Ο Ερσίν Τατάρ με κάθε ευκαιρία και από κάθε βήμα επαναλαμβάνει συνεχώς τον αμανέ της «κυριαρχικής ισότητας και ίσο διεθνές καθεστώς» που ζητά να έχει μαζί τους Ελληνοκύπριους προκειμένου να δεχθεί να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Στους ξένους συνομιλητές του υποστηρίζει μετά επιτάσεως ότι στα κατεχόμενα υπάρχει ένα «χωριστό κράτος». Βεβαίως στην πραγματικότητα αυτό που εμφανίζει ο Ερσίν Τατάρ ως «κράτος» δεν υφίσταται όχι μόνο γιατί η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την ύπαρξή του, αλλά και ο ρόλος που παίζει η Τουρκία αποδεικνύει την ανυπαρξία ενός κράτους.
Η παρούσα κρίση πηγάζει και πάλι από τον ρόλο που παίζει η Τουρκία στα κατεχόμενα, παρά την προσπάθεια που καταβάλλουν ηγετικά πρόσωπα στα κατεχόμενα να παρουσιάσουν μια διαφορετική από την πραγματική εικόνα. Η κρίση και οι αντιπαραθέσεις πηγάζουν από τη δυσχερή κατάσταση που έχει η Τουρκία καταδικάσει τους Τουρκοκύπριους, κι αυτό παρά την προσπάθεια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να αποκρύψει την πραγματικότητα.
Παρά το γεγονός ότι ο Φαΐζ Σουτζούογλου έζησε ήδη τον παρεμβατικό ρόλο της Άγκυρας με τελευταίο παράδειγμα την τοποθέτηση του Ταχσίν Ερτουγρούλογλου ως «υπουργού εξωτερικών», ενώ δεν ήταν στο αρχικό «κυβερνητικό σχήμα», εντούτοις εκνευρίστηκε για το ότι επιρρίπτονται ευθύνες στην Τουρκία για την τελευταία κρίση στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την Γκιουνές (πηγές ΓΤΠ) καθ’ οδόν προς τη συνάντηση με τον Τατάρ, ο Σουτζούογλου χρησιμοποίησε τη λέξη «ντροπή» αναφερόμενος σε κάποιους που ισχυρίζονται συνεχώς ότι η Άγκυρα αναμειγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις της «ΤΔΒΚ». «Κανείς να μην αναμειγνύει την Άγκυρα σε αυτές τις υποθέσεις, ντροπή κρίμα, δεν γίνεται κάτι τέτοιο», υποστήριξε. Ανέφερε ότι αυτές είναι εσωτερικές υποθέσεις της «ΤΔΒΚ» και ουδέποτε αναμειγνύεται η Τουρκία, όμως κάποιοι προσπαθούν να αναμείξουν την Άγκυρα με το ζόρι.
Μιλώντας μετά από συνεδρία της κεντρικής εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Σουτζούογλου είπε ότι προέβησαν σε μία αξιολόγηση μετά την αποδοχή της παραίτησης της «κυβέρνησης» του UBP με το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) και το Κόμμα της Αναγέννησης (YDP) των εποίκων. Ο Σουτζούγλου είπε ότι κάποια κόμματα θεωρούν ορθό τον σχηματισμό μιας «κυβέρνησης» ευρείας βάσης λόγω των οικονομικών προβλημάτων που περνούν και σημείωσε ότι «αυτά αξίζει να συζητηθούν φυσικά, όμως (…) πρέπει να σχηματιστεί η κυβέρνηση πολύ γρήγορα, χωρίς καθυστερήσεις».
«Η χώρα δεν αντέχει το χάσιμο χρόνου», ανέφερε προσθέτοντας ότι συναντήθηκε και με τους εταίρους του στην «κυβέρνηση» προέδρους των DP και YDP, Φικρί Ατάογλου και Ερχάν Αρικλί. Είπε ότι θα συναντηθούν και με τα άλλα κόμματα και αν υπάρχει αποφασιστικότητα να αναλάβουν όλοι μαζί ευθύνες, τότε θα αξιολογηθεί. Ερωτηθείς αν θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο του κόμματος ο «υπουργός» οικονομικών Ατά Ατούν, ο Σουτζούογλου απάντησε ότι τώρα υπάρχει «κυβερνητική» κρίση και ότι αυτά τα θέματα θα τους απασχολήσουν τις επόμενες μέρες.
Σημειώνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και των αλκοολούχων ποτών ενοχλούν και τους «κυβερνητικούς» τους εταίρους τουλάχιστον τόσο όσο ενοχλούν το κόμμα του, ο Σουτζούογλου είπε ότι έλαβαν τις αποφάσεις τους από κοινού και πήγαν στον Τατάρ. Όταν του επισημάνθηκε ότι δεν σημειώθηκε κάποια εξέλιξη μέχρι σήμερα στο θέμα των τιμών του ηλεκτρισμού και των αλκοολούχων ποτών και ρωτήθηκε κατά πόσον θα υπάρξει εξέλιξη τις προσεχείς μέρες, ο Σουτζούογλου απάντησε: «Αν χθες ο πρόεδρος της δημοκρατίας μπορούσε να κάνει βήμα στο θέμα του πρώτου φακέλου που του δώσαμε και μπορούσε να τον παύσει (τον υπουργό οικονομικών), σήμερα θα μπορούσαμε να διορίσουμε έναν άλλο φίλο και να λύναμε τα προβλήματα».
