Άρωμα ακυβερνησίας… Του Κώστα Στούπα

341

Του Κώστα Στούπα

Καθώς το ενδιαφέρον των περισσότερων στις τελευταίες δημοσκοπήσεις ήταν στραμμένο στην ορατή πλέον πιθανότητα της απώλειας της δεύτερης θέσης από τον ΣΥΡΙΖΑ, ελάχιστοι εστίασαν στην όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές και μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση…

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis στην εκτίμηση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,2% και το ΚΙΝΑΛ 18,5%.

Σε άλλη μια δημοσκόπηση της Pulse για τον Σκάι στην εκτίμηση  ψήφου η Ν.Δ. συγκέντρωνε 31% από 33% ένα μήνα νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ 22% από 23% και το ΚΙΝΑΛ 14 από 9,5% τον περασμένο Νοέμβριο.
Ενδιαφέρον έχει πως στην ίδια έρευνα στην ερώτηση ποιος είναι ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκέντρωσε 38% από 40% στην προηγούμενη έρευνα. Τη δεύτερη θέση κατέλαβε πάλι ο Κανένας με 34% από 32% και ο Αλέξης Τσίπρας ήρθε στην τρίτη θέση με 23 από 24%.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιος εκφράζει καλύτερα το Κέντρο όπου ο Κ. Μητσοτάκης απέσπασε 26%, ο “Κανένας” 23%,  ο Ν. Ανδρουλάκης 22% και ο Α. Τσίπρας 22%.
Παρόμοιοι είναι οι προβληματισμοί που συνάγονται και από τις υπόλοιπες έρευνες της κοινής γνώμης αυτή την περίοδο.

Με βάση τον νέο εκλογικό νόμο ο οποίος θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί περίπου 38% για να αποκτήσει 151 έδρες και οριακά χαμηλότερα αν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής ξεπεράσουν το 10%.

Το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την εξέλιξη των τάσεων είναι πως στις επόμενες εκλογές δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αναφερόμαστε στις δεύτερες εκλογές και όχι τις πρώτες με απλή αναλογική.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα είναι πως το ΚΙΝΑΛ αποσπά ψηφοφόρους τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη Νέα Δημοκρατία, κάτι που φαίνεται να αιφνιδιάζει την κυβέρνηση.

Ένα τρίτο  συμπέρασμα είναι πως η Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα με ασφαλή διαφορά από το δεύτερο έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να πετύχει καλύτερη συσπείρωση στο τέλος της προεκλογικής περιόδου. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, στον βαθμό που το ΚΙΝΑΛ συνεχίσει να διατηρεί τη δυναμική επαναπατρισμού των ψήφων του ΠΑΣΟΚ, θα δυσκολευτεί να πετύχει συσπείρωση όσων τον ψήφισαν το 2019.

Εξ όλων αυτών, αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία για τη χώρα είναι πως στις επόμενες εκλογές δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και ενδεχομένως και κυβέρνηση…

Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως δεν περνά απαρατήρητο και από τις Βρυξέλες όπου διάφοροι κύκλοι έχουν αρχίσει να διαρρέουν σενάρια πρόωρων εκλογών και ανάγκης (και μεθόδευσης) κυβέρνησης τεχνοκρατών όπως συμβαίνει στην Ιταλία.

Ο πανευρωπαϊκός διαδικτυακός τόπος Euroactiv που έχει έδρα τις Βρυξέλες στην ελληνική έκδοση είχε ένα ρεπορτάζ με τίτλο “Κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα…”.

Κατά τις πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα: “Σύμφωνα με πηγές της Κομισιόν, μετά από την εμπειρία των διαπραγματεύσεων για τα πρώτα ορόσημα μεταρρυθμίσεων για την πρώτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, υπάρχουν ισχυρές συζητήσεις και σκέψεις για την προώθηση του μοντέλου Ιταλίας τύπου Ντράγκι, και για την Ελλάδα.

Με βάση το σκεπτικό των κύκλων αυτών, το υφιστάμενο προσωπικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος “δεν είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις βαθιές τομές που απαιτείται προκειμένου η χώρα να αλλάξει σελίδα”.

Η EURACTIV πληροφορήθηκε ότι το βασικό επιχείρημα των Βρυξελλών είναι ο τεράστιος όγκος χρημάτων που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία μέχρι το 2026, και φοβούνται ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση είναι “έρμαιο ισχυρών πιέσεων και δεσμεύσεων σε μια περίκλειστη ομάδα Ελλήνων επιχειρηματιών”….

…”Υπάρχουν έτοιμα σενάρια απάντησης σε μια πιθανή πολιτική κρίση που θα προκληθεί εάν μπλοκαριστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης”, τόνισε πηγή κοντά στο θέμα.
Το σενάριο αυτό ενισχύεται έντονα από το σύστημα των επόμενων εκλογών, με πολύ έντονο το σενάριο μη κυβερνησιμότητας στο “πιο κρίσιμο σημείο των μεταρρυθμίσεων του Ταμείου Ανάκαμψης”….
…Η ίδια πηγή ανέφερε ότι τα μηνύματα που λαμβάνουν από την Αθήνα είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Σεπτέμβριο”.

Βλέπε: Κύκλοι της Κομισιόν πιέζουν για τεχνοκρατική κυβέρνηση στην Αθήνα..

Υπάρχει βέβαια διάψευση από πλευράς Κομισιόν, ωστόσο τα σενάρια αυτά μάλλον είναι αποτέλεσμα των δημοσκοπήσεων με βάση τις όποιες όπως είπαμε δύσκολα θα προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές ακόμη και μετά τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και έτσι όλοι ψάχνονται.