Του Λάμπρου Ροϊλού*
Ο Al Golani ή Ahmad al-Sharaa (όπως προτιμά να τον αποκαλούν τώρα) δήλωσε ότι κανένας άλλος πόλεμος δεν θα γίνει στην Συρία και ότι όλες οι μειονότητες θα προστατευτούν.
Στο προηγούμενο Α΄ μέρος του άρθρου αναφερθήκαμε στις συγκρούσεις που μαίνονται ακόμα μεταξύ των μισθοφόρων του SNA της Τουρκίας κατά των μαχητών της SDF με επικεφαλής του Κούρδους της YPG στην Β.Α. Συρία την στιγμή που η Τουρκία συσσωρεύει Τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις, εν δυνάμει έτοιμες να εισβάλουν σε αυτή την κατεχόμενη από Κούρδους πετρελαιοπαραγωγό περιοχή.
Εκ των πιο πάνω και μόνο αποδεικνύεται ότι κουμάντο στην Συρία δεν κάνει ο AlGolani αλλά ο” έξυπνος σκληρός τύπος ” που εξεθείασε ο Τραμπ στην πρόσφατη συνέντευξή του που ηγείται της “Turkey” (Αγγλιστί γαλοπούλας) αγνοώντας βέβαια ότι έχει μετονομαστεί εξ αυτού του λόγου σε Turkije (Τουρκίγιε).
Είπαμε ότι η θέση της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ αλλά και πολλών σημαντικών Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών είναι ότι θεωρούν συμμάχους τους Κούρδους και ασπίδα στην αναβίωση του ισλαμικού κράτους (το οποίο νίκησαν και εν συνεχεία περιόρισαν τα 40-50.000 μέλη του σε στρατόπεδο της περιοχής). Απειλούν μάλιστα με κυρώσεις την Τουρκία αν τους πολεμήσει διατηρώντας τους 900 Αμερικανούς στρατιώτες (προσωρινά με μετακινούμενους 2000) στην περιοχή.
Σε λίγες μέρες που θα αναλάβει ο Τραμπ τι θα κάνει για αυτά; Στο διάστημα αυτό τι θα κάνει ο Σουλτάνος εκεί; Η θέση του Ισραήλ ποια θα είναι;
Για να δοθούν απαντήσεις θα πρέπει να ανατρέξουμε στους στόχους την φιλοσοφία και τρόπο σκέψης του Σουλτάνου και του Τραμπ, καθώς και στις ενέργειες στην περιοχή που προηγήθηκαν στο διάστημα που είχαν και οι δύο αυτοί την εξουσία.
ΟΙ ΣΚΟΠΟΙ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.
Ο Ερντογάν ελέχθη ότι: 1) Επιδιώκει την αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με κατοχή ξένων εδαφών εξ’ου και το προσωνύμιο που δίνουμε του Σουλτάνου. 2) Την αναστήλωση της οικονομίας του με τα πετρέλαια της Συρίας και την ανοικοδόμηση της χώρας αυτής από Τουρκικές εταιρείες. 3) Επιπλέον θέλει να απαλλαγεί από ένα τουλάχιστον μέρος από τα 3,5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία. 4) Να συμφωνήσει με τον AlGolani σύμφωνο χωρισμού ΑΟΖ στα πρότυπα του Τουρκολιβυκού συμφώνου αγνοώντας τελείως την Κύπρο.
Μετά την 1η δήλωση Τραμπ περί αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών από την Συρία τον Δεκέμβριο 2018 και την τότε απειλούμενη εισβολή Ερντογάν, σε σχετικό του άρθρο ο έμπειρος δημοσιογράφος των Financial Times David Gardner (23-1-19) γράφει χαρακτηριστικά:
«..υπάρχει μια πλευρά της πολιτικής της Τουρκίας για τη Συρία που εκφράζεται μέσω του εθνικιστικού κύματος που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα, η οποία νοσταλγεί την παλιά αίγλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κυριαρχούσε κάποτε στη Μέση Ανατολή.
Μετά την επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη», ο κ. Ερντογάν άρχισε να αναβιώνει -μέχρι και με χάρτες- παλιές εδαφικές διεκδικήσεις από το Χαλέπι της Συρίας ως τη Μοσούλη στο Ιράκ. Τούτο θα μπορούσε να απορριφθεί ως απλή ρητορική, αλλά η Τουρκία αρχίζει να ριζώνει στους θύλακές της στη βορειοδυτική Συρία: τουρκόφωνα σχολεία, νοσοκομεία, διοικητές από τη νότια τουρκική πόλη Γκαζιαντέπ, ακόμα και πανεπιστήμια.«Σχεδιάζουν να μείνουν στη Συρία όπως έμειναν και στη Βόρεια Κύπρο» υποστηρίζει ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής από την Κωνσταντινούπολη..»
