Ανοιχτή επιστολή για την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο Ασφαλές & Βιώσιμο Ηλεκτρονικό Εμπόριο

35

Με την παρούσα επιστολή , θέλαμε  να σας ενημερώσουμε για την κοινή πρωτοβουλία των φορέων: Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, Ελληνικός Σύνδεσμος Ηλεκτρονικού Εμπορίου (GR.EC.A), σχετικά με την επείγουσα ανάγκη για ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ παικτών με έδρα στην ΕΕ και εκτός ΕΕ και την επιβολή των κανόνων της ΕΕ. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί και σε εθνικό επίπεδο, από τους παραπάνω φορείς και μεμονωμένα , για να τονιστεί η σημασία του να παίζουν όλοι με τους ίδιους (ενωσιακούς) κανόνες όταν οι εταιρείες – ανεξάρτητα από την έδρα τους – στοχεύουν καταναλωτές της ΕΕ.

Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ηλεκτρονικό εμπόριο, με τίτλο “Ασφαλές και Βιώσιμο Ηλεκτρονικό Εμπόριο“, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς τη ρύθμιση αυτού του ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα. 

Η νέα πολιτική επιδιώκει επίσης τη βελτίωση του ελέγχου των εισαγωγών μέσω διαδικτυακών πλατφορμών, με κεντρικό στόχο την εφαρμογή αυστηρότερων κανονισμών για τις εισαγωγές. Οι κύριες προτάσεις περιλαμβάνουν την κατάργηση της απαλλαγής δασμών για αγορές κάτω των 150 ευρώ και την απλοποίηση της τελωνειακής διαδικασίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τους συννομοθέτες της ΕΕ να εγκρίνουν ταχύτατα την πρόταση, που είναι ενταγμένη στη μεταρρύθμιση της Τελωνειακής Ένωσης του 2023, με στόχο την εφαρμογή της έως το 2028.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αξία των προϊόντων που εισήχθησαν το 2023 στην ΕΕ και δεν ξεπέρασαν τα 150 ευρώ ανήλθε σε 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, τριπλάσια σε σχέση με το 2022, ενώ πολλά από αυτά τα προϊόντα δεν πληρούν τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Παράλληλα, η ΕΕ παρατηρεί παρόμοια μέτρα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η κυβέρνηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατήργησε την απαλλαγή από δασμούς για εισαγωγές κάτω των 800 δολαρίων.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει έμφαση στη δημιουργία ενός ισότιμου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις, τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ, εγείρονται σημαντικά ερωτήματα σχετικά με την πρακτική εφαρμογή και την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων μέτρων.

Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία της Επιτροπής, ιδιαίτερα την αναγνώριση της ανάγκης για ίση μεταχείριση όλων των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ενιαία αγορά. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η ανακοίνωση δεν αντιμετωπίζει πλήρως τις άμεσες προκλήσεις που θέτει η ανεξέλεγκτη εισροή μη συμμορφούμενων προϊόντων από τρίτες χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, υποστηρίζουμε πλήρως την ενίσχυση της επιβολής της νομοθεσίας της ΕΕ και την διασφάλιση ότι όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως έδρας, υπόκεινται στους ίδιους κανόνες.

Ενώ αναγνωρίζουμε το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπως αντικατοπτρίζεται στην ανακοίνωση, τονίζουμε επίσης τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης λόγω του τεράστιου όγκου δεμάτων που εισέρχονται καθημερινά στην ΕΕ, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολο για τις εθνικές αρχές να διενεργούν εκ των υστέρων επαλήθευση των δεμάτων. 

Συνεπώς, η νέα νομοθεσία θα πρέπει να λάβει υπόψη της τα παρακάτω σημεία ενδιαφέροντος και να συμπεριλάβει τα απαιτούμενα μέτρα στην τελική ρύθμιση :

  • H Ανακοίνωση, δεν λαμβάνει υπόψη τις σημαντικές συζητήσεις του Συμβουλίου σχετικά με τη μεταρρύθμιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) σχετικά με τον εκτεταμένο ορισμό του «θεωρούμενου εισαγωγέα». Η διατύπωση της Ανακοίνωσης, στην πραγματικότητα, υπονοεί ότι ορισμένες πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου ενδέχεται να εξακολουθούν να εξαιρούνται από αυτή τη διάταξη.
  • H εισαγωγή τέλους διαχείρισης σε είδη ηλεκτρονικού εμπορίου εγείρει πολλά ερωτήματα σχετικά με το τι συνεπάγεται αυτό, τη δομή του και, ειδικά, τις πιθανές επιπτώσεις του στον τομέα στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων των συμμορφούμενων επιχειρήσεων, οι οποίες πρέπει να αξιολογηθούν.
  • Nα εισαχθούν εργαλεία για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης των προϊόντων στο σημείο αναχώρησης, καθώς και να διερευνηθεί ένας πιο ενεργός ρόλος για την Επιτροπή στην επιβολή των κανόνων της ΕΕ και στην εξάλειψη αθέμιτων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων που μπορούν να εκμεταλλευτούν μη συμμορφούμενοι παίκτες εκτός ΕΕ που δραστηριοποιούνται στην Ένωση.
  • Η επιβολή των κανόνων της ΕΕ έχει αποδειχθεί δύσκολη, καθώς οι εθνικές αρχές συχνά υπολείπονται πόρων, προσωπικού και στερούνται συντονισμού, τόσο μεταξύ χωρών όσο και μεταξύ των ίδιων των εθνικών αρμόδιων αρχών. Παρόλα αυτά, έχουν θεσπιστεί περαιτέρω κανόνες που απαιτούν σημαντικές προσπάθειες επιβολής τα τελευταία χρόνια. Η νέα νομοθεσία θα πρέπει πάντα να περιλαμβάνει αξιολόγηση των πόρων που απαιτούνται για την επιβολή πρόσθετων κανόνων. Για την επιδίωξη αυτού του στόχου, θα πρέπει να ενισχυθεί η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρμόδιων αρχών και να διασφαλιστεί ένας δομημένος διάλογος με τη συμμετοχή των σχετικών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των επιχειρήσεων. Μόνο η αποτελεσματική και αποδοτική επιβολή της νομοθεσίας της ΕΕ μπορεί να ενισχύσει τη νομιμότητα και τη δικαιοσύνη των νόμων της ΕΕ και να μειώσει το κόστος της χάραξης πολιτικής.
  • Oι αρχές πρέπει να επιβάλλουν αποφασιστικά τους ισχύοντες ενωσιακούς και εθνικούς νόμους για να αποτρέψουν την είσοδο παράνομων προϊόντων στην Ενιαία Αγορά.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στην υποστήριξη ισχυρότερης και αποτελεσματικής επιβολής και θεμιτού ανταγωνισμού σε ολόκληρη την ενιαία αγορά της ΕΕ, διασφαλίζοντας τη συμμόρφωση όλων των παραγόντων ηλεκτρονικού εμπορίου που δραστηριοποιούνται στην Ένωση, προωθώντας έτσι ένα ασφαλές και βιώσιμο οικοσύστημα ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ευρώπη. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για να διασφαλίσουμε ότι η παρούσα ανακοίνωση θα οδηγήσει σε ουσιαστικές δράσεις.

Τέλος, καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να ενισχύσουν τη συνεργασία με τους σχετικούς ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα υφιστάμενα εργαλεία και τα μελλοντικά μέτρα και λύσεις μπορούν να αντιμετωπίσουν κατάλληλα αυτό το ζήτημα.

Πηγή: greekecommerce.gr