Το «μυστήριο» του χαμηλού ρυθμού αύξησης των μισθών απασχόλησε τους οικονομολόγους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεσή τους. Για τον υποτονικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης ευθύνεται ο χαμηλός ρυθμός αύξησης των μισθών και της τιμής των καταναλωτικών προϊόντων, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΚΤ, η οποία ετοιμάζεται να εξετάσει το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων το φθινόπωρο.
Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης της αποζημίωσης ανά εργαζόμενο ήταν 1,2% το πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ το τέταρτο τρίμηνο του 2016 είχε διαμορφωθεί στο 1,4%. Σε κάθε περίπτωση, ο ρυθμός αύξησης της αποζημίωσης ανά εργαζόμενο παραμένει πολύ χαμηλότερος από τον μέσο όρο του 1999, που ήταν 2,1%. Κατά την ΕΚΤ, παράγοντες που εμποδίζουν την ταχύτερη αύξηση των μισθών είναι η ύπαρξη υψηλής ανεργίας, ο αδύναμος ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας και η επίπτωση από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας ορισμένων χωρών κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Επιπρόσθετος παράγοντας είναι, κατά την ΕΚΤ, το περιβάλλον χαμηλού πληθωρισμού που υπήρχε τα τελευταία χρόνια και το οποίο επηρεάζει τους επίσημους και ανεπίσημους μηχανισμούς σύνδεσης του πληθωρισμού με τις αμοιβές. Παράλληλα, η τιμή των καταναλωτικών προϊόντων εξακολουθεί να είναι χαμηλή, διότι η αύξησή τους, παγκοσμίως, δεν έχει περάσει στις τιμές στην Ευρωζώνη, κάτι που πιθανότατα θα ενισχυθεί, εξαιτίας της σημαντικής ανατίμησης του ευρώ τους τελευταίους μήνες. Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης διαμορφώθηκε στο 1,3%, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ για μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό 2%, ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να συγκρουστούν για το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ πιθανότατα τον Οκτώβριο.