Ανεβάζει ταχύτητες στο e-government η Ελλάδα…Της Νατάσας Φραγκούλη

255

Της Νατάσας Φραγκούλη

Εκθετικός συνεχίζει να είναι ο ρυθμός αύξησης των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο, με την Ελλάδα να κάνει σταθερά βήματα βελτίωσης όσον αφορά το e-government. Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, έγιναν μέσω της πύλης gov.gr περισσότερες από 665 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές. 

Συνεχίζεται το 2022 η αύξηση στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο: 665 εκατ. e-συναλλαγές μέσω του gov.gr τους πρώτους εννέα μήνες

Ο αριθμός αυτός ξεπερνά ήδη τον συνολικό αριθμό ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του gov.gr το 2021, οπότε και καταγράφηκαν αθροιστικά 567 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές. Σημειώνεται ότι οι ίδιοι αριθμοί για το 2020, το 2019 και το 2018 ανήλθαν σε 94, 34 και 8,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Η αυξημένη διείσδυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων έχει ήδη πιστωθεί στην Ελλάδα, καθώς η χώρα -σύμφωνα με τα στοιχεία του DESI 2022- βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο στην ΕΕ-27 στη χρήση των υπηρεσιών e-government. Στις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες, ο αριθμός των ενεργών χρηστών υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (69 %) αυξήθηκε από πέρυσι (67 %) και είναι κατά 4 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον μέσο όρο της ΕΕ (65 %). 

«Κατά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 30η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά περισσότερες από 665 εκατομμύρια φορές, αποτρέποντας έως και αντίστοιχο αριθμό φυσικών επισκέψεων από πολίτες προς υπηρεσίες» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Διαλειτουργικότητα συστημάτων
Τους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ο αριθμός των αυθεντικοποιήσεων προκειμένου οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες με τη χρήση των κωδικών Taxisnet, τα 282 εκατομμύρια. Αναλογικά, σε όλη τη διάρκεια του 2021 είχαν πραγματοποιηθεί 269 εκατομμύρια κλήσεις για αυθεντικοποίηση.

Συνεπώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, στα τέλη του 2022 η αύξηση θα είναι της τάξης του 40%, αποτυπώνοντας τη διαρκή αύξηση των διαδικασιών που ψηφιοποιούνται και εντάσσονται στο gov.gr.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθμός των κλήσεων διαλειτουργικότητας για αυτοματοποιημένη διαβίβαση στοιχείων μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου ανήλθε σε περίπου 382 εκατομμύρια στους πρώτους εννέα μήνες του 2022, ενώ για όλη την προηγούμενη χρονιά (2021) ήταν 297 εκατομμύρια.

Συνεπώς, για το σύνολο του 2022 αναμένεται αύξηση της τάξης του 71% – γεγονός που μαρτυρά την ιδιαίτερη έμφαση που δίδεται στη διασύνδεση των μητρώων και των συστημάτων του Δημοσίου. 

«Ήδη, μόλις στα 3/4 του 2022, έχουμε ξεπεράσει τον συνολικό αριθμό των ψηφιακών συναλλαγών του 2021. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος του έτους θα βρισκόμαστε στο φάσμα του ενός δισεκατομμυρίου ψηφιακών συναλλαγών – που μεταφράζεται σε πάνω από 100 ουρές που κατά μέσο όρο γλιτώνει τον χρόνο κάθε ενήλικος πολίτης» σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκος Πιερρακάκης.

Πηγή: sepe.gr