Το European Business Review (EBR) υπήρξε ο πρώτος ελληνικός ιστότοπος που ανάρτησε τηνείδηση του Euractiv με την υπογραφή του Σαράντη Μιχαλόπουλου στην οποία τονιζόταν ότι «κύκλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήσαν ευνοϊκοί για το σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα». Την είδηση αυτή ο Γάλλος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την διέψευσε με απαράδεκτους ισχυρισμούς ότι είναι «γελοία και αβάσιμη».
Κατά πρώτον, ο κύριος Μαμέρ σε αυτούς που τον άκουγαν ή που τον διάβασαν δεν εξηγεί για ποιόν λόγο ή για ποιούς λόγους η είδηση έχει τις ιδιότητες που ανέφερε. Δεύτερον, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αντί να υβρίζει (διότι ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται) θα μπορούσε πολύ απλά να αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως εκ του θεσμικού της ρόλου δεν έχει καμία αρμοδιότητα να προτείνει στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι είδους κυβερνήσεις θα έχουν. Οι κυβερνήσεις από όσα γνωρίζουμε εδώ στο EBR εκλέγονται από τους λαούς των χωρών της Ε.Ε. και άρα δεν διορίζονται. Ακόμα περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι παντελώς αναρμόδια να προσδιορίζει και ποια θα είναι η ιδιότητα μιας κυβέρνησης (τεχνοκρατική, λαϊκή κ.ο.κ.). Άρα, αποτελεί σοβαρό ατόπημα (λίαν επιεικώς) η δήλωση του εκπροσώπου της Επιτροπής, η οποία κατά την εκτίμησή μας είναι προϊόν υψηλού εκνευρισμού και ανεπίτρεπτης απώλειας ψυχραιμίας.
Δεν πρέπει επίσης να διαφεύγει της προσοχής του κυρίου Μαμέρ και το γεγονός ότι χαρακτηρίζοντας γελοία και αβάσιμη μια είδηση θεωρεί ως τέτοια και τα μαζικά Μέσα Επικοινωνίας την οποία τα αναφέρουν. Εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι εκφράσεις του εκπροσώπου του κορυφαίου θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. είναι πολύ πιο βαριές από όσο θα μπορούσε κανείς να εκτιμήσει.
Υπό αυτήν την έννοια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει το θέμα των εκφράσεων αυτών να το εξετάσει πολύ σοβαρά, διότι κατά την ταπεινή μας γνώμη ο εκπρόσωπός της την εκθέτει ανεπανόρθωτα.
Τούτων λεχθέντων, το EBR αναγνωρίζει ότι ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου θα έπρεπε να αναφερθεί στο πλαίσιο του ρεπορτάζ του στον θεσμικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να εξηγήσει ότι οι κορυφαίες πολιτικές αποφάσεις – όπως για παράδειγμα οι σχηματισμοί κυβερνήσεων τεχνοκρατών λαμβάνονται από το Συμβούλιο Αρχηγών Κρατών και όχι από τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εξάλλου, ο ρόλος των τελευταίων είναι να φροντίζουν για την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου και όχι να ασχολούνται με τους σχηματισμούς κυβερνήσεων.
Το European Business Review.
*To EBR είναι σαφέστατα ταγμένο υπέρ της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σε βάση δημοκρατική, διαφανή, ισότιμη και παραγωγική για όλους τους λαούς που συμμετέχουν σε αυτήν την μοναδική προσπάθεια ολοκλήρωσης στη Γηραιά ήπειρό μας.
Πηγή: europeanbusiness.gr