Bloomberg: Γιατί η Τουρκία δεν θέλει τον Μπάιντεν Πρόεδρο

199

Η πρόσφατη οργή στην Τουρκία για σχόλια που είχε κάνει τον περασμένο Δεκέμβριο ο Τζο Μπάιντεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πολιτικός θεατρινισμός, σχολιάζει το Bloomberg.

Κι αυτό αφού το βίντεο, στο οποίο ο Δημοκρατικός προεδρικός υποψήφιος τάσσεται υπέρ μιας νέας προσέγγισης των ΗΠΑ έναντι στον «αυταρχικό» πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι οκτώ μηνών, αλλά μόλις το Σαββατοκύριακο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στην Άγκυρα. Πώς είναι δυνατόν να ξέφυγε από την προσοχή των Τούρκων πολιτικών και ΜΜΕ τόσον καιρό; «Ένας κυνικός σχολιαστής θα συνέδεε την συγκυρία των αντιδράσεων με τις δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ που δείχνουν τον Μπάιντεν να έχει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Ντόναλντ Τραμπ (…) κι η τουρκική επίδειξη περιφρόνησης αποσκοπούσε στο να προσελκύσει την προσοχή», σχολιάζει το άρθρο γνώμης του πρακτορείου.

Γιατί ανησυχεί την Άγκυρα η προοπτική νίκης του Μπάιντεν στις εκλογές

Η Τουρκία έχει λόγους να ανησυχεί για τις προοπτικές επικράτησης του Δημοκρατικού προεδρικού υποψηφίου Μπάιντεν στις 3 Νοεμβρίου, αφού θα τερματιστεί έτσι η στενή σχέση που καλλιέργησε ο Ερντογάν με τον Τραμπ και θα πρέπει η Άγκυρα να συναλλάσσεται με κάποιον που έχει αντίθετες απόψεις από εκείνη. Άλλοι ηγέτες σε παρόμοιες καταστάσεις θα υποβάθμιζαν τις διαφορές απόψεων και θα εστίαζαν στα σημεία όπου συμφωνούν με τον προηγούμενο στις δημοσκοπήσεις Αμερικανό προεδρικό υποψήφιο, αλλά αυτό δεν είναι το στυλ του Ερντογάν, ο οποίος έναν μήνα πριν το Ρεπουμπλικανικό συνέδριο του 2016 που έδωσε το χρίσμα στον Τραμπ, ζήτησε να αλλάξει όνομα ο «Πύργος Τραμπ» στην Κωνσταντινούπολη, επικαλούμενος την «ισλαμοφοβία» του Ρεπουμπλικανού προεδρικού υποψηφίου.
Τραμπ και Ερντογάν ξεπέρασαν την αμοιβαία δυσπιστία τους επειδή δεν ενοχλούν την Άγκυρα οι θέσεις του νυν προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα ύψιστης σημασίας για τον Τούρκο ομόλογό του, από το ΝΑΤΟ μέχρι τη Συρία και τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο Μπάιντεν από την άλλη έχει απόψεις για την Τουρκία και τη συμπεριφορά της στην ευρύτερη περιοχή που θα είναι δύσκολο να τις αλλάξει. Το 2014 – και με τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις να περνούν κρίσιμη φάση – ο τότε αντιπρόεδρος των ΗΠΑ είχε αναγκαστεί να ζητήσει συγνώμη για σχόλιά του ότι ο Ερντογάν αναγνώρισε το λάθος της κυβέρνησής του να επιτρέψει σε τζιχαντιστές να περάσουν μέσω Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ.

Οι απόψεις του Μπάιντεν για τους Κούρδους
Αλλά εκείνο που ανησυχεί ιδιαίτερα την Τουρκία σε περίπτωση που ο Μπάιντεν εκλεγεί πρόεδρος, είναι η συμπάθειά του για τους Κούρδους στο Ιράκ και τη Συρία. Το 2006 είχε προτείνει τον διαμελισμό του Ιράκ με βάση τις φυλετικές και εθνοτικές διαχωριστικές γραμμές, πράγμα που θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορα της Τουρκίας, που αντιμετωπίζει εχθρικά τους Κούρδους στα εδάφη της.

Αναφορικά με τη Συρία, συνεχίζει το άρθρο του Bloomberg, ο Μπάιντεν έχει καταγγείλει τον Τραμπ ότι πρόδωσε τις κουρδικές πολιτοφυλακές που βοήθησαν τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS – τις ίδιες πολιτοφυλακές που ο Ερντογάν θεωρεί «τρομοκράτες» που συνεργάζονται με τους αυτονομιστές του PKK στην Τουρκία και θέλει να τις εξολοθρεύσει. Ο Τραμπ δεν έδειξε πρόθυμος να εμποδίσει στα σχέδιά του τον Ερντογάν, όταν o τελευταίος έστειλε δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία. Ο Μπάιντεν, όμως, στα σχόλιά του στους δημοσιογράφους των New York Times, υποστήριξε ότι θα όρθωνε ανάστημα στον Τούρκο πρόεδρο αναφορικά με το θέμα αυτό: «Το τελευταίο που θα έκανα θα ήταν να υποχωρήσω στις πιέσεις του αναφορικά με τους Κούρδους. Το τελευταίο»…

Αλλά πέρα απ’ αυτό, ο Μπάιντεν έκανε κι άλλα σχόλια που εξοργίζουν την τουρκική ηγεσία, ασκώντας κριτική στις επιθετικές κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, ενώ εξέφρασε κι ανησυχία για τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα που βρίσκονται σε νατοϊκές βάσεις στην Τουρκία. Στην Άγκυρα είναι πλέον σαφές ότι με τον Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο η προνομιακή σχέση που είχε μέχρι τώρα ο Ερντογάν με τον Αμερικανό πρόεδρο δεν θα έχει συνέχεια. Μάλλον το αντίθετο…

Πηγή: iefimerida.gr