ΑΟΖ: Σκηνικό σε επανάληψη

147

Τα τουρκικά πλοία γυροφέρνουν τις πλατφόρμες εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε ενέργειες οι οποίες θα προκαλέσουν μεγαλύτερη ένταση. Χθες Πέμπτη, τον στόχο «Καλυψώ» όπου βρίσκεται το γεωτρύπανο Saipem 12000 γυρόφερναν τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, χωρίς όμως να εισέρχονται εντός της απαγορευμένης ζώνης των 500 μέτρων.

Οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι στην ευρύτερη περιοχή μεταξύ της νότιας πλευράς της Κύπρου και του γεωτρύπανου, πλέουν σε ελεύθερη πλεύση τουλάχιστον τρία τουρκικά πολεμικά πλοία, χωρίς κανένα επεισόδιο ή παρενόχληση μέχρι και χθες το απόγευμα. Ανάλογη συμπεριφορά υπήρξε και σε όλες τις προηγούμενες γεωτρήσεις.

Η Τουρκία προχώρησε χθες μέσω δημοσιευμάτων σε ανακοίνωση ότι θα στείλει στην περιοχή το σεισμογραφικό Μπαρπαρός χωρίς να δίνει οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες. Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι το σεισμογραφικό, μετά την έξοδό του από το λιμάνι της Σινίφκης, την ίδια ώρα που έβγαιναν το απόγευμα της Τρίτης τα πλοία υποστήριξης του Saipem 12000 από το λιμάνι Λεμεσού για πρώτη συνάντησή τους στον στόχο «Καλυψώ» με το γεωτρύπανο, επέστρεψε στο λιμάνι.

Για λόγους που δεν είναι γνωστοί, ενώ έπλεε στα τουρκικά παράλια μείωσε ταχύτητα και επέστρεψε. Αναμένεται τα επόμενα 24ωρα να εμφανιστεί στην περιοχή. Πάντως, δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε παράνομη Navtex από την Τουρκία σε σχέση με δραστηριότητα του σεισμογραφικού, ενώ δεύτερο σύγχρονο σεισμογραφικό που απέκτησε η Τουρκία, βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα.

Επίσης, το πολύκροτο γεωτρύπανο Deepsea Metro ii που αγόρασε η Τουρκία, προφανώς και δεν θα έρθει για την ώρα στην περιοχή, αφού πλέει ήδη μέσω ελληνικών νησιών προς τα στενά για να φτάσει στην Κωνσταντινούπολη.

Σε πολιτικό επίπεδο η Λευκωσία αποφεύγει να μπει στο παιχνίδι της αντιπαράθεσης που επιθυμεί η Τουρκία. Ακολουθώντας την πάγια τακτική που εφάρμοσε όλο το προηγούμενο διάστημα, η κυβέρνηση δεν μπαίνει στο παιχνίδι που επιδιώκει η Τουρκία που στόχο έχει, α) Να εκφοβίσει την Κύπρο και να σταματήσει τις όποιες έρευνες για φυσικό αέριο, και β) να οδηγήσει μέσω της έντασης τις εμπλεκόμενες εταιρείες σε αναστολή των προγραμμάτων γεωτρήσεων που έχουν ετοιμάσει.

Πηγή : ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΥΠΡΟΥ