Αντί κυρώσεις πάνε για δώρα στην Τουρκία

165

Μικρό είναι το καλάθι των προσδοκιών για Κύπρο και Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας σε ό,τι αφορά το θέμα Τουρκία ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων.

Η Σύνοδος Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 25 και 26 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί τελικά με τηλεδιάσκεψη και όχι με φυσική παρουσία, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. «Ο Πρόεδρος του ΕυρωπαΪκού Συμβουλίου αποφάσισε να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου μετά την αύξηση κρουσμάτων COVID19 στα κράτη μέλη. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις με όλους τους ηγέτες» ανέφερε ο Μισέλ Μπάρεντ Λέιντς, εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Το κεφάλαιο Τουρκία, αποτελεί ασφαλώς έναν πονοκέφαλο για τους Ευρωπαίους ηγέτες, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να θέλει, όπως διαφαίνεται, να διατηρήσει ισορροπίες καθώς οι σχέσεις με την Άγκυρα ενδιαφέρουν άμεσα πολλούς ισχυρούς εταίρους στην Ε.Ε.

Το γεγονός ότι η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης προκαλεί ερωτηματικά. Η επίσημη δήλωση από τις Βρυξέλλες, επικαλείται την πανδημία του COVID-19 ως λόγο της αναβολής. Σήμερα, ωστόσο, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τη φυσική παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των 27 μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τη μετάβαση του υπουργού στις Βρυξέλλες για συμμετοχή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΕ στο πλαίσιο της συνόδου, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν μεταξύ άλλων για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων και στη βάση της σχετικής έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την κατάσταση πραγμάτων και το μέλλον των Ευρω-τουρκικών σχέσεων.

Περαιτέρω, το Συμβούλιο αναμένεται να εξετάσει τις προοπτικές για εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας και την ενίσχυση της συνεργασίας σε αυτό το πλαίσιο.

Υπό το λήμμα τρεχουσών εξελίξεων, οι συμμετέχοντες υπουργοί θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο και θα ανταλλάξουν απόψεις, ανάμεσα σε άλλα, για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, την κατάσταση στη Γεωργία και τη Βενεζουέλα, όπως και για τις εξελίξεις στη Μιανμάρ και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Τέλος, οι υπουργοί Εξωτερικών θα μετάσχουν σε ανταλλαγή απόψεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με την Ύπατη Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κα Michelle Bachelet, κατά τη διάρκεια της όποιας θα ανασκοπήσουν τις εργασίες της πρόσφατης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα εξετάσουν τρόπους για περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας και του διαλόγου.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας, κ. Evarist Bartolo, με τον οποίο θα συνυπογράψουν Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών για συνεργασία σε θέματα που αφορούν τη συστέγαση Διπλωματικών Αποστολών σε τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, θα είναι καλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη, εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε για τη συνάντηση με τον δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

«Η Σύνοδος Κορυφής που θα γίνει σε μια πολύ σημαδιακή μέρα, την 25η Μαρτίου, από μόνη της είναι μια είδηση. Το ότι η Ευρώπη συζητάει για την Τουρκία τη 200ή επέτειο από την εθνική παλιγγενεσία είναι από μόνη της μια απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να εντάξει τις επιδιώξεις της σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο», επισήμανε.

Σε ερώτηση για το τι μπορούμε να περιμένουμε και όσον αφορά στις σχέσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία, απάντησε: «Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη Σύνοδο Κορυφής. Ακολουθούμε την εντολή του Συμβουλίου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου, που μας ζήτησε να απεικονίσουμε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και τη μελλοντική δυναμική τους. Βασική παράμετρος αυτής της έκθεσης είναι η νέα Συμφωνία για το μεταναστευτικό, για την Τουρκία, που τη χρειαζόμαστε και ως Ευρώπη και ως Ελλάδα -εγώ θα έλεγα και οι Τούρκοι οι ίδιοι- και για την οποία δουλεύουμε εντατικά. Υπάρχει ένας οργασμός εργασίας και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου θα είναι καλά και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη».

NAVTEX και αντί NAVTEX

Οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται με την έκδοση NAVTEX για την πραγματοποίηση στρατιωτικών ασκήσεων ανοικτά της Μόρφου. Η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με την έκδοση νέας αντί – NAVTEX, που αφορά δραστηριότητες της Τουρκίας στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου της Μόρφου, όπου θα πραγματοποιήσουν στρατιωτικές ασκήσεις με βολές, παραβιάζοντας την κυριαρχία των χωρικών υδάτων της Δημοκρατίας, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές.

Όσον αφορά τουρκική NAVTEX για ρωσικές ασκήσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον Απρίλιο ανοικτά της Κύπρου, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε σχετική NAVTEX.

  Φρίξος Δαλίτης