Ωστόσο, εισερχόμενος στη συνεδρία του κόμματός του μετά τη συνάντηση με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, ο Σουτζούογλου είπε ότι δεν είναι πικραμένος με τον Τατάρ, αφού «στην πολιτική δεν υπάρχουν πικρίες, υπάρχουν διαφωνίες».
Στο μεταξύ, ο λεγόμενος «υπουργός οικονομικών» Σουνάτ Ατούν (πηγή Κίπρις/ΓΤΠ) δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα να αντιταχθεί στις αποφάσεις του κόμματος και της «κυβέρνησης» και να απειθαρχήσει». Σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε σε σχέση με τις εξελίξεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομά του, ο Ατούν είπε ότι στη γνωστή του ομιλία στη «βουλή» άσκησε το δικαίωμά του να απαντήσει και είπε την αλήθεια. Επεσήμανε ότι τελικά τον επιβεβαίωσαν και δύο αξιωματούχοι της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού («ΚΙΒ-ΤΕΚ») και ότι δεν τίθεται θέμα να προσβάλει τον λεγόμενο πρωθυπουργό.
«Αντίθετα, στη γνωστή μου ομιλία τόνισα ότι ο κ. πρωθυπουργός έχει συνολικό δικαίωμα πάνω στους υπουργούς και ότι είναι φυσιολογικό να υπογράψει το κείμενο το οποίο δεν υπέγραψα εγώ», ανέφερε και πρόσθεσε: «Επαναλαμβάνω: Το σημαντικό για εμένα είναι να λέω το σωστό, να κάνω το σωστό. Αν υπάρχει πολιτικό τίμημα, θα το πληρώσω και αυτό για τον λαό μας, για το κόμμα μας. Ο λαός μας και τα μέλη του κόμματός μας θα καταλάβουν καλύτερα πολύ σύντομα τι έκανα και γιατί και θα πουν πως είχα δίκαιο. Είμαι βέβαιος γι’ αυτό».
Για μασκαραλίκι μιλά ο Ερχιουρμάν
Ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Ερχιουρμάν δήλωσε ότι λάθη διέπραξαν οι Ερσίν Τατάρ, Φαΐζ Σουτζούογλου και Σουνάτ Ατούν κατά τη διαδικασία που οδήγησε στην παραίτηση της «κυβέρνησης» UBP-DP-YDP. Σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ερχιουρμάν ανέφερε τα εξής:
«Ο κ. Ατούν έκανε λάθος. Αφού ο πρωθυπουργός έθεσε επί τάπητος τόσο ξεκάθαρα ότι δεν θέλει να δουλέψει μαζί του, αυτό που του αναλογούσε ήταν να παραιτηθεί. Ο κ. Τατάρ έκανε λάθος. Όταν του εστάλη η επιστολή σε σχέση με την παύση του κ. Ατούν, δεν είχε αρμοδιότητα και πολυτέλεια να την απορρίψει, να την αναγκάσει να περιμένει. Ο κ. Σουτζούογλου έκανε λάθος. Αν δεν μπορεί να παύσει έναν υπουργό, δεν υποβάλλει ”υπό όρους παραίτηση” και άλλα παρόμοια. Είτε περιμένει την παύση του υπουργού είτε αν δεν μπορεί να την περιμένει, θα υπέβαλλε απευθείας την παραίτηση της κυβέρνησης. Τρία λάθη έκαναν αυτό τον λαό να βιώσει ένα μασκαραλίκι εν μέσω μιας τόσο μεγάλης κρίσης. Ό,τι απόφαση και αν πάρετε από εδώ και μπρος, δεν μπορείτε να πείσετε κανέναν ότι συμπεριφέρεστε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
«Κυβέρνηση ευρείας συναίνεσης» προτείνει ο Οζερσάι
Ο αρχηγός του Κόμματος του Λαού, Κουντρέτ Οζερσάι (πηγή Γενί Ντουζέν/ΓΤΠ) εξέφρασε θλίψη για την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκε η «χώρα» και υποστήριξε ότι η αστάθεια μέσα το Κόμμα Εθνικής Ενότητας είναι η κύρια πηγή της αστάθειας στη «χώρα» εν μέσω της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνουν οι «πολίτες».
Σε γραπτή του δήλωση, ο Οζερσάι εξέφρασε την άποψη ότι ο μόνος δρόμος για να επιλυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να γίνουν αποφασιστικά και θαρραλέα βήματα είναι η σύσταση μιας «κυβέρνησης» κοινωνικής συναίνεσης στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα εντός «βουλής» κόμματα. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι πρέπει να εφαρμοστούν κάποιες πολιτικές που «σφίγγουν το ζωνάρι» χωρίς λαϊκισμούς.
Ο Οζερσάι χαρακτήρισε τα τεκταινόμενα ως ένα σενάριο που γράφτηκε και παίχτηκε με αδέξιο τρόπο και υποστήριξε ότι η «κυβέρνηση» και ο Τατάρ οδήγησαν σε απώλεια του κύρους των «θεσμών του κράτους». Ανέφερε και τα εξής: «Αν εδώ υπάρχει ένα κράτος, ο υπουργός τον οποίο διορίζει ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αφήνει ξεκρέμαστες τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να προβαίνει σε δηλώσεις αντίθετες από εκείνες του πρωθυπουργού και να τον μειώνει. Ήταν απαραίτητη προϋπόθεση η αλλαγή υπουργού, όμως φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να επιδειχθεί μια σοβαρή βούληση σε αυτό το σημείο. …Οδηγηθήκαμε στο σημείο να λέμε ότι θα κυβερνούμαστε καλύτερα αν δεν υπάρχει κυβέρνηση. (…)».
Πηγή : philenews.com