Brexit: Tο «φρικτό 90λεπτο του τίποτα»

141

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και πάλι η Τερέζα Μέι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, όπου ζήτησε με παράταση του άρθρου 50, χωρίς ωστόσο να παίρνει διαβεβαιώσεις ούτε για το χρονικό διάστημα, αλλά ούτε και για την επόμενη μέρα…

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και πάλι η Τερέζα Μέι μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής, όπου ζήτησε με παράταση του άρθρου 50, χωρίς ωστόσο να παίρνει διαβεβαιώσεις ούτε για το χρονικό διάστημα, αλλά ούτε και για την επόμενη μέρα.

Μάλιστα, με δηλώσεις του ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επανέφερε εκ νέου το ενδεχόμενο της ακύρωσης του Brexit, σημειώνοντας παράλληλα πως «όλα είναι πιθανά, ακόμα και η ανάκληση του άρθρου 50».

Με ακύρωση του Brexit μάλιστα φαίνεται πως συμφωνούν και περισσότεροι από 3 εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι υπέγραψαν ηλεκτρονικά ζητώντας την ανάκληση του άρθρου 50 και την παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παγίδα των «27»

Κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής, οι «27» έβγαλαν από το μανίκι τον άσο των… ευρωεκλογών στήνοντας κατά κάποιον τρόπο «παγίδα» στην Τερέζα Μέι, η οποία μετά το αυστηρό τελεσίγραφο είναι αναγκασμένη να τα παίξει όλα για όλα, αφού δεν κατάφερε να τους πείσει ότι είναι ικανή να αποφύγει ένα άτακτο Brexit.

Η Bρετανίδα πρωθυπουργός καλείται πλέον να υπηρετήσει ένα χρονοδιάγραμμα το οποίο τις έθεσαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι η 12η Απριλίου και δεύτερη, εφόσον κερδίσει την ψηφοφορία στη βρετανική βουλή, η 22α Μαΐου.

Ο Ντόναλντ Τουσκ είπε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επαρκή χρόνο πλέον για να αλλάξει στρατηγική ή ακόμα και να ακυρώσει το Brexit, «κάτι που είναι δικαίωμα της κυβέρνησης».

«Αυτό σημαίνει πως μέχρι την 12η Απριλίου όλα είναι πιθανά: μια συμφωνία, μια μακρά παράταση εάν το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίσει να ξανασκεφθεί τη στρατηγική του ή να την ανατρέψει ή ακόμα και να ανακαλέσει την ενεργοποίηση του Άρθρου 50» είπε σε δημοσιογράφους μετά το τέλος της συνόδου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η τύχη του Brexit είναι στα χέρια των Βρετανών φίλων μας. Εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένοι για το χειρότερο αλλά ελπίζουμε για το καλύτερο. Γιατί όπως γνωρίζεται η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» είπε χαρακτηριστικά.

Πρωτοβουλία για ακύρωση του Brexit

Την ίδια στιγμή, πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πρωτοβουλία για ακύρωση του Brexit και η παραμονή της χώρας στην ΕΕ συγκέντρωσε 3.000.000 υπογραφές σε δύο μέρες.

Η πρωτοβουλία που φιλοξενείται στον ιστότοπο του εθνικού κοινοβουλίου αναφέρει πως «η κυβέρνηση επανειλημμένως υποστηρίζει πως η έξοδος από την ΕΕ είναι η επιθυμία του λαού. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό τον ισχυρισμό δείχνοντας την δυνατή μας επιθυμία για να παραμείνουμε στην ΕΕ. Δεν θα γίνει δημοψήφισμα οπότε ψήφισε τώρα».

Η Επιτροπή ψηφισμάτων του βρετανικού κοινοβουλίου που επιβλέπει τα αιτήματα που αναρτώνται στην ιστοσελίδα ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός με τον οποίο συγκεντρώνονται οι υπογραφές είναι ο ταχύτερος στην ιστορία και γι’ αυτό τον λόγο προχώρησε σε αλλαγές, έτσι ώστε να διασφαλίσει την ομαλή συμμετοχή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, καταγράφονται πάνω από 2.000 υπογραφές το λεπτό.

Από την Τετάρτη το βράδυ, όταν η Μέι κατάφερε με το διάγγελμά της ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδίωκε, κινητοποιώντας τους οπαδούς της παραμονής στην Ε.Ε, η ιστοσελίδα του βρετανικού κοινοβουλίου που φιλοξενεί τα αιτήματα των πολιτών έχει «πέσει» αρκετές φορές.

