Της Νατάσας Φραγκούλη
Ανθεκτική στη μακροοικονομική αβεβαιότητα και στον φόβο της ύφεσης αποδεικνύεται η ευρωπαϊκή αγορά τεχνολογίας. Παρά τη δυσμενή παγκόσμια συγκυρία, οι τεχνολογικές δαπάνες στην Ευρώπη αναμένεται να κινηθούν και φέτος ανοδικά, με την αξία της αγοράς ΤΠΕ να εκτιμάται για το 2023 στα επίπεδα του $1,2 τρισ.
Οι ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ θα φτάσουν το $1,2 τρισ. φέτος παρά τον φόβο της ύφεσης, λέει η IDC
Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 4,2% σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση του 2022. Μάλιστα, η αγορά θα συνεχίσει να κινείται σε θετικό έδαφος και τα επόμενα χρόνια με την αξία της να φθάνει το $1,4 τρισ. έως το 2026, που συνιστά σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5% κατά την περίοδο 2021-2026.
Το θετικό momentum στην αγορά ΤΠΕ στην Ευρώπη συντηρούν, κυρίως, οι σκανδιναβικές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οδηγό Δαπάνης ΤΠΕ της IDC “Enterprise and SMB by Industry”.
Από την άλλη πλευρά, όπως επισημαίνει η ίδια μελέτη, οι κυρώσεις, που επιβλήθηκαν από την Ε.Ε. στη Ρωσία και ο αυξανόμενος αριθμός εταιρειών που εγκαταλείπουν τη χώρα, θα έχουν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της ρωσικής αγοράς ΤΠΕ κατά 9,4% από έτος σε έτος το 2023.
“Ενώ οι επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες αναμένουν ύφεση φέτος, οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές δαπάνες ΤΠΕ παραμένουν θετικές. Οι εταιρείες θεωρούν, πλέον, τις τεχνολογικές επενδύσεις ως ένα μέσο για την απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, καθώς ως μια απάντηση σε πολλές από τις προκλήσεις, που προκύπτουν σε μια εξαιρετικά ασταθή αγορά”, αναφέρει στην ανάλυσή της η IDC.
Οι δαπάνες για λογισμικό
Το λογισμικό θα είναι ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τεχνολογικός κλάδος στην Ευρώπη και το 2023, με τις επενδύσεις σε λύσεις, που προέρχονται από το cloud, να οδηγούν γενικά τη συνολική αγορά τεχνολογίας στην Ευρώπη κατά το τρέχον έτος.
Το λογισμικό έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στη θύελλα των διαταραχών, που επηρεάζουν αυτήν τη στιγμή τη Γηραιά Ήπειρο. Η αγορά του λογισμικού υποστηρίζεται, κυρίως, από την ταχεία ανάπτυξη της υιοθέτησης πλατφορμών τεχνητής νοημοσύνης (AI) και εργαλείων ποιότητας λογισμικού και κύκλου ζωής, καθώς και πλατφορμών εφαρμογών, ενδιάμεσων προγραμμάτων ενοποίησης και ενορχήστρωσης και συνεργατικών εφαρμογών.
Παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και την οικονομική ύφεση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, οι επενδύσεις σε υπηρεσίες πληροφορικής και επιχειρήσεων, τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες και υλικό θα συνεχίσουν να αυξάνονται επίσης.
Ωστόσο, η αγορά συσκευών, που ήδη υφίσταται τις συνέπειες από τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας και τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους μεταξύ των επιχειρήσεων, θα κινηθεί και φέτος καθοδικά. Ως αποτέλεσμα, οι δαπάνες για συσκευές στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθούν κατά 2,2% το 2023.
Αγοραστική δύναμη
Ο καταναλωτικός τομέας θα συνεχίσει να είναι η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για την αγορά τεχνολογίας στην Ευρώπη το 2023, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/3 (28%) των συνολικών ευρωπαϊκών τεχνολογικών δαπανών. Ωστόσο, η ετήσια ανάπτυξη στον τομέα αυτό θα παραμείνει κάτω από 1%, καθώς το αυξανόμενο κόστος ζωής επηρεάζει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και άρα τις καταναλωτικές αγορές.
Οι τράπεζες και ο τομέας της μεταποίησης θα καταλάβουν τη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα, στην κατάταξη των τομέων με τις υψηλότερες δαπάνες για τεχνολογία το 2023, εισφέροντας περίπου $210 δισ.
Πηγή: sepe.gr