Χρειάζεται η ΕΕ να εξοπλιστεί με τα κατάλληλα μέσα για να αντεπιτίθεται σε παραβιάσεις κανόνων του διεθνούς εμπορίου

277

Χθες ψηφίστηκε στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ε.Κ.) η αναθεώρηση των κανόνων δικαίου που παρέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα κατάλληλα μέσα ώστε να μπορεί να αμυνθεί έναντι τρίτων χωρών, όταν παραβιάζονται κανόνες του διεθνούς εμπορίου, γνωστός ως Κανονισμός περί Επιβολής της ΕΕ.

Η  Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ε.Κ., κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου,  υπό την ιδιότητα του σκιώδους εισηγητή εκ μέρους της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.) έχει τοποθετηθεί σχετικά:

«Η διασφάλιση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης στο ολοένα και πιο ασταθές περιβάλλον που διαμορφώνεται πρέπει να αποτελεί απόλυτη προτεραιότητά μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί πλέον να παραμένει παθητική όταν οι άλλοι δεν τηρούν τους κανόνες. Γι ‘αυτό, παρέχουμε στον εαυτό μας τα κατάλληλα μέσα ώστε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις και να διασφαλίσουμε την ηγετική μας θέση, να παραμείνουμε η κορυφαία εμπορική δύναμη στον κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί» δήλωσε η Ευρωβουλευτής κατά την τοποθέτησή της.

Σημείωσε επίσης: «Η αναθεώρηση αυτού του Κανονισμού αποσκοπεί στην προστασία των συμφερόντων της ΕΕ όταν τρίτες χώρες υιοθετούν μονομερώς εμπορικές κυρώσεις, ενώ ταυτόχρονα εμποδίζουν τη διαδικασία επίλυσης διαφορών στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ). Ο Κανονισμός Επιβολής, που υιοθετήθηκε το 2014, με τη σημερινή του μορφή δεν είναι κατάλληλα εξοπλισμένος ώστε να αντιμετωπίσει την κατάργηση του δευτεροβάθμιου οργάνου του ΠΟΕ, καθώς επιτρέπει μόνο αντίμετρα στο τέλος μιας επίσημης διαδικασίας επίλυσης διαφορών του ΠΟΕ».

Αναφερόμενη η κα Ασημακοπούλου στην αναθεώρηση του παραπάνω Κανονισμού είπε : «Είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός και είμαστε ευχαριστημένοι με τα μέτρα που έχουμε λάβει, ωστόσο θέλουμε περισσότερα. Η Επιτροπή συμφώνησε να δημιουργήσει ένα προσαρμοστικό μέσο αποτροπής και αντιμετώπισης του εκφοβισμού που δέχεται η ΕΕ από τρίτες χώρες. Αυτό θα μπορούσε να επιτρέψει στην ΕΕ να επιβάλει προσωρινά μέτρα εν αναμονή της οριστικής επίλυσης των διαφορών. Η Επιτροπή δεσμεύτηκε να υποβάλει την πρόταση της το 2021».

«Με την υποστήριξη της Ομάδας του Ε.Λ.Κ., το πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού επεκτάθηκε επίσης στις υπηρεσίες και στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε επίπεδο ΕΕ, όπως π.χ. η αύξηση του φόρου στους παρόχους υπηρεσιών, στις υπηρεσίες ή στα δικαιώματα», είπε η κα Ασημακοπούλου. «Είναι κρίμα που δεν θα μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε πλήρως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά θα επανέλθουμε και θα δώσουμε μια νέα μάχη, όταν ο Κανονισμός αναθεωρηθεί ξανά», είπε η ευρωβουλευτής.