Αυτό που έχει ήδη καταφέρει το ψήφισμα είναι να βάλει στο επίκεντρο της επικαιρότητας ένα θέμα ταμπού για τους Βρετανούς: την ακύρωση του δημοψηφίσματος του 2016. Είναι τέτοια η έκταση που έχει λάβει το ζήτημα που οι οπαδοί του Brexit υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος αριθμός υπογραφών οφείλεται σε ρομπότ, ενώ οι οπαδοί του Bremain πιστεύουν ότι η ίδια η κυβέρνηση «ρίχνει» την ιστοσελίδα για να μην γιγαντωθεί το κίνημα.

Το ψήφισμα αναφέρει τα εξής: «Η κυβέρνηση επανειλημμένα ισχυρίζεται ότι η έξοδος από την Ε.Ε. είναι η επιθυμία του λαού. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτόν τον ισχυρισμό αποδεικνύοντας τώρα τη στήριξη των πολιτών στην παραμονή στην Ε.Ε.». Σημειώνεται ότι για να συζητηθεί ένα αίτημα στο βρετανικό κοινοβούλιο πρέπει να ξεπεράσει τις 100.000 υπογραφές, ενώ χρειάζονται μόλις 10.000 υπογραφές για να υπάρξει επίσημη αντίδραση από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη, οι περιοχές με το μεγαλύτερο πλήθος υπογραφών είναι το Λονδίνο, το Εδιμβούργο, το Μπρίστολ, η Οξφόρδη, το Κέμπριτζ, το Μάντσεστερ και το Μπράιτον.

Την ίδια στιγμή, οι Βρετανοί ετοιμάζουν συλλαλητήριο κατά του Brexit αύριο Σάββατο (23/3) στο Λονδίνο και αναμένεται πάνω από 1 εκατομμύριο πολίτες να κατακλύσουν τους δρόμους της βρετανικής πρωτεύουσας, ζητώντας να τεθεί ξανά στην κρίση του κόσμου η έξοδος ή η παραμονή της Μ. Βρετανίας στην Ε.Ε. Δημοσκόπηση του Independent δείχνει ότι η πλειοψηφία των Βρετανών τάσσεται υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος.

«Ήταν 90 λεπτά του τίποτα»

Ιδιαίτερα σκληρή είναι η η στάση των Ευρωπαίων απέναντι στην βρετανίδα πρωθυπουργό.

«Η Τερέζα Μέι χρειάζεται συνήθως λιγότερο από ώρα για να εξηγήσει στους 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σχέδια της για το Brexit, στις συνόδους κορυφής. Τελικά, με μόλις οχτώ ημέρες μέχρι την αρχική προθεσμία, η βρετανίδα πρωθυπουργός χρειάστηκε ολόκληρα 90 λεπτά. Για τους ευρωπαίους, ήταν ένας χρόνος που δε δαπανήθηκε καλά» αναφέρει σε άρθρο του ο Guardian.

Όπως αναφέρει το άρθρο, ευρωπαϊκές πήγες, έκαναν λόγο για «90 λεπτά του τίποτε».

«Δεν αποσαφήνισε ούτε αν οργανώνει ψηφοφορία. Ερωτήθηκε τρεις φορές τι θα κάνει αν χάσει την ψηφοφορία και δεν μπορούσε να πει. Ηταν φοβερό. Φρικτό. Ηταν όλο υπεκφυγές ακόμη και με τα δικά της μέτρα» ανέφεραν ευρωπαϊκές πηγές στον Guardian.

Οι βολές κατά της βρετανίδας πρωθυπουργού δεν σταματούν σε αυτό το σημείο.

«Καμία δεκαριά ηγέτες της ΕΕ βομβάρδιζαν την βρετανίδα πρωθυπουργό με ερωτήσεις. Εάν έχει plan Β; Πώς θα εξασφαλίσει πλειοψηφία; Πότε θα κάνει την ψηφοφορία; ‘’Απέφυγε τελείως αυτές τις ερωτήσεις’’», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Σύμφωνα με μια άλλη ευρωπαϊκή πηγή: «Δεν ήταν πειστική. Δεν ήταν σαφές αν έχει plan Β. Δεν ήταν σαφές αν έχει οποιοδήποτε σχέδιο».

Μόλις έφυγε από το δωμάτιο, οι ηγέτες έκαναν εμφανή την απογοήτευσή τους. «ίσως πρέπει να τους αφήσουμε να φύγουν», είπε ο Σαβιέ Μπετέλ.

Ο Μανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η παρουσίαση της Μέι τον οδήγησε στο να υποβαθμίσει την πρόβλεψη της συμφωνίας που διέσχισε από 10% σε 5%. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απάντησε: «Είσαι πολύ αισιόδοξος».

Πηγή: in.gr