Χωρίς προοπτική άμεσης λύσης, η κρίση στο Κατάρ

51

Οι υπουργοί εξωτερικών τεσσάρων αραβικών κρατών που μποϊκοτάρουν το Κατάρ δήλωσαν την Κυριακή ότι δεν θα κάνουν συμβιβασμούς στο αίτημά τους να αλλάξουν οι πολιτικές της Ντόχα, καθώς μια πολιτική κρίση που έχει χωρίσει τον Κόλπο προσεγγίζει τον τρίτο μήνα.
Οι βασιλείς της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου διέρρηξαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ στις 5 Ιουνίου, κατηγορώντας το εμιράτο για την προαγωγή των Ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων και των δεσμών τους με το Ιράν. Το Κατάρ αρνήθηκε τους ισχυρισμούς.
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν και της Αιγύπτου, οι οποίοι συναντήθηκαν την Κυριακή στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, δήλωσαν ότι είναι ανοιχτοί σε συνομιλίες με το Κατάρ υπό την προϋπόθεση ότι «σταματά την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας».
«Επαναλαμβάνουμε τη σημασία της συμμόρφωσης του Κατάρ με τα 13 αιτήματα που υπογράμμισαν τα τέσσερα κράτη», δήλωσε κοινή δήλωση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή.
Ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας, τον Ιούνιο, εξέδωσε τον κατάλογο αιτημάτων για την άρση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού της περιφερειακής είδησης Al-Jazeera, της υποβάθμισης των δεσμών με το Ιράν και του κλεισίματος της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στη χώρα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν δήλωσε ότι τα αραβικά κράτη ήταν ακόμα ανοιχτά για διάλογο με το Κατάρ.
«Οι τέσσερις χώρες είναι έτοιμες για διάλογο με το Κατάρ με την προϋπόθεση ότι θα ανακοινώσει την ειλικρινή της προθυμία να σταματήσει τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού και τη δέσμευσή της να μην παρεμβαίνει στις εξωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών και να ανταποκρίνεται στα 13 αιτήματα», δήλωσε ο Σέιχ Χαλίν Μπιν Αχμέτ Αλ Χαλίφα.
Η αραβική εφημερίδα Αl-Hayat ανέφερε την Κυριακή ότι οι τέσσερις χώρες, αναμένεται να συζητήσουν για την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων στο Κατάρ.
Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών «αναμένεται να επιβάλουν κυρώσεις που θα επηρεάσουν σταδιακά την οικονομία του Κατάρ», ανέφερε η εφημερίδα al-Hayat επικαλούμενη πηγές του Κόλπου που δεν έχουν υποδειχθεί, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Μπαχρέιν, BNA, δήλωσε το Σάββατο ότι ο βασιλιάς Χαμάντ Μπιν Ίσα Αλ Χαλίφα είχε χαιρετήσει τη συνεργασία μεταξύ των τεσσάρων χωρών για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.
Ο βασιλιάς Χαμάντ ζήτησε «την αλληλεγγύη όλων των αραβικών χωρών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την περικοπή της χρηματοδότησής της … για την υπεράσπιση των πατρίδων μας».
Οι διπλωματικές προσπάθειες που οδήγησαν το Κουβέιτ και στις οποίες εμπλέκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία απέτυχαν να τερματίσουν την κρίση, η οποία επηρέασε τα ταξίδια και τις επικοινωνίες μεταξύ του Κατάρ και των τεσσάρων χωρών και οδήγησε σε σκληρές προφορικές ανταλλαγές στα ΜΜΕ.
Η Σαουδική Αραβία έκλεισε τα χερσαία σύνορα με το Κατάρ ενώ και οι τέσσερις χώρες διέκοψαν τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις με τη Ντόχα, ζητώντας από τη χώρα να λάβει αρκετά μέτρα για να δείξει ότι άλλαζε τις πολιτικές της.
Η Τουρκία και το Ιράν έχουν παρέμβει για να παρέχουν φρέσκα προϊόντα, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα στο Κατάρ, αντί της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Κάτι που θεωρήθηκε έμμεση επιβεβαίωση των πολιτικών που θίγουν οι τέσσερις.
Οι τέσσερις αραβικές χώρες, σε μια επιβολή νέων μέτρων, πρόσθεσαν 18 ακόμη ομάδες και τα άτομα που λένε συνδέονται με το Κατάρ στις τρομοκρατικές τους καταστάσεις την περασμένη εβδομάδα.
Το Κουβέιτ κατέχει ηγετική θέση στις προσπάθειες διαμεσολάβησης στην κρίση, στην προσπάθεια να συγκρατήσει την περιοχή από τη διάσπαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), που λειτουργεί από το 1981.
Το Κουβέιτ και το Ομάν – μέλη του ΣΣΚ μαζί με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και το Κατάρ – δεν έχουν προσχωρήσει στο μποϊκοτάζ του Κατάρ.
Την Παρασκευή, το Κατάρ δήλωσε ότι ποτέ δεν θα υποκύψει στις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας για «εξωτερική ανάθεση» της εξωτερικής πολιτικής της, με αντάλλαγμα την επίλυση της κρίσης στον Κόλπο.
Ο υπεξ Σεΐχης Σαϊφ Μπιν Αχμέντ αλ-Θάνι, κατηγόρησε τους αντιπάλους της Ντόχα στην κρίση – τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και την Αίγυπτο – ότι επιχειρούν να αναμιχθούν στις εσωτερικές υποθέσεις του Κατάρ.
«Αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή την κρίση είναι, φυσικά, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία του Κατάρ για να το φανταστούμε απλά: πρόκειται για … εξωτερική ανάθεση της εξωτερικής μας πολιτικής, ώστε να μην λαμβάνονται οι αποφάσεις στο Κατάρ και αυτό δεν θα είναι ποτέ αποδεκτό» δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο.
Ο Σεΐχ Σαϊφ δήλωσε ότι ο ηγέτης της Σαουδικής Αραβίας έθεσε ένα νέο «τελεσίγραφο» την περασμένη Τρίτη δημοσιεύοντας έναν κατάλογο ατόμων και «τρομοκρατικών» οντοτήτων που φέρεται ότι συνδέονται με τη Ντόχα.
Αυτός ο «κατάλογος, εξακολουθεί να είναι ένα τελεσίγραφο, εξακολουθεί να είναι κάτι που εμποδίζει την επίλυση της κρίσης», ανέφερε ο αξιωματούχος.
Ωστόσο, «το είπαμε από την αρχή, είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο, είμαστε ανοιχτοί στη διαπραγμάτευση … Το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η άρση του παράνομου αποκλεισμού».
Αν και δεν είναι το θέμα της έκτακτης σύγκλισης του Οργανισμού ισλαμικής Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη, αναμένεται ότι η συζήτηση πλην του ζητήματος του τεμένους Αλ Άκσα στα Ιεροσόλυμα θα πάει και στο ζήτημα του Κατάρ ανεπίσημα για το οποίο η Άγκυρα δίνει «μάχη εντυπώσεων» προκειμένου να μην εκδιωχθεί στρατιωτικά από το Κατάρ.

Πηγή :  simeioseisexpol.com