Χ.Α.: Στο ζενίθ η αβεβαιότητα, στο ναδίρ ο τζίρος!… Του Δημήτρη Τζάνα

283

Του Δημήτρη Τζάνα

Σε θρίλερ που θα ζήλευαν και οι έμπειροι συγγραφείς σεναρίων με στόχο τη διαρκή προσμονή των θεατών για απρόβλεπτες εξελίξεις, τείνει να διαμορφώνεται το σκηνικό στο διεθνές περιβάλλον. Η Ρωσία είναι πιθανό να μην επαναλειτουργήσει τον αγωγό Nord Stream 1 από την ερχόμενη Πέμπτη με την Ε.Ε. να εργάζεται ήδη με βάση το χειρότερο σενάριο σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν. Στην Ιταλία, η επανεπιβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο στην κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι βέβαιο ότι θα αποτρέψει την παραίτηση του Ιταλού Πρωθυπουργού, προκαλώντας μείζονα πολιτική κρίση για την υπερχρεωμένη χώρα της ευρωζώνης. Η ΕΚΤ καλείται να αναπροσαρμόσει τα παρεμβατικά της επιτόκια καθώς το +8,6% του πληθωρισμού του Ιουλίου πρέπει να τιθασευτεί με κάθε τρόπο, ενώ το +9,1% του Ιουνίου στις ΗΠΑ προεξοφλεί την αύξηση πιθανόν κατά 75 μ.β. από τη Federal στις ΗΠΑ στο τέλος του μήνα. Την ίδια ώρα, η Κίνα καταγράφει επίδοση μόλις +0,4% σε ετήσια βάση στο 2ο τρίμηνο, ελέω των ακραίων περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε για τον κορωνοϊό.

Με τα δεδομένα αυτά, η αβεβαιότητα στο περιβάλλον των αγορών κλιμακώνεται σε πρωτόγνωρα επίπεδα αφήνοντας στους αναλυτές περιθώρια για ευρύ φάσμα σεναρίων διαφορικού βαθμού αισιοδοξίας. Έτσι, για το πετρέλαιο η J.P. Morgan διατύπωσε πρόβλεψη τριπλασιασμού της τιμής του σε αντίθεση με τη Citigroup που αναφέρθηκε σε σενάριο υποχώρησης κατά 50% για τους επόμενους μήνες! Εν μέσω αυτών των δεδομένων, οι δείκτες των αγορών κινούνται με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία επι του παρόντος, εκτιμώντας ότι τα χειρότερα, όπως το ενεργειακό δελτίο στην Ευρώπη, δεν θα συμβούν.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο συντονισμός με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών είναι το συνηθισμένο σκηνικό, με την επιφυλακτικότητα από κοινού με την αποστροφή προς τον επενδυτικό κίνδυνο να έχουν οδηγήσει τις συναλλαγές στο ναδίρ! Την ίδια ώρα, τα φορολογικά έσοδα του 1ου εξαμήνου υπεραποδίδουν (+2 δις. ευρώ έναντι του στόχου) επιτρέποντας τη λήψη μέτρων υπερ των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων, όπως είναι το Power Pass. Ωστόσο, οι επενδυτικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs αναπροσαρμόζουν προς τα κάτω τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών υποβαθμίζοντας την προοπτική βελτίωσης της οργανικής κερδοφορίας λόγω πιστωτικής επέκτασης και της προοπτικής αύξησης των επιτοκίων των δανείων, ενώ την ίδια ώρα 57 έργα ύψους €2,64 δις. έχουν λάβει προέγκριση χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Και με τον τουρισμό να εξελίσσεται ευνοϊκά, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για νέο εισπρακτικό ρεκόρ το 2022 με ανάλογα ευεργετικές επιπτώσεις για το ΑΕΠ. Παρ’ όλα αυτά, ο Γ.Δ. αδυνατεί να υπερβεί με αποφασιστικότητα τις 800 μονάδες αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με τη βραχυχρόνια κίνησή του, με τις 780 μονάδες να παραμένουν το εγγύτερο όριο στήριξης…

*Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