Πέραν των πιο πάνω ενδείξεων, υπάρχουν οι χάρτες που έδειξε και ανέπτυξε κατά την ομιλία του τον Σεπτέμβριο 2019 στην συνεδρίαση του ΟΗΕ. Έδειξε εκεί τον χάρτη με την ζώνη των 30 χιλιομέτρων, καθ’ όλο το μήκος των συνόρων με τη Συρία. Είπε ακόμα ότι μπορεί να προελάσει και πιο κάτω σε μια κάθετη λωρίδα/διάδρομο, μέχρι την Ράκκα και την περιοχή Deir al Zor -που είναι τα όρια που ελέγχει αυτή την ώρα ο αποτελούμενος κυρίως από Κούρδους μαχητές (YPG) στρατός SDF- σε βάθος άνω των 300 χλμ από τα τουρκικά σύνορα. Το δικαιολόγησε ότι έτσι θα μπορούσε να εγκαταστήσει περισσότερα εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες από αυτούς που διαμένουν στη χώρα του.
Οραματιζόταν τότε γι’ αυτόν το σκοπό χρηματοδότηση 27 δις ευρώ από την Ε.Ε. για τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες. Με αρχικούς υπολογισμούς κατασκευής 140 χωριών των 5.000 κατοίκων και 10 πόλεων των 30.000. Απειλώντας ότι διαφορετικά θα ανοίξει τα σύνορα στους πρόσφυγες αυτούς προς την Ε.Ε..
Ο κρυφός πόθος του Σουλτάνου:
Προφασιζόμενος μάλιστα ότι έχει τον σκοπό (με εντολή και των ΗΠΑ) να καθαρίσει τα υπολείμματα του Ισλαμικού κράτους που βρίσκονται στην περιοχή Deir-al-Zor, που με την Τουρκική εισβολή είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα απελευθερωθούν από την φύλαξη των Κούρδων, θα μπορούσε να προχωρήσει και να την καταλάβει.
«Όπου σηκώνεται τουρκική σημαία» είπε «δεν υποστέλλεται». (Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την τελευταία εισβολή του στη Συρία ισχυρίστηκε ότι το θέμα είναι το ίδιο σοβαρό με την κατάληψη του βορείου τμήματος της Κύπρου το 1974.)
Μόλις προ ημερών δήλωσε αγαλλίαση για τον κυματισμό της Τουρκικής σημαίας δίπλα σε αυτήν του καθεστώτος AlGolani σε Δαμασκό, Χαλέπι, Χομς και Χάμα. Ενώ σε σχετική ομιλία του οι παρευρισκόμενοι του φώναζαν να πάρει και την Ιερουσαλήμ, για να τους απαντήσει αυτός: «Χρειάζεται να κάνετε υπομονή», υπονοώντας ότι και αυτό θα γίνει κάποια στιγμή!!!
Οι Χάρτες του Ερντογάν:
Αυτές οι πιο πάνω περιοχές σε Συρία και Ιράκ βρίσκονταν εντός της Οθωμανικής αυτοκρατορίας που κατελύθη το 1918. Γι’ αυτό αμφισβητεί και την συνθήκη της Λωζάνης. Γι’ αυτό παρουσίασε στην πιο πάνω συνέλευση του ΟΗΕ το 2019 και έναν άλλο χάρτη που εμφανίζει την αρχική επικράτεια της Παλαιστίνης πριν τη σύσταση του Ισραήλ το 1948, και στην ίδια απεικόνιση φαίνονται σταδιακά τα εδάφη με παράλληλους χάρτες που απέκτησε το Ισραήλ από την αρχική Παλαιστίνη, μέχρι τη σημερινή κατάσταση.
Προφανώς θέλοντας να δικαιολογήσει/νομιμοποιήσει τους μελλοντικούς δικούς του επεκτατικούς σκοπούς. Αν το έκανε το Ισραήλ, γιατί να μην το κάνει και αυτός; Να μην ξεχνάμε βέβαια και τον χάρτη του της «Γαλάζιας πατρίδας», καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Τουρκία δεν είναι τα σημερινά της σύνορα αλλά και άλλες περιοχές «της καρδιάς του» και που ιστορικά της ανήκουν.
Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ.
Ο Τραμπ σκέπτεται πρωταρχικά σαν επιχειρηματίας και μετά σαν πλανητάρχης. Πρώτα η business και μετά ή γεωστρατηγική
Ενώ βρισκόταν ο Τραμπ στην εξουσία την 12/12/2018 ο Ερντογάν εκδηλώνει εκ νέου την παλιά πρόθεση του να εισβάλει στο Μαμπίζ της Συρίας, για να εκδιώξει από εκεί τους Κούρδους μαχητές του YPG, που χαρακτηρίζει τρομοκράτες.
