Αντίο Αθήνα και Ρώμη… Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

300

Δεν απέχουμε πλέον πολύ από την κρατικοποίηση / ψηφιοποίηση της ιδιωτικής ζωής, που σημαίνει ότι η επιβολή μιας αυταρχικής εξουσίας γίνεται πανεύκολη υπόθεση.Αφήνουμε πίσω μας την Αθήνα και τη Ρώμη?

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Αν κρίνω από προσωπική περίπτωση αλλά και από αντίστοιχες περιπτώσεις κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων, η επιβολή ενός αυταρχικού καθεστώτος στην Ελλάδα και όχι μόνον, γίνεται οσονούπω μια σχετικά εύκολη και ταχύτατη υπόθεση, η οποία σίγουρα σε ένα – δυό χρόνια θα είναι θέμα ρουτίνας, με άλλοθι τη φορολογική δικαιοσύνη.

Στις σημερινές αποκαλούμενες φιλελεύθερες δημοκρατίες, ένας στρατηγός ή μια ομάδα συνταγματαρχών, δεν είναι ανάγκη να κατεβάσουν τεθωρακισμένα στους δρόμους για να καταργήσουν τη δημοκρατία. Μπορούν πάρα πολύ εύκολα να το κάνουν με κατάσχεση όλων των τραπεζικών λογαριασμών των πολιτών, πατώντας στην ουσία ένα κουμπί. Ήδη, στη σημερινή Ελλάδα αυτό συμβαίνει με ένα εκατομμύριο Έλληνες, οι τραπεζικοί λογαριασμοί των οποίων κατασχέθηκαν χωρίς καμμιάν απολύτως ειδοποίηση και όποια ποσά πηγαίνουν στους λογαριασμούς αυτούς κατάσχονται, αλλά είναι αμφίβολο αν και πότε αφαιρούνται από το χρέος τους προς το δημόσιο.

Αν κάποιοι αμφιβάλλουν για τα όσα υποστηρίζω μπορώ να αποδείξω του λόγου μου το ασφαλές με ακλόνητα στοιχεία.

Σήμερα, οι δυνατότητες που έχει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ)να μπλοκάρει τραπεζικούς λογαριασμούς και να κάνει κατασχέσεις, εμπλουτίζεται με νέο οπλοστάσιο, το οποίο είναι βούτυρο στη φρυγανιά οποιωνδήποτε νέων «σωτήρων» της χώρας. Αυτή τη φορά δε, το οπλοστάσιο έχει και διεθνές πρόσημο.

Κατά τις πληροφορίες μας έτσι,

«….Ηλεκτρονικό «μάτι» που θα παρακολουθεί τo «προφίλ» κάθε οφειλέτη της Εφορίας, θα «βλέπει» την περιουσιακή του κατάσταση και θα ανταλλάσσει στοιχεία και πληροφορίες με κράτη – μέλη της Ε.Ε. αλλά και με το Κτηματολόγιο και το ΓΕΜΗ θα αποκτήσει η ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Την ίδια ώρα, σχεδιάζεται ένα σύστημα που θα επιτρέπει την αυτόματη είσπραξη των χρεών ενώ ενεργοποιούνται νέοι μέθοδοι και τεχνολογία στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (δεσμεύσει, κατασχέσεις πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων οφειλετών).

Η ανάπτυξη και λειτουργία ενός Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος για την παρακολούθηση, διαχείριση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών ληξιπρόθεσμων οφειλών περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025.

Το έργο αφορά την παρακολούθηση ληξιπρόθεσμων οφειλών φυσικών και νομικών προσώπων προς τους δημόσιους φορείς με έμφαση στη φορολογία. Σκοπός του είναι η ελληνική φορολογική και τελωνειακή διοίκηση να αναπτύξει αυτοματοποιημένο μηχανισμό για τη διαχείριση των οφειλών, ώστε να είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη βέλτιστη συλλογή αυτών των επιδόσεων.

