Αντίδραση Αναστασιάδη για τα «δώρα» του ΟΗΕ στην Τουρκία

175

Ατυχής και απαράδεκτη θα ήταν αναφορά περί αυτοδιοικούμενων περιοχών είπε χθες Δευτέρα το βράδυ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Ατυχής και απαράδεκτη»

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στην τελετή αποφοίτησης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Κύπρου, και κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τα Ηνωμένα Εθνη να επεξεργάζονται επικίνδυνες ιδέες περί αυτοδιοικούμενων περιοχών, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «έχουν επισημανθεί όλες οι ενδεχόμενες αναφορές ως αρνητικές.

»Τόσο προς την κα Λουτ όσο και προς τον ΓΓ έχουν διαβιβαστεί οι πληροφορίες που αιωρούνται και θέλω να πιστεύω ότι μια ανάλογη αναφορά και ατυχής θα ήταν και απαράδεκτη κατά κύριο λόγο.

»Είμαι βέβαιος ότι ο ΓΓ έλαβε υπόψη τα όσα του έχω αναφέρει».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο τούρκος πρόεδρος φαίνεται να προγραμματίζει φιέστα στα κατεχόμενα, ο κ. Αναστασιάδης είπε «δεν γνωρίζω τι λογαριάζει να κάνει. Αυτό που ξέρω είναι ότι η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια θα έχει συνέπειες».

«Αυτοδιοικούμενες περιοχές»

Οπως έγραψε προχθές το philenews.com σε άρθρο του με τίτλο «Εκχωρούν κυριαρχία στους Τ/κ – Δώρα για «καλόπιασμα» Aγκυρας», με στόχο να «ενθαρρυνθεί» η τουρκική πλευρά και να «διασκεδαστούν ανησυχίες» των Τουρκοκυπρίων, η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών προσανατολίζεται να περιλάβει στην έκθεση Καλών Υπηρεσιών για το Κυπριακό, που θα κατατεθεί εντός Ιουλίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφορά σε «αυτοδιοικούμενες περιοχές».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενόψει τούτου, η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, έχει βολιδοσκοπήσει σχετικά τη Λευκωσία για την πρόθεση του Διεθνούς Οργανισμού.

Η βολιδοσκόπηση έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης της κας Λουτ με τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του, την περασμένη Τρίτη, και η αντίδραση της Λευκωσίας ήταν έντονη.

Υποδείχθηκε προς την κα Λουτ ότι μια τέτοια διατύπωση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία σημείωσε πως τέτοιες αναφορές ενθαρρύνουν την κατοχική Τουρκία να μη συνεργαστεί για την επίτευξη συμφωνίας.

«Να χρυσώσουν το χάπι»

Η αντίδραση της Λευκωσίας έγκειται στο γεγονός ότι δίνεται εν πολλοίς στην τουρκική πλευρά ένα καθεστώς, το οποίο ενδεχομένως, σύμφωνα με τις δρομολογούμενες συζητήσεις, να εξασφάλιζε μετά την επίτευξη μιας λύσης.

Τα Ηνωμένα Εθνη σε μια προσπάθεια να «χρυσώσουν το χάπι» και να πείσουν την ελληνική πλευρά, σημειώνουν τα αυτονόητα. Αλλά όχι όμως όλα τα αυτονόητα.

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του philenews.com, η αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έκανε αναφορά πως θα τονίζεται παράλληλα με τις «αυτοδιοικούμενες περιοχές» πως δεν θα τίθεται θέμα αναγνώρισης δεύτερου κράτους στο νησί.

Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως αναφορές στη μορφή της λύσης φαίνεται πως βαθμηδόν θα ξεθωριάζουν στα κείμενα του ΟΗΕ.

Δεν αναμένονται εξελίξεις

Το τι θα γίνει τελικά θα φανεί όταν οριστικοποιηθεί το κείμενο της έκθεσης, στην οποία αναμένεται ότι θα περιγράφονται και τα όσα διαδραματίσθηκαν στη διάρκεια της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, στη Γενεύη, από τις 27-29 Απριλίου.

Τα Ηνωμένα Εθνη προφανώς θα κριθούν και από τον τρόπο που θα παρουσιάσουν τη στάση της τουρκικής πλευράς στη Γενεύη και την κατάθεση εγγράφου στο οποίο σε έξι σημεία περιέγραφε τη θέση για λύση δύο κρατών.

Είναι σαφές πως σε αυτήν τη φάση, δεν αναμένονται εξελίξεις κι όλα παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Πηγή: www.in.gr