Την 19/12/2018 δημοσιεύεται ότι ο Τραμπ μετά από τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν ανακοινώνει (παρά τις αντίθετες γνώμες του πενταγώνου) την άμεση απόσυρση των Αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία «γιατί το Ισλαμικό κράτος (ISIS) νικήθηκε».
Εν συνεχεία στον απόηχο των συνεχιζόμενων αντιδράσεων και δέκα ημέρες μετά την αρχική δήλωση, ο Τραμπ δηλώνει ότι δεν φεύγει άμεσα από τη Συρία, αλλά σε εύθετο χρόνο, και με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν από την Τουρκία δύο όροι: (α) Η καταπολέμηση και εξαφάνιση των υπολειμμάτων του ISIS και (β) η υπόσχεση του Ερντογάν ότι δεν θα πλήξει τους Κούρδους του YPG !!!
Μετά τις βαρβαρότητες που είχαν γίνει στην κατάληψη του Αφρίν από τους Τούρκους, (όπου ο Κούρδος εκπρόσωπος τύπου N.Mahmoud μίλησε για εθνοκάθαρση), ήδη τότε οι Κούρδοι συνδιαλέγονταν με τον Άσαντ για την προστασία τους και την αντικατάσταση δυνάμεων τους από τον Συριακό στρατό στο Μαμπίζ. Οπότε θεωρώ ότι οι Κούρδοι γνωρίζοντας την εξάρτηση του AlGolani από την Τουρκία (και την προηγούμενη αυτή εμπειρία που έχουν) δεν πρόκειται να καταθέσουν αμαχητί τα όπλα όπως ζητά αυτός.
Ο Τραμπ ως dealer:
Όταν ο απόστρατος στρατηγός Marc Hertling ( που πολέμησε το ISIS στο Ιράκ), έμαθε για την αρχική ανακοίνωση του Τραμπ τον Δεκέμβριο 2018 περί απόσυρσης των Αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε ότι θεωρεί ότι αυτή υπήρξε προϊόν συναλλαγής με Τούρκους και Ρώσους.
Στα πιο πάνω συνηγορούν η εν γένει νοοτροπία και ψυχοσύνθεση του Τραμπ να βλέπει τις διεθνείς σχέσεις σαν επωφελείς οικονομικά συμφωνίες, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τις γεωπολιτικές προεκτάσεις και συνέπειες των λόγων και ενεργειών του.
Ο Τραμπ συμπεριφέρεται και αποφασίζει σαν dealer/παίκτης σε χαρτοπαίγνιο. Δεν φαίνεται να έχει μία εκ των προτέρων αποφασισμένη και ιεραρχημένη στρατηγική ενεργειών. Ανάλογα με το μοίρασμα της τράπουλας και ποια τραπουλοχάρτα εμφανίζονται, αποφασίζει την επόμενη κίνηση του και την διαφοροποιεί ανάλογα με την εξέλιξη της παρτίδας. Οι υπουργοί και σύμβουλοι που στην πρώτη θητεία του τον συγκρατούσαν έχουν αντικατασταθεί από άπειρους που είναι πειθήνια όργανα του προέδρου.
Άλλωστε ο Τραμπ είχε δηλώσει τότε,-για να δικαιολογήσει την απόφαση του περί απόσυρης- ότι «η Συρία απέχει 7.000 μίλια από τις ΗΠΑ».
Αν και όφειλε να σκεφτεί ότι το Αφγανιστάν και η Αλκάϊντα απείχαν ακόμα περισσότερο την 11-9-2001…(Οι πιο πάνω ιστορικές αναφορές βασίζονται στις σελίδες 210-244 του βιβλίου μου «ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ» των εκδόσεων Παπαζήση.)
Μετά όμως από το πρόσφατο περιστατικό ομαδικής δολοφονίας από οπαδό του ISIS στην Ν.Ορλεάνη και όσα γράφονται πιο κάτω, θα πρέπει να καλοσκεφτεί αν θα αλλάξει την πολιτική Beiden στην Συρία.
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ
Θεωρώ σημαντική την πιθανότητα ο Νετανιάχου να συμμαζέψει τον Τραμπ γιατί δεν θα θέλει να συνορεύει το Ισραήλ με ισλαμικό κράτος σε μέρος της Συρίας που θα συμβεί αν απελευθερωθούν από τους Τούρκους με νίκη επί των Κούρδων τα 40-50.000 μέλη του ISIS που έχουν κοινή προέλευση από την Αλκάιντα με την κυβερνώσα HTS του AlGolani.
