήταν άσχετο με τις εξελίξεις στο Κυπριακό αλλά και μια σειρά μέτρα που είχε λάβει η κυπριακή Κυβέρνηση. Σίγουρα ο αριθμός των αιτήσεων σήμερα δεν μπορεί να συγκριθεί με τους τετραψήφιους αριθμούς που σημειώθηκαν την τριετία 2011-2013, λόγω των ενεργειών του κατοχικού καθεστώτος το οποίο έδινε την εντύπωση πως όποιος πάει στην «επιτροπή» παίρνει εκατομμύρια στερλίνες. Πολλοί εξ εκείνων των αιτητών παρ’ όλον ότι αποφασίστηκε καταβολή αποζημίωσης για περιουσίες τους στα κατεχόμενα, κάποιοι ακόμα περιμένουν να πάρουν χρήματα.

Ανδρέας Πιμπίσιης   

Πηγή: www.philenews.com