Το νέο πληροφοριακό σύστημα με την ονομασία «Εispraxis» θα σκιαγραφεί το προφίλ του κάθε οφειλέτη καθώς θα αντλει πληροφορίες για τα εισοδήματα και την περιουσιακή του εικόνα από όλα τα πληροφοριακά συστήματα της ΑΜΕ, το Taxis, το Taxisnet, το Icisnet, το Elenxis, καθώς και από τρίτους (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ). Για κάθε οφειλή θα δημιουργείται ηλεκτρονικός φάκελος ο οποίος θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο για τις ενέργειες και τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Παράλληλα θα «παρακολουθούνται» όλοι όσοι εμπλέκονται σε κάθε υπόθεση οφειλής, όπως οφειλέτες, συνυπόχρεοι, εγγυητές, νόμιμοι εκπρόσωποι (με αποτύπωση της περιόδου εκπροσώπησης), συσχετιζόμενες Επιχειρήσεις (Όμιλοι, Απορροφήσεις, Συγχωνεύσεις). Επίσης, θα «τρέξει» ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ενημέρωσης οφειλετών για την τήρηση των ρυθμίσεων τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότερες λειτουργία του έργου είναι οι εξής:

  • Άμεση παροχή κεντρικής πληροφορίας σε επίπεδο οφειλής (προφίλ οφειλέτη), συνδυάζοντας τις πληροφορίες από ηλεκτρονικές εφαρμογές και υποσυστήματα όπως εισόδημα, περιουσιολόγιο, καταστάσεις πελατών/προμηθευτών, Σύστημα αυτοματοποιημένης επεξεργασίας, Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών με κράτη – μέλη της E.E. και πληροφορίες από τρίτους (όπως Κτηματολόγιο ΑΕ, ΓΕΜΗ, ΣΑΤ κλπ.).
  • Αυτοματοποίηση διαδικασιών πίστωσης, συμψηφισμού και συστήματος ρυθμίσεων.
  • Άμεση αυτοματοποίηση διαδικασιών με στόχο ένα πλήρες και ενιαίο μοντέλο διαχείρισης οφειλών. Εισαγωγή νέων μεθόδων και τεχνολογιών στο πλαίσιο της αναγκαστικής είσπραξης.
  • Εφαρμογή διαχείρισης και παρακολούθησης ταυτότητας οφειλέτη και οφειλών.
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης συμψηφισμών.
  • Εφαρμογή αποστολής και διαχείρισης ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων, ειδοποιήσεων και επιδόσεων.
  • Εφαρμογή διαχείρισης, παρακολούθησης και αυτοματοποίησης λήψης μέτρων είσπραξης.
  • Εφαρμογή ενημέρωσης των φορολογούμενων για θέματα οφειλών. Ένα νέο αυτοματοποιημένο σύστημα θα ενημερώνει τους φορολογούμενους για τις βεβαιωμένες οφειλές τους, την τήρηση των ρυθμίσεων τους….».

Από αυτά που προηγούνται, δεν χωρά πλέον καμμιά αμφιβολία ότι στο όνομα της αύξησης των δημοσίων εσόδων, το κράτος γίνεται πλέον σημαντικό μέρος της ιδιωτικής ζωής του πολίτη, ο οποίος επιπλέον δεν θα έχει να κάμει με ανθρώπους αλλά με αλγόριθμους.

Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν έχω πιά καμμιάν απολύτως ένσταση για το «τέλος της ιστορίας» του Φρανσίς Φουκουγιάμα. Όντως, παγκοσμίως, είναι μπροστά μας. Οι ανοικτές κοινωνίες γίνονται πλέον ένας αλγόριθμος, μια πλατφόρμα. Η κρατικοποίηση της ιδιωτικής ζωής, είναι η αρχή μιάς άλλης ιστορίας, που τώρα αρχίζει να γράφεται…, Ως εκ τούτου παραμένει άγνωστη σχετικά η συνέχεια, που δεν γνωρίζω αν θα έχει κάποια σχέση με τις ρίζες της ελευθερίας και του δικαίου, που κληρονομήσαμε από Αθήνα και Ρώμη.