Μάλιστα η πρόσφατη απελευθέρωση στην Tουρκία ισλαμιστών/Τζιχαντιστών καταδικασμένων σε ισόβια προϊδεάζει την πρόθεση απελευθέρωσης των φυλακισμένων στη Συρία μελών του ISIS. Πιο συγκεκριμένα:
Σύμφωνα με δημοσίευση της 24/12/24 και τίτλο «Η απελευθέρωση των μελών του ISIS επιταχύνεται στην Τουρκία μετά την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία» του Nordic Research Monitoring Network (Nordic Monitor). Ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των ριζοσπαστικών και βίαιων εξτρεμιστικών τάσεων στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν, με έμφαση στην Τουρκία.
(Αναφέρω συνοπτικά/αποσπασματικά μέρος της δημοσιεύσεως αυτής)
«Συνολικά 19 κατηγορούμενοι σε μια δίκη υψηλού προφίλ που αφορούσε υπόθεση χρηματοδότησης του ISIS, κατηγορήθηκαν ότι λειτουργούσαν ένα δίκτυο που διοχέτευε μεγάλα χρηματικά ποσά από τη Ράκα της Συρίας, στην Τουρκία και στη συνέχεια πίσω στη Συρία σε εδάφη που ελέγχονται από το ISIS. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το του Ιουνίου 2023, οι ύποπτοι χρησιμοποίησαν έξι εταιρείες-βιτρίνα στους τομείς του τουρισμού και του κοσμήματος για να διευκολύνουν τις παράνομες μεταφορές χρημάτων (και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) μεταξύ 2017 και 2023, βασιζόμενες σε μεγάλο βαθμό στο σύστημα hawala, μια άτυπη και άναρχη μέθοδο μεταφοράς χρημάτων. Παρά τους σοβαρούς αυτούς ισχυρισμούς, 18 από τους 19 κατηγορούμενους αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη εβδομάδα λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.»
«Ο άλλος 19ος κρατούμενος, ο Machnouk, αντιμετωπίζει κατηγορίες για συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση και παράβαση του νόμου για την πρόληψη της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Κατηγορείται επίσης για επίβλεψη αυτών των οικονομικών λειτουργιών και τη διαχείριση πολλών επιχειρήσεων που χρησίμευαν ως μέτωπα για οικονομικές δραστηριότητες προς όφελος του ISIS ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, διατηρούσε στενούς δεσμούς με βασικά στελέχη του ISIS.
Επιπλέον δικαστικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι οι επιχειρήσεις του Machnouk του χρησιμοποιήθηκαν ως γραφεία εκστρατείας του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τις εκλογές του 2023.
«Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί παρόμοια απόφαση την περασμένη εβδομάδα σε μια άλλη υπόθεση όπου αφέθηκαν επίσης ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι που συνδέονται με τη θανατηφόρα επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ. Στις 12 Δεκεμβρίου, έξι από τα επτά άτομα που είχαν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στη βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιουνίου 2016 αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από απόφαση του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας. Ο βομβαρδισμός, που πραγματοποιήθηκε από τρεις μαχητές του ISIS, είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 45 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 236.
Αρχικά, το 13ο Κακουργιοδικείο της Κωνσταντινούπολης τους είχε καταδικάσει σε πολλές φορές ισόβια κάθειρξη, με τις κατηγορίες για «παραβίαση του συντάγματος» και «φόνο από πρόθεση» το 2018».
«Στις 19 Δεκεμβρίου, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών Gülistan Kılıç Koçyiğit συνέδεσε την δικαστική απόφαση με την επίσκεψη του αρχηγού των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών Ibrahim Kalın στη Δαμασκό, όπου φέρεται ότι το θέμα αυτών των απελευθερώσεων συζητήθηκε κατά τη συνάντησή του με τον Ahmad al-Sharaa, της HTS στις 12 Δεκεμβρίου», καταλήγει το πιο πάνω δημοσίευμα του RMN.
Ο Τραμπ θα κάνει ότι του λέει ο Νετανιάχου όπως έδειξε το παρελθόν (κυρίως λόγω του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ).
Το Ισραήλ βέβαια έδωσε το κακό παράδειγμα για κατακερματισμό της Συρίας με κατάληψη του όρους Ερμόν και της αποστρατικοποιημένης ζώνης εντός της Συρίας, δηλώνοντας ότι είναι «προσωρινή». Όσο προσωρινή βέβαια αποδείχθηκε και η προσάρτηση των Υψιπέδων του Γκολάν.
Υπάρχει τελικώς και το θέμα του τρόπου χρηματοδότησης της defacto κυβέρνησης όπως και ο τρόπος που θα μπορέσει αυτή να ελέγξει άλλες παραστρατιωτικές οργανώσεις, ακόμα και οπαδών του καθεστώτος Άσαντ. Αλλά αυτά θα αποτελέσουν το αντικείμενο ξεχωριστού άρθρου.
*συντ. δικηγόρος παρ’Αρείω Πάγω, συγγραφέας, ερευνητής.